טיסה וצלילה

ariave

New member
טיסה וצלילה

האם יש כאן עוד מישהו כמוני החובב גם טיסה וגם צלילה? כל צוללן יודע שאסור לטוס לאחר צלילה לפחות 12 שעות. אז החלום לטוס בבוקר לאילת, לצלול ולחזור אחרי כמה שעות בטיסה נגוז. ואם טסים באז"מ בנתיבי טיסה נמוכים? זה מקסימום של 3000 רגל, אפשרי? אולי צלילות רדודות בלבד? אשמח לשמוע מבעלי ניסיון שבדקו את הנושא. ארז.

לא!!!!!

לא צוללים עם מיכלים ואז טסים נקודה.
ולא משנה הגובה!!!!!
בתור אחד שהיה שנים מכור לצלילות ו-Dive Master אני אומר לך שאתה נכנס פה לפינה מסוכנת ביותר!!!
תעשה רק מה שמחשב הצלילה שלך אומר לך.

רמי בר1

New member
אם תטוס באז'מ תצטרך לשלב עם הטיסה והצלילה

גם מסע רגלי מיוטבתה לאתר הצלילה, וזה בתנאי שיאושר לך לנחות ביוטבתה. האפשרות השניה היא לנחות בפארן, שזה כנראה יאושר, ולהגיע לאילת בטרמפים או באוטובוס.
תצבור הרבה חוויות.

WarDog

New member
חס וחלילה

בזמנו כאשר הייתי עוד צולל(עכשיו כמאט ואין זמן לזה) אני הייתי מגדיל ראש ונשאר עוד יום באילת אחרי הצלילה האחרונה- חבל לקחת סיכון מיותר בעליות של ים המלח/מצפה רמון(עליה מבערך 0 מטר ל600-700 מטר) וזה עוד בנסיעה הרכב, על אחת וכמה בטיסה.

טיסה וצלילה משתלב רק בסדר הפוך- קודם טיסה ואז צלילה.

אדנדום

New member
לדעתי האישית מדובר במיתוס/כסת"ח

לפני כמה שנים טרחתי וערכתי חישוב מתימטי שמראה שהלחץ הנמוך במטוס מאוד זניח, ואין סיכוי שיגרום למחלת הדקומפרסיה. הראיתי אותו למדריך הצלילה שצלל איתי באילת והוא גלגל את עיניו מעלה.
עליתי על מטוס שעתיים אחרי הצלילה, טסתי בכיף ושרדתי לספר.

אני מנסה עכשיו לשחזר את החישוב:

נניח שתא הנוסעים מדוחס לגובה 8000 רגל (למיטב ידיעתי בטיסות בנתיבים לאילת הדיחוס צריך להיות נמוך משמעותית, נניח 6000 רגל, אבל בוא נלך עם המספר הגבוה, ליתר ביטחון). בגובה זה, לחץ האויר הוא בערך 0.767 אטמוספירות.
מדובר בלחץ של 0.233 אטמוספירות פחות מהלחץ בגובה פני הים, בו הצולל שהה אחרי הצלילה ולפני הטיסה.
לחץ של 0.233 אטמוספירות שקול ללחץ המופעל ע"י עמוד מים בגובה 2.33 מטר.
במילים אחרות, כאשר המטוס ממריא ודיחוס תא הנוסעים מתבצע, תהליך הדיחוס שקול למצב בו הצולל שהה בעומק 2.33 ועלה לפני הים.
קצב העליה המומלץ לפי רוב טבלאות הצלילה הוא 10 מ' לדקה (לפי טבלאות הצי האמריקאי, ניתן גם 18 מ' בדקה). אם מדובר ב-2.33 מטר, הרי שניתן לעלות מעומק כזה בבטחה תוך כ-14 שניות, לפי הגישה המחמירה של 10 מ' בדקה.
לסיכום, אם דיחוס המטוס מ-0 רגל ל-8000 רגל מתבצע תוך 14 שניות או יותר, אין כל סכנה למחלת הדקומפרסיה. למיטב ידיעתי, הדיחוס אורך הרבה יותר זמן מ-14 שניות.

כולם מוזמנים לנסות להפריך את החישוב... לי הוא נראה הגיוני.

טל ר

New member
לפי הרציונל הזה

אם צללת לחמש שעות לעומק של מאה מטרים, לא צריך שום עצירות דקומפרסיה - כל מה שצריך לעשות זה לעלות תוך 10 דקות...

אני מסכים שהזמן שצריך לחכות עפ"י ה"חוקים היבשים" הוא כסת"ח (בלי שאלה מה היתה הצלילה), אולם הפחתת הלחץ מתחת לאטמוספרה אחת עשויה להפוך את אחת הצלילות הקודמות מצלילה ללא דקומפרסיה (כפי שמבוצעת הצלילה הספורטיבית בארץ) לצלילת דקומפרסיה.

אדנדום

New member
אתה צודק תיאורטית

אבל בינינו, עוד 2.3 מ' לא ישנו לאף אחד, כמעט באף סיטואציה...

טל ר

New member
הבעיה היא אחוזית

אחרת היית יכול לעלות 10 מטרים נוספים ולהגיע לואקום, בו המסיסות של החנקן היתה 0.
הבעיה היא שאתה לוקח 25% מהלחץ הנותר ומסתכן בעודף רוויה של החנקן ברקמות (לא רק בדם).
ושוב - אתה לוקח לוגיקה של non decompression dive, אבל יתכן שהעליה הזו תיקח אותך למשטר של decompression. למשל, בצלילת decompression, אתה עשוי להידרש לעצירה (ארוכה למדי) ב-3 מטרים. לשיטתך, כל עוד אתה עולה תוך יותר מ-20 שניות, מצבך שפיר.

הנושא שהעלת דוסקס רבות במפגשי Divers Alert Network שונים - אני מציע שתגגל ותראה שיש דברים בגו (למשל כאן, אבל גם במקומות אחרים), וזאת ממקורות יותר informed ממני (ואנחש גם מרוב מי שתפגוש כאן בפורום).

אדנדום

New member
אני מניח שרוב מוחלט של צלילות החובבים

אינן צלילות דקומפרסיה, וגם אם נוסיף תיאורטית 2.3 מ' לעומק הצלילה האחרונה לפני הטיסה, לא יהיה צורך בחניות דקומפרסיה.

ובכל מקרה, הטענה שלי היא שבכל טבלת צלילה שלא תיקח, עם דקומפרסיה או לא, תוספת של 2.3 מ' לעומק של צלילה כמעט לא משנה כלום מבחינה ביולוגית. על סמך תוספת כזאת לדרוש ממישהו להמתין 12/24 שעות נשמע לי כמו לדרוש מנהג לא לנהוג שבוע אחרי ששתה כוס בירה.

טל ר

New member
אתה מוסיף את העומק לקצה הלא נכון

אם נדבר על לחצים, אתה כרגיל צולל מ-0 מטר (1 אטמ') ל-30 מטר (4 אטמ'), כלומר אתה מגדיל את הלחץ פי ארבעה (ודואג שלא תהיה דקומפרסיה).
אבל אם אתה מסיים ב-0.75 אטמ', עכשיו הלחץ של 4 אטמ' גדול ממנו לא פי ארבעה אלא פי 5.3. זה כבר נשמע יותר מרשים, לא?

זה עוד לפני כל מיני תקלות - מה תעשה אם פתאום למטוס תהיה תקלת דיחוס (גם זה קורה)?

העניין כנראה אינדבידואלי וגם עם טווחי בטחון

כשנוקבים מספרים, נגיד זמן המתנה בין צלילה לטיסה, 24 שעות (ואין לי מושג בצלילה) זה כנראה 10 שעעות (סתם נוקב מספר באופן לא מקצועי) אבל לייתר בטחון אמרו 24 שעות (גם רק כדוגמה).

זה מזכיר לי את השיטה להרגיל את המכונית לנסוע על מים.הרי ברור לחלוטין, שאם נערבב במיכל דלק מלא כפית אחת של מים, לא יקרה מאומה (כנראה כי המים יתרכזו מתחת לגובה יציאת הדלק)
כך, כל יום נוסיף רק כפית מים אחת עד שמהמנוע יתרגל לעבוד על מים...

גד יצחק

New member
צלילה וטיסה

לפי הספרות לאחר צלילה במים רדודים עד 10 מטר עומק אין בעיה לטוס/ בפועל מכיר שתי מקרים שנשלחו לטיפול בתא לחץ עקב דקומפרסיה מאחר וטסו לאחר צלילה

ariave

New member
תודה על התשובות

לא נראה לי שאני אקח את הסיכון למרות שמתמטית לכאורה נראה שלא צריכה להיות בעיה.
נחכה שיפתחו את השדה באילת לאז"מ ואז נעשה חישוב מחדש

למעלה