טור 2!

Arielcohen

New member
טור 2! ../images/Emo13.gif

אוקיי, שעה חופשית! בניגוד לטור הקודם מלפני יומיים שהיה לחלוטין מאולתר ונכתב על המקום, את הטור הזה כתבתי כבר אתמול בלילה. מקווה שתהנו ממנו! טור 2 - היחס למוות (נכתב ביום רביעי, 10.12.03 בלילה. הפסדתי גיא פינס) היי לכולם. אין ספק שהטור הראשון שלי והתגובות החמימות שקיבלתי עשו לי טוב והביאו לי מוטיבציה לכתוב עוד אחד, והפעם על הנושא הכ"כ גדול - מוות. השאלה "מהי משמעות המוות?", שעליה התכוונתי לכתוב, היא קצרה וארוכה כאחד, ולא ממש הצלחתי להתפלסף עליה - לכן, בין השאר, הנושא של הטור הוא "היחס למוות" - משהו יותר פשוט, אבל יש לי יותר מה לכתוב עליו. אז קודם, אני אענה בקצרה על השאלה שסיבכה אותי, מהי באמת משמעות המוות? שאלה נורא קשה. באמת. קודם כל, כל תשובה היא בהכרח סובייקטיבית, כי האנשים שיודעים אותה באמת לא בדיוק נמצאים איתנו. אלא אם כן יש איזו רוח שמשוטטת לה מול המחשב כרגע. התשובה שלי היא דווקא די פשוטה: משמעות המוות היא השלמה עם המוות. "כשהכל יעבור ואתה תישאר... הכאב העקשן הזה יתחלף באחר..." כי כולנו נחווה את האובדן הזה. כולנו נמות, וכל מי שאנחנו מכירים נמות, לפעמים לפנינו. "מוות" היא מילה שמעלה אוטומטית אסוציאציות שליליות כמו אובדן, אבל, כאב, מחסור וסבל. למה בעצם? 1. כי אנחנו לא יודעים מה קורה, אם קורה משהו, לאחר המוות. 2. כי המוות הוא צעקה לנפש: זהו. אתם לא תראו אותו יותר לעולם. כולנו אומרים "בא לי למות" מדי פעם. אבל אנחנו לא באמת מתכוונים לזה. זה נאמר בעקבות אירוע או אירועים, והכוונה הזמנית והלא רצינית היא לא לגלות את המוות אלא לסיים את החיים. אנחנו לא באמת מתכוונים לזה, כי המוות הוא רע ומפחיד. בגלל 2 הסיבות שציינתי למעלה. אז הנה אותן סיבות לפחד הזה, בהרחבה: 1. אנחנו לא יודעים מה קורה למי שמת. אם המהות שלו, הזכרונות שלו, הרגשות שלו, פשוט נעלמים או קורה איתם משהו גם אחרי המוות. אין כאן נכון ולא נכון. קשה מאוד להאמין שמישהו שמת פשוט הפסיק להתקיים ושהמהות שלו פשוט לא קיימת. שהזכרונות, הרגשות - הכל פשוט נמחק, נעלם. אנחנו (לא אני, אתה ואת אלא בני האדם) חייבים למצוא לזה פתרון כלשהו. כזה פתרון מעניקה הדת. החלוקה הפשוטה ביותר היא גן העדן והגיהנום - פיתרון כ"כ פשוט, שכל כך מפתה להאמין בו. גן עדן - אם הוא היה בן אדם טוב, הוא ילך לשם. ושם יהיה לו טוב. גיהנום - אם הוא היה בן אדם רע, הוא ילך לשם. יהיה לו רע, אבל הוא היה רע, ככה שאף אחד לא ממש יתאבל עליו. כל דת והפתרון שלה, ולצערנו דתות גם מנצלות את זה. מישהו חרדי, לדוגמה, אמר לי פעם שכל מי שחילוני ילך לגיהנום בסופו של דבר. כי הוא לא שומר מצוות, לא שומר שבת ולא מקדיש את חייו לאלוהים. זה ניצול מגעיל של הדת היהודית, שיכולה להיות משהו יפהפה ללא הכפייה והאלימות (כמו זריקת אבנים על מכוניות שנוסעות בשבת). אצל הערבים זה אפילו יותר גרוע. בלי הכללות, זה לא כולם, אבל אלא שלידנו לומדים ללכת בדרך השוהאדה (פעם חשבתי שזה "שאהידיות") - לרצוח כדי להגיע לגן העדן, שם יחכו 72 בתולות (אגב, שאלונת - מה קורה עם שאהידיות? הרי מבחינה פיסית אין ממש דבר כזה גבר בתול - אז זה אומר שהן לסביות? סתם, סתם... אני חולה על גייז באשר הם, פשוט הייתי חייב לרשום את זה). זה פשוט נורא. אבל חוץ מכפייה וניצול של הדת למטרות לאומיות, יש כאן גם שימוש של שאלת המוות וניצול של חוסר הידע האנושי לגבי התשובה. וזה לא בסדר, מוסרית. הפתרון של הדת נראה נורא חמים ונעים, שמיכת ביטחון כזאת, אבל אי אפשר להגיד שהוא נכון. וגם לא ההפך. יש אנשים שמאמינים גם שאין כלום אחרי המוות. אין לי ממש מושג איך - המחשבה הזאת מפחידה אותי, אישית, יותר מדי. אני חושב שגם אם אין משהו לאחר המוות - כדאי להאמין שיש. רק בגלל ההרגשה. הרגשה שאנחנו סתם חיים ומתים, בלי משמעות ובלי המשכיות, היא כבדה ואני לא אתפלא עם אנשים כאלה, שחיים ללא אמונה בשום דבר, ינסו לפגוע בעצמם מתישהו ואיכשהו. או כמו שעברי אומר... "איש יקר... אני חיפשתי משמעות ברגעים, ברווחים שבין המוות לחיים... שבין האור למה שבא אחרי דמעות... אתה יודע, מתחשק לי לנסות..." "אם היה לי אקדח אז הייתי יורה בעצמי... אף אחד לא יגדיר לי את החופש שלי..." 2. כי המוות הוא עובדה - לא נראה אותו (זה שמת) יותר בחיים (שלו או שלנו). זה מזעזע. לא נראה אותו יותר בחיים. והכי גרוע, לא הספקנו להיפרד. לא התכוננו. המוות בא בהפתעה, תמיד. המוות אורב. זה אולי שונה כשמדובר במוות ארוך וידוע מראש, מזקנה, מאיידס או מכל סיבה אחרת, אבל בכל מקרה אי אפשר באמת להתכונן. אני, בתור ירושלמי, יודע טוב מאוד כמה החיים והמוות הם נושא מעורבב ומפתיע. לפני כמה חודשים הייתי בעיר, מדדתי לי ג'ינס באיזו חנות בגדים נחמדה. חייתי את חיי כמו שהם - אני פשוט נורא אוהב בגדים. ואז, בעוד אני בוחן את הג'ינס במראה, שמעתי "בום" אדיר, כ-100 ומשהו מטר ממני. פיגוע, 6 הרוגים. בתחנה שלי, התחנה שבה אני מחכה לאוטובוס. זה יכולתי להיות אני. יש לי חבר שנפצע קשה בפיגוע (לא אותו פיגוע), ו2 חברים שלו נהרגו. אחד המורים לאומנות בבית הספר שלי התאבד לפני שבועיים.

Arielcohen

New member
המשך טור 2

המוות אורב, וזאת אחת הסיבות לפחד ממנו. כאילו, חוץ מהקטע של "הלא נודע". זה לא רק פיגועים. יש כ"כ הרבה סיבות, חלקם פשוט מטופשות. תאונות דרכים. פשע. והכי גרוע בעיני, התאבדוית. אבל אי אפשר להתכונן. אין בן אדם שלא חשב על המוות, על מה יקרה לאחר שהוא ימות. איך אנשים יגיבו. אבל אסור לתת למחשבות האלו להשפיע יותר מדי. אסור. וכשהמוות דופק בדלת, כשמישהו כשהכרנו מת, צריך להתאבל. צריך לקבל בהסכמה שהוא לא כאן, ושאנחנו גם לא יודעים אם יש לו המשכיות. אין מה לעשות לגבי זה. הוא הופך להיות חלק מאיתנו, מזכרוננו, מליבנו. וזה משהו. אבל בשורה התחתונה - המסר שלי הוא כזה: אסור לתת למוות להרוס לנו את החיים. אם זה המוות שלנו, חלילה, אין לנו בדיוק ברירה, אבל אתם יודעים למה אני מתכוון. בגלל זה יש משהו נורא עצוב באנשים שמנסים להנציח את זה שמת. בונים אתרי אינטרנט שמעודכנים באופן שוטף (מה בדיוק התעדכן? הוא נהיה יותר מת? סתם, יצא לי! פליז לא להיעלב), אנדרטאות ומנסים להנציח את זכרו בכל דרך. זה לא שגוי, זה פשוט עצוב שהם נותנים למוות לפגוע באורך החיים הנורמלי שלהם באופן כל כך ניכר, ובעצם מבטאים עובדה כואבת: הם לא באמת השלימו עם האובדן. "כשהכל יעבור ואתה תתבהר, הכאב העצור הזה שבסוף ישתחרר..." אבל הם לא בדיוק מבינים שהכל עבר. חוץ מזה, אנחנו לא שייקספיר ואלביס, וגם אותנו ישכחו. וגם אותם. אז מהו היחס הנכון למוות? "כשהכל יעבור... אנשים יחייכו ברחוב הישן הזה שתמיד ישכחו..." להתאבל. כמה שצריך. זה לא באמת עניין של שבוע, חודש או שנה. זה עניין של רגש, והבנה שהחיים נמשכים. שמותר לחייך. שמי שמת בוודאי היה רוצה לראות את החיוך הזה. והיחס למוות שלנו, שחלילה וחס יכול לצוץ אפילו היום? היחס שלי הוא קצת חולני ומעוות - אני כותב המון שירים וכאלה, אפילו צוואה קטנה (למי להוריש את הדיסקים של עברי?!), להשאיר משהו אחרי מותי. לא למטרות הנצחה, אלא סתם שיישאר חלק ממני למי שרוצה. ולא רק בגלל זה - אני פשוט אוהב לכתוב שירים אנד סטאף. אבל אני לא חושב על זה כ"כ הרבה, כמו שאפשר להאמין מעצם העובדה שכתבתי את זה. אבל עזבו, אל תקחו דוגמה ממני. ההשפעה הנכונה של המוות הפונטיציאלי שלנו היא פשוטה מאוד - לדעת שהוא יכול לבוא. זאת אומרת, בעיקר, לא להיות בריבים ארוכים עם מישהו על שטויות. לא לפזר משפטים מגעילים מאוד שייגרמו למישהו להרגיש אשמה אם חלילה משהו קורה, או לפזר ולדעת להצטער אחר כך. לא להתבייש מלהביע רגשות. לא לעצור את עצמכם מלהחמיא. להיות אתם ("אנשים אחרים שרצית להיות כשניסית לחיות..."). ובניגוד מסוים לכל זה, לא לחשוב על זה יותר מדי... אוקיי, נראה לי שהמסר הועבר. תרגישו חופשיים לפרגן, להחמיא, לחלוק על דעתי, להתפלסף ולהתווכח (רק קחו בחשבון שסביר שאני לא אהיה בפורום באותו זמן כדי להגיב ישירות). מקווה שאהבתם ושגרמתי לכם לחשוב קצת. אז שיהיה לכם אחלה יום ואחלה חיים, וכמה שיותר ארוכים ומאושרים! אריאל "פיצוצים, חיפשתי פיצוצים להשתפשף על הפינות של החיים זה לא הסטייל שלי..."

המוות- נושא אינסופי

טובי המוחות של כל הזמנים ניסו לברר מה יש אחרי המוות, רובם לא הצליחו למצוא תשובה אמיתית לנושא. בתחילה בני האדם באמת פנו לדת , ואריאל אני חייב תיקון קטן, ביהדות המקורית לא היה גן עדן וגיהנום אלא היה "מן העפר באת ואל העפר תשוב" בתחילה היהדות אמרה לך "אין לך כלום אחרי המוות, יש לך את אלוהים שיגן עליך כל חייך אבל אתה שייך לאלוהים. בתקופה הבבלית התחילו גן העדן והגהנום להפוך למקומות שאליהן הוכלות הנשמות אחרי המוות (כהשפעה של הדת הבבלית), שים לב שכל העונשים והגמולים המוזכרים בספרים המוקדמים של התנ"ך הינם בזמן חייך "כבד את אביך ואת אימך למען יאריכון ימיך על האדמה אשר ה' אלוהיך נותן לך" אין בשום מקום בתורה את המשוואה : צדיק -> גן עדן , רשע -> גיהנום נורא קל להכנס אל כנפי הדת , שאומרת שאם אתה רשע אתה תלך לגיהנום אבל ה' הוא רחום וחנון ואם תחזור בתשובה וגם 5 דקות לפני מותך תלך לגן עדן. מצד שני הרי ידעו שכל החרדים הם צדיקים שלא גונבים ורוצחים ועוברים על 10 המצוות הבסיסיות ביותר שנתן אלוהים לבני עמו .... (אני מניח שאתם מבינים מה אני חושב על הגישה הזו...) אני מאמין שאני צריך להיות הכי טוב שאני יכול אבל כמי שאני , אני עושה את המקסימום שלי להיות טוב, וזה אני מאמין עושה אותי אדם טוב (לעומת בן דוד של אמא שלי שחזר בתשובה וקילל את כולנו (כולל את אמא שלו והדודות שלו) על שהם חילונים ושצריך לסקול את כולנו באבנים , אבל לפני החתונה של הבת שלו הוא התחנף שנבוא - לא באנו) אני לא מאמין בגישת גן עדן גהינום אני מאמין במידה מסויימת בגלגול נשמות, אני לא אלאה אותכם בכל מה שגיליתי על התחום שגרם לי להאמין בו , זה מה שגורם לי להרגיש טוב יותר עם הכל... חלק מהתיאוריה אומרת שכל מה שקורה קורה לטובה וכל מה שהחיים מזמנים לך יש לך את הכוח להתמודד איתו, גם המוות נכלל בשתי המשפטים האלו. לפני חודש וחצי דוד שלי נפטר, לצחוק לחייך אני חושב שחזרתי כבר באותו הערב אחרי הלוויה. אני הבנתי שהמוות שלו בהחלט הגיע לטובה, הוא סבל כל כך הרבה שנים ועכשיו הוא חופשי מסבל. אני גם הבנתי שיש לי כוח להתמודד אז לא פחדתי להשבר כי ידעתי שאני יוכל להבנות מחדש. אבל אני עדיין זוכר את השוק, השוק של לראות את הכל בעיניים שלי זה נראה לי הזיה מאוד לא מוצלחת, לראות את השם שלו על המצבה באזכרה.... אלו היו רגעים לא קלים אבל אני התגברתי בעיקר כי האמנתי שיש לי כוח. אז למה קשה כל כך המוות בעיני? זה הגעגוע. אנשים שאתם מכירים ומאוד אוהבים ויוצא תקופה שאתם לא רואים אותם אתם מתגעגעים המון, אבל אנשים שנפטרו אתם תתגעגעו אבל לעולם לא תראו אותם שוב, זה געגוע מתמשך ואין סופי עד סוף חייך. זה כמו חלל אינסופי שנפער לך ביחסך עם הנפטר. אתה תמיד תהיה שם אבל הוא כבר לא. זו הרייקנות שמרגישים אחרי המוות. אני יודע שאם אני (חלילה) אמות היום אין לי צער, אני יודע שאני אהיה פה לנצח. אם לא בבשר או ברוח לפחות בהשפעה. אני יודע שאני השפעתי על אנשים, שכנראה אילולי אני או שלא היו פה או שהיו במקומות אחרים בחיים שלהם (לאוו דווקא לטובה או לשלילה), אני יודע שהאנשים האלו ישפיעו על אנשים אחרים בחייהם (ואולי אילולי אני השפעתי האנשים האלו לא היו משפיעים על אותם אנשים) וכו' זו שרשרת שאני חוליה בתוכה. אומנם זה נשמע רע להיות אחד ממיליוני חוליות בשרשרת אבל תקחו שרשרת ותוציאו ממנה חוליה אחת - האם ניא עדיין שרשרת שלמה? לא כל חוליה חשובה כמו כל אחת אחרת והנוכחות שלי וההשפעה שלי קיימות בכל החוליות שבאות אחרי בשרשרת ככה אני יודע שאני אחיה לנצח גם אם לא יהיו לי ילדים. (במובן מסויים הורים רואים בילדיהם שלוחה שלהם ודרכם ודרך ילדיהם הם יחיו לנצח לכן להרבה אנשים חשוב להוליד ילדים) טוב אני חושב שמספיק התפלספתי לבוקר אחד אז בוקר טוב לכולנו ויום מושלם שיהיה לנו תומר

lollapalooza

New member
הממ...

נושא מורכב. אז ככה, אני לא אכתוב הרבה כי ממש אין לי כוח, אבל בכל זאת כמה דברים: קודם כל, ברור שהמוות נתפס אצלנו כמשהו שלילי, למרות שהוא יכול להיות חיובי, למשל במקרה של מישהו שהיה חולה וסבל המון וסה"כ המוות הפסיק את הסבל שלו, אבל אנחנו, אלו שנשארים בחיים, רואים את המוות כמשהו נורא וזה הגיוני וברור, כי אנחנו מתגעגעים. כי קשה לנו בלי אותו אדם שמת. יכול להיות שאחרי המוות מגיעים למקום טוב יותר (כמובן אי אפשר לדעת עד שלא נמות בעצמנו) אבל עדיין, אנחנו חושבים על המוות כרע כי אנחנו מפסידים מישהו שיקר לנו. וחייבת להוסיף עוד משהו בעניין החרדים, גן עדן והגהינום- אותי לימדו שהתורה "דרכיה דרכי נועם וכל נתיבותיה שלום" (וצר לי אם טעיתי בציטוט). אנשים שרוצים להחזיר בתשובה, צריכים לעשות את זה בדרך נעימה ולא בהפחדה. זה ידוע שהרבה חרדים לוקחים מהתורה רק את מה שנוח להם ומשתמשים בזה לקידום המטרות שלהם. אז יפה שהם "דואגים" לעם ישראל שיחזור בתשובה, אבל בדרך הם משתמשים בהפחדה ואיום שהן דרכים מנוגדות לדרך התורה. אנשים כאלה לא ראויים לכך שיקשיבו להם או יכבדו אותם. זה הכל. (בסוף כן יצא הרבה. נו טוב.)

מוות באמת אינסופי ../images/Emo187.gif

אני חושבת שעצם עניין המוות והנוראיות שבו הוא שהוא אף פעם לא יתפוס אותנו מוכנים לכך.. המוות לפי דעתי בא לעורר משהו בתוכנו יש לו תפקיד שכזה. נורא אירוני שדווקא היום ביום עטוף מוות שכזה מבחינתי (אח של אחד החניכים שמעודנית שלנו נפטר היום...) אתה בא וכותב על המוות. עם כל העצב הייתי רוצה אומץ כמו של הטיביטים, הרי אצלהם כל מוות זה חגיגה , הם מאמינים גדולים מאוד בגלגול נשמות (וגם אני באיזה מקום). וצר לי אבל אני לא חושבת שאנדרטאות ואתרי הנצחה הם לא לגרום למת למות, בעיני זה רק עוד מקום להזכר בו , אני לדוגמא ממש שימים אלה שוקדת על הכנת אתר לזכרה של חברה שלי ותאמין לי שנתתי לה למות . אמנם זה היה קשה וזה עדיין לא קל כי יש געגוע עצום , כל פעם שעוברים על תמונה משותפת או סתם באים לבקר את ההורים המקסימים שלה.. יש צביטה בלב, אבל זה לא חלק מהאחזות שלנו בה. אני אישית מאמינה שהיא במקום שטוב לה, ואני יודעת שהיא איפה שהוא שומרת עליינו .. אני לא נאחזת בה, אני נאחזת בזכרונות שיש לי ממנה, בתמונות במכתבים , ואני לא חושבת שיש בזה משהו רע, זה לא שאני מצפה שיום אחד היא תצוץ לי פתאום.. אז נכון שאני לא צריכה עוד אתר או עוד אנדרטה שתזכיר לי אותה כי אני זוכרת אותה גם בלי זה טוב מאוד.. אבל זה עוד דרך להעביר את זה ולשתף אם אנשים אחרים את מי שהיא הייתה .

למעלה