טוראט נוסף במשפחה???!!!

• פותח הנושא mazy
  • פורסם בתאריך

mazy

New member
טוראט נוסף במשפחה???!!!

מזה כשנה אני ממש בחרדה מזה שבתי (היום בת 9 וחצי) עושה כל מיני תנועות בפנים (טיקים?????), כיווצים באף, כחכוחים ושיעולים מעת לעת. היא אפילו שאלה אותי בכמה הזדמנויות למה היא עושה כך עם האף. אתמול היה לה הסבר, מדוע היא מכחכחת בגרון- אולי מכיוון שהיא מרגישה צרידות. האם יכולים אלה להיות סימני טוראט או שאני סתם הסטרית ויש לי רגישות יתר בגלל הטוראט של הבן? האם יתכן שזהו נסיון למשוך תשומת לב בגלל "קנאה" בתשומת הלב לה זוכה הבן? האם יש מישהו (או ששמעתם) שיש לו יותר מילד אחד עם טוראט במשפחה??? (המון שאלות- מצטערת!!) שבוע טוב , מזי.

הלנה

New member
ראיתי סרט

הי מזי, אני לא מכירה אישית, אבל ראיתי סרט (שרכשתי מהאגודה האמריקאית בארה"ב) שיש בו סיפורים אישיים של אנשים עם טוראט. בסרט הזה היתה משפחה עם ארבע בנות, שלשלוש מהן יש טוראט (בדרגות קושי שונות) - להורים אין טוראט. אגב, ראיינו גם את הבת בלי הטוראט והיא אמרה שלפעמים היא היתה רוצה שגם לה יהיה טוראט כי כל תשומת הלב מופנת לאחיות שלה והיא כאילו השונה. אני במקומך היתי לוקחת אותה לאבחון, למה לך להיות חרדה סתם?

חגית35

New member
היי מזי- יש לעקוב בעקביות במשך כשנה

על מנת לאשש השערתך, שאגב, יכולה מאוד להיות הגיונית שכן, הפקטור התורשתי הינו מאוד גבוה. גם אני עוקבת אחר בני הצעיר שכבר מפגין שני טיקים לאורך זמן, אולם כאמור, לפי ה-SDM את יודעת, שלא כל הפרעת טיק הופכת לתסמונת טוראט, אז קחי לך את הקריטריונים והתחילי לרשום כל טיק, מתי הופיע, מה סוגו (מוטורי, מורכב, קולי וכו'..) מה תדירות ומשך הופעתו? מתי נפסק (אם נפסק)? האם במקביל לו הופיע טיק חדש אם כן אז מהו? בקיצור- לנהל יומן רישום ומעקב. חשוב מאוד! כשיהיה לך חומר מספיק דיו כדי לערוך אבחנה- גשי לגורם הרפואי המוסמך. בעקרון, מניסיוני, כל עוד זה לא מפריע לתפקוד יומיומי ו/או אין הפרעות נלוות, כגון ADHD/ADD או OCD או חרדה/ דכאון, המצריכים טיפול תרופתי, אז זה "רק לשם הרקורד"... צרפתי לך למטה את הקריטריונים לקביעת תסמונת טוראט לפי ה-DSM-4 וגם את רשימת הטיקים האפשריים לפי ספרה של מיקי אברמוביץ בעברית. יש לי חומר רב באנגלית אבל זה יספיק בשלב זה. *** הערת ביניים שלי: יש עוד קריטריון אירופאי, לא ה- DSM האמריקאי, שנקרא ICD-10 - ICD-10 Classification of Mental and Behavioural Disorders (European Description ויש שונויות ודקויות בין שני ה- manuals הללו. רק לשם הערה כללית, נהוג בד"כ להתייחס לאמריקאי. • קיום בו זמני של טיקים מוטוריים מרובים בליווי לפחות טיק ווקאלי אחד (או יותר) לעתים לא מחייב שזה יהיה בו זמני. • הטיקים חייבים להופיע פעמים רבות ביום , בהתקפים, כמעט כל יום, או במקוטע, במשך למעלה משנה וכשמהלך שנה זו לא היתה תקופה נטולת טיקים שעולה על 3 חודשים עוקבים. • גיל ההתפרצות טיקים הראשונה יהיה פחות מגיל 18 . • ההפרעה לא קשורה ישירות לצריכת סטימולנטים או למחלה אחרת כגון: מחלת הנטינגטון- Huntington's disease או מחלה זיהומית ויראלית של המוח - postviral encephalitis. • עוד סעיף שהוסר אך הוא חשוב והיה בגרסה הקודמת של ה-DSM: ההפרעה גורמת לאי נוחות רבה לחולה בה, והפרעה ממשית לתפקוד היומיומי והחברתי- תעסוקתי, או כל תחום תפקודי חשוב אחר בחיים. על מנת שהקריטריון של טוראט או הפרעות טיק מוטוריות וווקאליות כרוניות (להבדיל מפשוטות) יחול על האדם, חובה שהם יימשכו למעלה משנה, אבל חייבים להופיע טיקים מוטוריים מרובים ולפחות טיק ווקאלי אחד. עוד מצבים שהולכים יחד עם טוראט וחשוב לזכור, לעתים זה סימן מזהיר, הרבה לפני הטיקים: * OCD -אובססיביות קומפולסיביות, היפראקטיביות, מוסחות יתר, אימפולסיביות- כולם שכיחים ביותר. האתיולוגיה של ההפרעה (סיבתיות): • גנטיקה , תורשה משפחתית. • פגיעת ראש- נדיר. אך יש מקרים מתועדים של טוראט לאחר טראומה של פגיעת ראש. אפידמיולוגיה: שכיחות ההפרעה בין זכרים ונקבות הינה ביחס של פי 1.5 עד 3 יותר זכרים לעומת נקבות ( ב-adhd אגב, זה כבר שואף ל-1:5 ל"טובת" הזכרים). שכיחות ואחוז באוכלוסיה: טוראט מופיעה באוכלוסיה ביחס של 4-5 אנשים על כל 10000 (עשרת אלפים) לערך. נתון נוסף על הסבירות לרשת גנטית את ההפרעה בהתפלגות של זכרים ונקבות: אצל נשאיות נקבות 70% אצל נשאים גברים 99% . שלך- חגית!

מזי יקרה פיקחי עיניים,הכל אפשרי

וכמו כן יש טיקים שהם לא טוראט הם מגיעים בילדות ונעלמים עם הזמן. אולי באמת היא קצת מקנאה מהצומי שהאח שלה מקבל? אולי אלו טיקים שרק יחלפו עם הזמן? או שאולי זה באמת טוראט? עדיף שהיא תעבור אבחון אך לפחות חצי שנה מהיום. לא כל כך מהר. תתני לזה "להתבשל" לראות איך היא מגיבה מה קורה ואיך קורה, ורק אז. בכל אופן אין לך על מה להיות חרדה,אנחנו איתך אז תהיי רגועה. כי יכול מאוד להיות שאת לחוצה לחינם וזה ממש חבל. יום נעים ושבוע טוב.

יעלבל

New member
חגית/מזי

חגית - היית חסרה לנו... חסר לך ברשימת הטיקים טיק מעצבן שהילדים מגדירים אותו - בטן קופצת. תנועתיות בלתי רצונית של "ניפוח הבטן". ומזי - בני סובל כנראה מטוראט ממה שהגדירה חגית פגיעת ראש. היתה לו לידה מאוד קשה. אבד המעקב אחרי הדופק וכהחלטה לפני ניתוח קיסרי הוחלט "לירות" לו חיישן למירפס בכדי לראות מה מצבו ומיד הרופאים משכו והוציאו...הוא נולד כחול איימים. בבירור משפחתי לא מצאנו איש עם תופעות דומות והספרות מתארת התפלגות של כ-80% תורשתי ו- 20% מסיבות אחרות. אבל שווה לערוך מעקב...תוכלי לאתר את הבעיה מוקדם ככל האפשר ולחסוך הרבה עוגמות נפש שבודאי היו עם הראשון. יעל

חגית35

New member
לא שכחתי את טיק כווץ הבטן

משם התחיל הדיון... כי מישהו מבוגר כאן שאל אם זה טיק... ולבני היה אותו גם. גם בני נלד כחול לגמרי אמנם אפגר עלה ל-10 אח"כ אבל היתה מצוקה עוברית ולידת מלקחיים... לצורך העניין למרות שיש טוראט במשפחתנו גם ככה זה לא ממש משנה הרי את המציאות... ו... אני תמיד כאן.. לא תמיד פעילה אבל כאן.

גם לי יש את "כיווץ הבטן"

לכן הבטן שלי שטוחה אולי???? עוד לא שמעתי על טיקים שיש לאנשים ולי אין. שיהיה כבר אחד כזה רק שיהיה... והפעם אני כבר מחייכת

ישנם מקרים מסויימים../images/Emo24.gif

אני באופן אישי מכירה משפחה עם 3 טוראטניקים.....נשמע קשה אבל הם כבר משופשפים יופי, מעבירים חוויות ואפילו בדיחות אחד על השני ומסתלבטים על הרופאים והפסיכולוגים.

שביק

New member
טוראט נוסף ...../images/Emo187.gif

MAZY היקרה, כאשר הטוראט במשפחה הוא מסיבה גנטית, קורה לעתים שיש יותר מילד אחד עם טוראט, (יותר בנים). אך יש אפשרות שגם הפרעות אחרות תבואנה בחשבון, כגון OCD ADHD או מעט טיקים על רקע גנטי. אני בהחלט מכירה משפחות עם מספר ילדים או נפשות עם טוראט. אנא, אל תיבהלי, "את זה" את כבר מכירה ויודעת להתמודד. אמרי מה שאנחנו במשפחה תמיד אומרים: תודה לאל שזה רק טוראט ולא חלילה מחלה קשה אחרת, ויש מחלות קשות שלא היינו רוצים שיקרו. לא לנו ולא לאף אחר. אז אבי גאזונט (העיקר הבריאות) שביק

למעלה