טוף גרוס

oferez

New member
טוף גרוס

תהיתי מה חשיבותו במצע גידול? אומרים לי שתלנים שמצע גידול אורגני מאוזן ומנוקז ואין שום צורך להוסיף. לעומת זאת אנשי בונסאי מנוסים מדברים בשבחו ועוד מקפידים על אחוזים כאלה ואחרים. למה?

מצע אורגני אכן מאוזן ומנוקז

כאשר משמש ליעודו, גידול צמחים בעציצים ואדניות. לגידול בונסאי יש צורך להתאים מצע המתאים לסוג העץ, גודל המיכל בו הוא נמצא, תנאי האקלים והרגלי הטיפול של המגדל. מספר הנוסחאות להרכב המצע בבונסאי כמספר מגדלי הבונסאי והטוב ביותר לנסות ולהרכיב את המצע האישי. כנראה שהמרכיב הטוב ביותר בארץ הוא טוף גרוס עקב היותו נטראלי מבחינה כימית, בעל יכולת נקוז גבוהה וכושר שמירת לחות. אני מרכיב מצע בסיס מטוף גרוס 0-4 מסונן מאבקה (0) ומחלקים גדולים (מעל 4מ"מ) ומכבול בחלקים שווים, למצע בסיסי זה אני מוסיף בהתאם לסוג העץ עוד טוף (מסונן) ולעיתים רחוקות אם בכלל עוד כבול. יש בפורום זה ובכל פורום בונסאי בעולם מאמרים רבים וכתבות בנושא. יש להדגיש כי האמור כאן מתיחס לגידול בונסאי ו/או פרה בונסאי מתקדם ולא לגידול שתלים.

אולמוס

New member
מצעי שתילה

המצעים האורגניים למיניהם ותערובות השתילה הנמכרים במשתלות מכילים כבול או סיבי קוקוס, קומפוסט, דשן בפירוק איטי ומכילים כמות קטנה יחסית של חומרי אורור וניקוז - הנחוצים במיוחד לבונסאי- נוכחותם בתערובת כזו היא נמוכה מדי לצרכינו אך מתאימה בהחלט לשתלנות כללית. לפיכך אחת האפשרויות היא - שניתן להעשיר תערובת כזו בכמות משמעותית נוספת של טוף לפי סוג העץ. אני מוסיף לפחות 50 אחוז טוף 0-4 לתערובת כבול וקומפוסט כמצע למרבית העצים. לעצים ממוצא מדברי למשל או הזקוקים לקרקע מנוקזת במיוחד אך תוך שמירת לחות מסויימת - אחוז הטוף גבוה יותר וכמות החומר האורגני במצע זעירה יחסית. גם טוף גרוס 0-4 או 0-8 נקי ומסונן מאבקה ניתן בדרך כלל לשימוש כמצע בונסאי- אך כאן נדרשת הקפדה מסויימת בנושא הדישון. חברים אחרים המגדלים בונסאי ימליצו על הרכב זה או אחר לפי נסיונם- כפי שציין כרמי.

סן תאי

New member
ניסוי מעניין

אלא שהוא שינה לחלוטין את הרכב המצע כך שקשה ללמוד מה הוא ה'שינוי הקטן' שעשה את התמורה הגדולה, אבל סוגיית המצע היא באמת עולם ומלואו ושווה לערוך הרבה ניסויים מסוג זה פה בארץ עם מרכיבים מקומיים.

udiraz1

New member
טוף אינו ניטראלי לחלוטין

וזה דווקא יתרון, כי הוא משחרר יוני ברזל (לא יודע בדיוק באיזו צורה). הוא כן ניטראלי מבחינת PH, אך מקשה את המים בסביבתו, אבל אני לא יודע אם זה משמעותי מבחינת העצים...

minigan

New member
מצע גידול אורגני

שלום עפר כשאתה מדבר על "מצע גידול אורגני" למה כוונתך? תודה יוסי

minigan

New member
ואותה שאלה

גם לאחרים שהזכירו את המונח. תודה יוסי

bekN

New member
אורגני

הכוונה היא למצע המורכב מחומרים אורגניים ,בניגוד לאנאורגניים,סיבי קוקוס כבול וקומפוסט ,כל אלה הם רכיבים ממוצא צמחי המשפיעים על הצמח בסופו של דבר ואילו טוף וחול הם חומרים מינראלים שהשפעתם על המצח הם מינוריים או ניטראלים. זה הפירוש שלי בכל אופן. נעם

minigan

New member
ייחודו של מצע הגידול לבונסאי

תודה נעם ועפר על תגובתכם. מצע גידול אורגני הינו מצע המתבסס אך ורק על חומרים שמקורם מהצומח והחי. למיטב ידיעתי רוב מצעי הגידול המסחריים שמוצעים למכירה בארץ בשקים מבוססים על חומרים אורגניים ואנאורגניים המעורבבים ביחסים שונים. רובם מכילים כ-10% "קלקר" (פוליאוריתן מוקצף) וכ-30% טוף !! על כן תמיהתי כשעפר אומר: "...ואומרים לי שתלנים שמצע גידול אורגני מאוזן ומנוקז ואין שום צורך להוסיף...". רוב השתלנים בארץ משתמשים בעשרות אחוזי טוף בתערובות הגידול שלהם ויעיד על כך תל-פארס ברמת הגולן שהולך ונעלם... המיגוון האדיר של סוגי תערובות ומרכיביהם קיים גם ובעיקר בתחום השתלנות שאינה קשורה לבונסאי. 99.99% מהתערובות המיוצרות בארץ אינן מיועדות לבונסאי ובכל זאת הן מאד מגוונות. רוצה לומר שבונסאי אינו יחיד ומיוחד בדילמות וההתחבטויות בנוגע למרכיבי מצע הגידול. הייחוד אם ישנו הינו בהקפדה והחשיבות הרבה של איכות המצע הנגזרת מהמצע הרדוד ובעקבותיו תכיפות ההשקיה. כל ההקדמה הארוכה הזאת נועדה להבהיר שניתן בהחלט ללמוד מהשתלנות "הרגילה" ולהשתמש בתערובות "רגילות" בכפוף להקפדה על איכותן (אוורור, ניקוז, אחיזת מים, חומציות, קשירת יוני דשן וכו') והתאמתן לתנאי הגידול הדרושים (אקלים, גודל הצמח וכו'). שבת שלום יוסי

למעלה