טון דיבור לא מותאם

daphnar

New member
טון דיבור לא מותאם

בתי בת 7 PDD בתפקוד גבוה, משולבת בכיתה רגילה. יש לי בעיה איתה שכשאומרים לה משהו (לא גערה, או דרישה), לעתים קרובות תענה "בסדר, בסדר" או "נו טוב, בסדר" אבל הטון הוא טון של מישהי שכאילו עושה טובה. אני חוששת מכך שאם תדבר כך עם חבריה לכיתה לא ישארו לה חברים. דווחתי שכך היא גם עונה מידי פעם למורה. אני יודעת שהיא עונה כך כי האינטימיות מציקה לה. ובנוסף, היא כאילו כבר יודעת הכל, וזה "קטן עליה". מה עושים??

כמה עצות

דפנה, אני הייתי מציעה כמה אסטרטגיות לטיפול: 1. שיקוף המצב לבתך. היא צריכה להבין ולהרגיש שהתגובה שלה לא נעימה למאזין. חשוב שתציגי תגובה מוקצנת מעט לתגובה שלה כדי שתרגיש ותראה כי התגובה שלה לא נעימה לך. בנוסף, חשוב לדבר על התגובה ולומר כי מה שנאמר פוגע, לא נעים, גורם לך לרצות לא לדבר איתה ועוד ועוד. ניתן לעשות זאת על ידי גישה ישירה- דיבור על משהו שאמרה לך לפני 5 דקות בעצמה או בגישה עקיפה- סיפור היפוטתי על ילד שאמר כך או אחרת ופגע בסביבה. לפעמים יותר קל לנתח את התנהגות האחר ולא את ההתנהגות של עצמך. 2. התנהגות חלופית- חשוב מאוד שלבתך תהיה אפשרות לבחור משהו אחר במקום אותה אמירה. האמירה החלופית יכולה לבטא את אותה התחושה (אוף) אבל צריכה להיות מקושטת בטקט חברתי כדי לא לפגוע. ניתן בהחלט לתת לה מודלינג לדיבור כזה וגם לתקן אותה למשפטים אחרים שיכולה לומר בזמן אמת. דוגמא למודלינג שלך: איזה מזל שאמרתי כך לאבא, אם הייתי אומרת אחרת הוא היה כועס עלי. 3. חיזוק על תגובות מתאימות- כשהיא כן מתנהגות יפה, מדברת מתאים ומחליפה כפי שלימדת אותה, חשוב לא רק לנשום לרווחה ולנוח על זרי הדפנה אלא לקפוץ ממקומך ולחזק אותה. איזה כיף לי לדבר איתך, נורא נעים לי איתך, איך את מתחשבת בי ועוד כמובן בשפה שמתאימה לבתך כי כתבתי כאן דברים כללים ביותר. בהצלחה! גילי

למעלה