טוב, טבילת האש שלי

Ungareska

New member
טוב, טבילת האש שלי

בהתאם למצוותה של מנהלת הפורום, אספר על הספר המועדף שלי בימי חיי ואציין גם למה (אין לי מושג למה, אבל אני אחשוב כבר על משהו). ראשית אציין ואומר , שאני לא חסיד גדול של ז'אנר המדע בדיוני. ופה יש להבחין בין מד"ב לפנטזיה. כלומר אני אוהב את סגנון הטרולים\הוביטים\אלפים וכו', אבל ברגע שנכנסות לתמונה כל מיני חלליות, וטכנולוגיות עתידניות למינהן, זה פשוט לא מענין אותי. על רקע כל זה, אני חושב שאחד הספרים הטובים שקראתי הוא חולית. אני סותר את עצמי? נכון!!! פשוט בימי נעורי המליצו לי לקרוא את חולית, ודחיתי את הרעיון בשאט נפש. לאחר ניג'וסים לרוב, הסכמתי לעיין בו, והתחלתי לקרוא את העמודים הראשונים. הפעם הבאה שהנחתי אותו מהיד היתה בעמוד 200 בערך. אני מוצא את הספר הזה מרתק בגלל שתי סיבות: הראשונה היא האופן מעורר ההתפעלות בו הרברט יצר עולם חדש , תרבויות שלמות, לפרטי פרטים (וגם מצאתי את הרעיון של מילון המונחים תורם להתפעלות הזו). מהבחינה הזו, הייתי אומר שהרברט ניחן בכשרון טולקינאי (וחובבי טולקין, לא להתעצבן! היי.. להוריד את הגרזן מיד!) הסיבה השניה היא השילוב המרתק בין ישן לחדש: בצד האוירה הטכנולוגית במהלך הספר, מתואר סיפורם של הדררים , שמעביר אותנו מיד לעולם המזכיר עולם בדואי, בעל מסורות שבטיות עתיקות וקוד תרבותי נוקשה. משהו בשילוב הזה יצר חווית קריאה מרשימה. למישהו יש הערות? ל-Rivendell - דיוני אריך קסטנר ודיון "ספרים מזיקים בהיסטוריה" יגיעו בהמשך. צריך לשמור גם לימים אחרים. יאיר

siv30

New member
ברוך הבא ואתה בחברה טובה

גם אני
קשות בחולית ולפני זמן לא רב היה כאן דיון על הספר והמשכיו (שתודה הם פחות ברמה).

Ungareska

New member
לא קראתי את ספרי ההמשך

כל מי שדיברתי איתו אמר לי שהם הרבה פחות טובים. אז חששתי שזה רק יקלקל את הטעם של הספר המקורי.

ILet

New member
ברוך הבא

גם אני התרשמתי עמוקות מחולית. אהבתי מאד את ההסתגלות המופלאה של הדררים לסביבתם העויינת, ואת הדרך שבה הם השכילו לרתום לצרכיהם את העקלתונים.

דדאלוס

New member
ברוך הבא

לי נדמה שאתה סותר את עצמך לא בזה שאתה אוהב את "חולית", שהוא ספר נהדר, אלא בזה שאתה משייך אוטומטית חלליות וטכנולוגיות עתידניות למד"ב. יש מד"ב מעולה בלי אף טיפת חללית או קמצוץ טכנולוגיה עתידנית. מצד שני - ואני מדגיש: בעיני - יש ספרים רבים משופעי טכנולוגיות עתידניות שאינם מד"ב, כי אין להם שום אמירה ו/או רעיון מעבר למערבון בחלל (הטכנולוגיה כמטרה ולא כאמצעי). ויש כמובן את כל מה שביניהם. חבל לפסול מראש ספרים מצויינים, שיוצרים עולם חדש ושלם באופן מעורר התפעלות (כמו "חולית") ויודעים היטב היטב לשלב בין ישן לחדש (כמו "חולית") ומכילים עוד דברים שאין ב"חולית", רק מכיוון שנכלל שם הינע חלל או ווקי-טוקי משוכלל יותר.

Ungareska

New member
prove me wrong

אם אפשר דוגמאות למה שאמרת. כלומר ספרי מד"ב בלי טכנולוגיות עתידניות, או ספרים "יוצרי עולם" כמו שאמרת. אם אתה צודק, אשמח לאכול את הכובע. יאיר

roni64

New member
דוגמאות

אני לא מומחית לז'אנר, אבל נראה לי שאפשר לשייך אליו ספרים כמו "המלחמה בסלמנדרות" של צ'אפק ו"גלפלגוס" של וונגוט, שניהם נטולי טכנולוגיות עתידניות, ובהחלט יוצרים עולם מד"בי. אולי "גלפגוס" יותר מהסלמנדרות, שכן האחרון הינו יותר בבחינת משל, בעוד הראשון מביא תחזית (הזויה משהו) של עתיד האנושות, או ליתר דיוק קיצה. נראה לי שהסתבכתי קמעא: יש הגדרה חד משמעית למהו מד"ב?

דדאלוס

New member
ב"שלוף"?

בוא נגדיר שוב במדויק - ספרי מד"ב (1) מצויינים עד מעולים (2) בלי קמצוץ חללית (3) בלי טכנולוגיות עתידניות אם כך: * על אדם - סטרג'ן * פרנהייט 451 - ברדבורי (ובכלל עוד אוטופיות, למשל "בכלות העשב" של כריסטופר ו"צמא" של מיין, אבל הן לא ברמה של "פרנהייט") * האיש במצודה הרמה - דיק * יומו של השלושרגל - וינדהם אם מוותרים קמעא על (1) אפשר להוסיף גם: * הכוח - רובינסון * פטיש השטן - ניבן ופורנל * הנערים מברזיל - לוין (אלא אם כן "דולי" עדיין נחשבת תוצר של טכנולוגיה עתידנית בעיניך) * מרד הנפילים - ראנד אם מוותרים קצת, אבל ממש קצת על (3) ורוצים לחזור ל(1) אז אפשר להוסיף גם: * ספר יום הדין - ויליס * מגע - סאגאן * כרומוזום כלכותה - גוש להמשיך? אני ממש לא רוצה שתאכל את הכובע, אלא שתהנה - זו המטרה האחת והיחידה בעיני בקריאת ספרים, וחבל להחמיץ אי אלו שיגרמו הנאה מרובה אך ורק בשל קיטלוגים, תיוגים וסיווגים למיניהם

amitais

New member
כאילו, דאגלאס אדאמס?

מי שהגה את טכנולוגיית ההנע החללי הכי מתקדמת שאני מכיר... ומי שספריו גדושי החלליות והחיזרים בכלל לא עוסקים במד"ב, אלא באבסורד של הקיום האנושי. ומי בכלל מכליל את וונגוט במד"ב? ממתי השתרשה הטעות המוזרה הזאת?

roni64

New member
נתלית באילנות גבוהים

במילון המונחים של פורום מד"ב נכלל הערך "וונגוט", והקישורים לערך זה מובילים בין השאר לאתר שמוגדר "האתר הרשמי" של האיש, בו הוא מוגדר כסופר מד"ב. אני שונאת הגדרות, גם משום שהן מחייבות קיטלוג שאינו תמיד אפשרי, וגם משום שגבולותיהן מטושטשים, ובכל זאת אני בהחלט מוצאת את וונגוט בהגדרה הכללית של סופרי מד"ב. http://vonnegut.com/artist.asp

amitais

New member
הממ כן

אחרי שקראתי את המאמר אותו הזכרתי בשרשור השני נזכרתי במקורותיו ככותב סיפורי מד"ב לירחוני הפאלפ. הוא התחיל ככותב מד"ב סטנדרטי יותר.

Boojie

New member
יוצרי עולם?

הקאנטוס של היפריון. המשחק של אנדר. ספר יום הדין. סדרת וור של בוז'ולד. חוף הפלדה של וארלי. עריצה היא הלבנה. עוד? בלי טכנולוגיות עתידניות? המממ... 1984 מספיק לך? הייתי מוסיפה גם את "הדרור", בגלל הדגש העז על הצד החברתי-פילוסופי-פסיכולוגי שבו אבל עוד תטען שיש שם חללית. וחייזרים. אויה. יש עוד המון, אבל זה מה שאני יכולה בשלוף בשתיים וחצי בלילה. אולי מחר עוד.

Rivendell

New member
ברוך הבא ../images/Emo20.gif

ואני אזכור לך את הדיונים שהבטחת

למעלה