טוב ורע

כמובן שלא

חשיבה שמתועלת לתכלית מעשית מסויימת אינה פרש מנטאלי. אבל רוב השאר (דמיונות, חלומות בהקיץ, דיאלוגים-עצמיים שמסתובבים סביב עצמם בתוכנו) כן.

shkool

New member
תודה גם לך ../images/Emo13.gif

ושאלה, את מאמינה ב"חוק הקארמה" ה"מיסטי"?

אני לא מאמינה בכלום ../images/Emo13.gif

משתדלת שלא, לפחות. אבל יש דברים שאני מקבלת יותר בקלות ואחרים שנראים לי פחות מתקבלים על הדעת.

אינקה

New member
הטוב הרע והאדם

המבנה האנרגטי שלך כאדם הוא חלק מהמבנה של היקום. מה שטוב למבנה האנרגטי שלך, מה שתומך בעקרונות הפעולה שלו ובהתפתחות שלו - זה טוב. מה שמנוגד למבנה שלך, פועל נגד עקרונות הפעולה שלו, מונע את ההתפתחות שלו - זה רע. באופן רגיל המערכת האנרגטית שלך יודעת מה טוב לה. אם אינך מסובך ברעיונות והתניות (עיותים אנרגטיים) הלב שלך יאמר לך באופן ישיר וברור מהו הטוב וממה יש להמנע. אבל גם אם אינך חף מהתניות עליך להשתדל להקשיב לקול הלב שלך. הוא תמיד מחובר למה שנכון, זה רק שהקול שלו לא תמיד נשמע.

mwc

New member
על טוב ועל רע

אפשר להגיד שמעשה טוב לא יהיה אוביקטיבי לעולם, כמו שציינת הכל תלוי בנקודת המבט של אותו שותף למעשה שלך, יכול להיות שאתה חשבת שעזרת לו, אבל הוא מאידך מרגיש שרק גרמת לו סבל , אבל שים לב איך בכל זאת אפילו שאתה גורם סבל , אתה בעצם תורם , וזה הטוב שבדבר. בוא נקח את דוגמת האישה הזקנה , גרמת לה להרגיש זקנה בכך שהעברת אותה את הכביש, באותו רגע, גרמת לה סבל , אבל בוא נראה מה קורה לטווח הארוך, יתכן שממש באותו הרגע, אתה היית הקש ששבר את גב הגמל בכך שהראית לה שהדרך היחידה להמנע מסבל, היא לא להזדהות עם צורת גופינו, נתת לה עוד חומר למחשבה. ובוא ניקח את אותו אחד שהחמאת לו למראה החיצוני, לפי חוק הקארמה, ברגע שבן אדם מרגיש טוב עם עצמו (דרך גורם חומרי) חייב מיד לבוא האיזון, ושוב פעם בעזרת זה שאתה נתת לו לדבוק באגו החומרי, אולי גרמת לו להבין שזה לא הדרך אל האושר, ואולי יש משהו מעבר לזה? מבחינתך , מעשה טוב ומעשה רע, נמדד אך ורק בצורת ההרגשה שלך לגבי המעשה הזה, אם הרגשת שאתה עוזר לזקנה לעבור את הכביש בגלל שאתה מרגיש שזה חלק מתפקידך בתור בן אדם , אז זה טוב, לעומת זאת עם האגו הוא זה שגרם לך לעשות את זה, זה מעשה רע. אם המחמאה שחילקת הייתה בשביל לקבל טובות הנאה, אז זה רע, אם זה היה בגלל שהרגשת חיבור נפשי לאותו בן אדם ורצית להביע את זה , אז זה טוב. בכל מקרה, אתה קובע !

aladin16

New member
4 תשובות אפשריות

שאלו ארבעה אנשים שכולם עוסקים בפעילות צדקה מדוע הם עובדים כ"כ קשה בשביל לעזור לאחרים. הראשון אמר: "אני רואה חובה וכורח מוסרי לעזור לאחיי בני האדם." השני אמר: "כורח מוסרי ? שיילך לעזאזל ! פשוט, ארור אהיה אם אעמוד מן הצד בעוד אחיי בני האדם מדוכאים, ולא אעשה דבר בקשר לזה !" השלישי עונה: "גם אותי לא מטרידים יותר מדי חובה או כורח מוסרי. אני פשוט מרגיש רחמים עזים כלפי האנשים האלו ורוצה לעזור להם." הרביעי אומר: "מדוע אני פועל כמו שאני פועל ? לומר את האמת, אין לי מושג למה. זה פשוט הטבע שלי לפעול כך, וזה כל מה שאני יכול להגיד". מתוך "שתיקת הטאו", ריימונד סמוליאן

../images/Emo26.gif

בוא ואתחיל מהפיסקה הראשונה של הודעתך : רוב חברי הפורום כאן עדיין הוגים ומתחבטים עם עצמם ובינם לבין עמיתיהם בנושא זה של מהו "מוסרי", ואם בכלל הוא נדרש בגלל ש (ייתכן ש) מוסר אינו " אותנטי" או " ספונטאני" כביכול. לגבי קארמה: משמעות המילה בפשטות היא- פעולה. בהרחבה- חוק הסיבות, התנאים והתוצאות. אין בו שום דבר מיסטי ואתה מוזמן לנסות בעצמך את שתי הדוגמאות שאציע לך: סטור בחוזקה על פניו של מישהו כשהוא לא מוכן לכך וראה מה תהיה תגובתו; לך לחלקת אדמה קטנה, טפח ותעבד אותה, שתול איזשהו זרע וטפח גם אותו. דאג לעקור את העשבים השוטים, השקה אותו במים, זבל את האדמה סביבו, הגן עליו כמידת יכולתך. בעוד אתה עושה פעולות אלו לאורך זמן, המתן לנביטה, לגדילה, לפריחה ולנשיאת הפרי. מהו טוב? כל מה שמקדם את אושרנו ורווחתנו ואושרם ורווחתם של אחרים, לטווח הקצר, לטווח הארוך ולטווח הארוך מאוד בהתאם לידיעותיך, הבנותיך והאינטואיציה שלך, מוגבלות או רחבות ככל שתהיינה באותו הזמן. מהו רע? בדיוק ההיפך מהטוב לטווח הקצר, לטווח הארוך ולטווח הארוך מאוד בהתאם לידיעותיך, הבנותיך והאינטואיציה שלך, מוגבלות או רחבות ככל שתהיינה באותו הזמן. אין סוף להתחבטויות ול"חפירות" שאדם מסוגל לשקוע בהן. הייה פשוט.

EndOfAllHopes

New member
איך זה

שצדיק ורע לו?(ורשע וטוב לא..) הרי יש מקרים של בני-אדם שלא עשו רע וסבלו קשות (נניח ילדים בשואה...) אז מה, הם נענשים על סבל שגרמו בגלגולים קודמים? (כאן נכנסת מיסטיקה...)

השאלה עצמה

מבוססת על הנחות יסוד שגויות. בכל אופן, עם גלגולים או בלי החיים הם סבל. גם אלה הנחשבים צדיקים סובלים וגם אלה הנחשבים רשעים. כך או כך כולם סובלים, ובהתאם לנסיבות המשתנות והזמן שמשתנה- פעמים סבל גדול מאוד ופעמים אחרות סבל מעודן מאוד.

EndOfAllHopes

New member
האר את עיני

ואם הסבל הוא יחסי לגודל ה"רע" שעוללת, אז שוב איך זה שגם אנשים שמעוללים את הרע במיעוטו סובלים רבות (ביחס לא פרופרציונלי) עד כמה שניתן להעריך...

במציאות

אין אדם טוב שרק יהנה מחייו ואין אדם רע שרק יסבול בחייו. גם זה וגם זה פעם יהנו ופעם יסבלו, כל אחד מהם בהתאם לנסיבות חייו שמשתנות מרגע לרגע. חיים קודמים או חיים הבאים- ההבנה של אפשרויות אלו לאו דווקא נובעת ממיסטיפקציה כלשהי אלא יכולה גם לבוא כתוצאה של מהלך מחשבתי הגיוני. במציאות הפשוטה של החיים אנשים חווים סוגים שונים של סבל ובעוצמות שונות. באשר לשאלה ששאלת קטונתי מלענות לך. אם מעניין אותך- חקור את הדברים בעצמך, ואם לא- אתה מוזמן להישאר עם דעותיך כפי שהן.

EndOfAllHopes

New member
מעניין אותי

אבל נראה יותר חשוב לעסוק ב"איך?"(מעשיות) מאשר ל"מה?" (פילוסופיה). לפחות כרגע, מבחינתי

EndOfAllHopes

New member
האם הטוב יחסי?

בעולם של רק רוע הרע במיעוטו הוא טוב? פלשתינאי אחד שאני מכיר הסביר לי מה הלך בעירק לפי ההשקפה שלו - זה מה שהבנתי: רוב המוסלמים בעירק הם שיעים. יש מיעוט סוני.הסונים לא רואים בשיעים מוסלמים אמיתים, הם סבורים שהם עושים צחוק מהדת. לאורך ההיסטוריה הסונים היו מיעוט נרדף והשיעים פגרמו בהם כאוות נפשם. יום אחד עלה סדאם חוסיין (הסוני) לשלטון. הוא שלט באכזריות אבל ביציביות ובזמן שלטונו כמעט ולא היו מלחמות והרוגים בתוך עירק. לא היה גן-עדן אבל לא היה תוהו-ובוהו. היה אפשר לחיות.עכשיו העיפו אותו מהשלטון ושוב נוצר כאוס. מאות אלפי אנשים מתים וימותו עד שצד אחד יתפוס את השלטון באופן יציב. נכון שכל צד כזה יפלה ויתעלל בצד השני, אבל יהיה אפשר לחיות. בקיצור, הוא הסביר שאולי סדאם ארכי רוצח ובהחלט בנאדם רע, אבל אולי הוא הרע במיעוטו, וכשאין טוב עדיף את הרע במיעוטו. (אני לא מתחייב לעובדות, רק לרוח הדברים)

למעלה