ADHD ולקויות למידה
גם אותי השאלה הזאת מעסיקה מאוד, היות שאני מתרשמת שאם אדם ADHD מאובחן רק אצל מומחה ללקויות למידה ומטופל רק בעזרת הוראה מתקנת, הוא ממשיך להפגין "ADHD בלתי מטופל", על כל התוצאות הקשות שלו. כבר כחודש מתקיים דיון מעמיק מאוד באשר לאבחון הרצוי של לקויות למידה, ואני מעתיקה לך מהגדרות המומחים שם. ד"ר אורן לם: "לקות למידה הוא מונח כללי המתאר קבוצה של כשלים קוגניטיביים ספציפיים, או במילים אחרות: כשלים ספציפיים בעיבוד מידע". אלון נוימן, העוסק גם הוא באבחון לקויות למידה, מדבר על "אבחנה מבדלת" של בעיות בלמידה שנובעות ממקורות אחרים: בעייה התפתחותית, תפקוד שיכלי נמוך, ליקוי גופני או חושי, רקע סביבתי-משפחתי מקפח, חסכים לימודיים ו/או שיטות הוראה בלתי מתאימות, בעיות נפשיות. לעומת אלון נוימן, עונה לו ד"ר אורן לם שהלקות היא מצב נתון שלא תמיד ניתן לאתר את סיבותיו, אבל חשוב לטפל בו. הערה שלי: המונח "ספציפיים" מתאר לקות שאופיינית לתחום קוגניטיבי מסוים, בניגוד ל-ADHD שהוא לקות רב-תחומית מעבר לתחום הקוגניטיבי. נראה לי שיותר כדאי לא להגדיר ADHD כלקות למידה, כדי להדגיש שחשוב קודם כל האבחון הרפואי והטיפול הרפואי בהפרעה, ורק אחר כך התמיכה הלימודית. או, לחילופין, להגדיר את ADHD כלקות רב-תחומית, אשר אחד מתחומיה הוא לקות למידה בקשב, רכוז, ארגון ועוד.