טוב אולי אתם יודעים אם ADHD

שבט

New member
טוב אולי אתם יודעים אם ADHD

נחשב כלקות למידה או עומד בפני עצמו? כל אחד אומר משהו אחר. בלימודים למדנו שכן ADHD היא לקות למידה. בכנס שהיה באונברסיטת חיפה אמרו שלא, שADHD לא לקות למידה.ושמעתי עוד דעות לפה ולפה. האם זה עניין של דעה אישית באמת? האם יש התייחסות רשמית לעניין, מישהו יודע?

למה זה באמת חשוב?

נראה לי הגיוני יותר כי זו לא לקות למידה. מתוך ההסתכלות שלי. התייחסות רשמית? - הרשיתי לעצמי לצרף את שאלתך לשרשור לדר' פלוטניק. נדמה לי כי היא כתובת מעולה לשאלה שלך

שבט

New member
כן עבורי זה חשוב

גם סתם כי חשוב לי לדעת אם עד עכשיו סתם נחשבתי ללקויית למידה ובעצם אני לא כי יש לי ADD. וגם בתור מורה לחינוך מיוחד בשנה הבאה שמתעסקת עם זה ואף מאבחנת.

zivadina

New member
ADHD ולקויות למידה

גם אותי השאלה הזאת מעסיקה מאוד, היות שאני מתרשמת שאם אדם ADHD מאובחן רק אצל מומחה ללקויות למידה ומטופל רק בעזרת הוראה מתקנת, הוא ממשיך להפגין "ADHD בלתי מטופל", על כל התוצאות הקשות שלו. כבר כחודש מתקיים דיון מעמיק מאוד באשר לאבחון הרצוי של לקויות למידה, ואני מעתיקה לך מהגדרות המומחים שם. ד"ר אורן לם: "לקות למידה הוא מונח כללי המתאר קבוצה של כשלים קוגניטיביים ספציפיים, או במילים אחרות: כשלים ספציפיים בעיבוד מידע". אלון נוימן, העוסק גם הוא באבחון לקויות למידה, מדבר על "אבחנה מבדלת" של בעיות בלמידה שנובעות ממקורות אחרים: בעייה התפתחותית, תפקוד שיכלי נמוך, ליקוי גופני או חושי, רקע סביבתי-משפחתי מקפח, חסכים לימודיים ו/או שיטות הוראה בלתי מתאימות, בעיות נפשיות. לעומת אלון נוימן, עונה לו ד"ר אורן לם שהלקות היא מצב נתון שלא תמיד ניתן לאתר את סיבותיו, אבל חשוב לטפל בו. הערה שלי: המונח "ספציפיים" מתאר לקות שאופיינית לתחום קוגניטיבי מסוים, בניגוד ל-ADHD שהוא לקות רב-תחומית מעבר לתחום הקוגניטיבי. נראה לי שיותר כדאי לא להגדיר ADHD כלקות למידה, כדי להדגיש שחשוב קודם כל האבחון הרפואי והטיפול הרפואי בהפרעה, ורק אחר כך התמיכה הלימודית. או, לחילופין, להגדיר את ADHD כלקות רב-תחומית, אשר אחד מתחומיה הוא לקות למידה בקשב, רכוז, ארגון ועוד.

שויו

New member
לפי הנוירולוג שאיבחן את בני

ADHD הוא לא לקות למידה!!!! הוא הפרעת קשב וריכוז ואם זאת הבעיה היחידה ומוצאים פתרון טיפולי תרופתי - היא נפתרת. לקות למידה זאת כבר אבחנה אחרת לגמרי . מה שכן, זה הרבה פעמי מגיע ביחד כתשלובת...

שבט

New member
זיוה- לדעתך הטיפול בלבד

הוא זה שצריך לקבוע את ההגדרה? מה לגבי המקור וההשפעה כפי שציינו לדוגמא כשלים קוגנטיביים וכו', הם אינם אלה שקובעים אותה, או לפחות חלק ממנה?

zivadina

New member
איך להגדיר ADHD?

תוכלי לראות שכל המומחים נזהרים מלהגדיר את מקור הלקויות, כי לכל לקות יכולות להיות סיבות שונות. אם אני מבינה נכון, מתמקדים באופי הלקות כדי לחפש לה את הפתרון היעיל ביותר. אבל בנושא של הפרעת קשב ורכוז, האבחונים הדידקטיים לא מאתרים בוודאות את ההפרעה וגם לא מציעים לה טיפול ראשוני הולם. לכן, לדעתי, עדיף שלא יקטלגו את הפרעת הקשב בתור לקות לימודית לצרכי אבחון וטיפול ראשוני. כדאי לאבחן אותה בבדיקה רפואית, ואחרי טיפול רפואי בליבת ההפרעה, כן לגשת לאבחון דידקטי שיציע עזרה לימודית.

אומנם כבר עניתי לך אבל יש לי מה

להוסיף לגבי מושג ההגדרה עצמו. לכל המתמטיקאים יש אותה הגדרה לכל מושג ומושג בכל הקשר והקשר. אצל הפיזיקאים ההגדרות מתחלפות אחרי כל מהפכה מדעית אבל לפחות בו זמנית, לכל הפיזיקאים יש אותן הגדרות. אם כי ההגדרות של הפיזיקאים לא תמיד ממש מסתדרות עם ההגדרות של הכימאים שנשענים על הפיזיקאים. בביולוגיה לכל תת דיסיפלינה יש הגדרות משלה לכל דבר. ההקשרים נזילים ולא ברורים ומילון ביולוגי יכול מאוד לבלבל כשקוראים מאמר בביולוגיה. זה נוראי. זה בילתי נסבל. סטודנט לביולוגיה חייב מחשבה מאוד גמישה או זיכרון מאוד קצר כדי להצליח בלימודים. ברפואה ופסיכולוגיה אני לא יודע מה המצב אבל אני בטוח שאי אפשר לסדר את שני התחומים האלו באופן בו הגיאומטריה האוקלידית מסודרת. זה לא הולך.

zivadina

New member
אצלנו הריטלין סיפק את כל הסחורה

אבל אני מעריכה שזה מפני שבאמת אין להם לקויות למידה ספציפיות, או שהן במידה נמוכה שמאפשרת התגברות עצמית בגלל השאפתנות שלהם.

חגית35

New member
זה לא רק סמנטיקה אלא אופן הטיפול

לדעתי האישית זו לקות למידה כי ההשפעה של אותה שונות אורגנית במבנה והכימיה של המוח מפריעה לעיבוד וארגון מידע וליכולת להתרכז וללמוד ומכאן שזו לקות כי היא מצריכה טכניקות לימוד (מלבד הריטלין) שיאפשרו ריכוז כמו למשל ללמוד בתזוזה לילדים תזזיתיים ולארגן ראשי פרקים , ללמוד בפרקי זמן קצרים ולא יחידות לימוד ארוכות שבהן הריכוז נעלם ...וכו'... (מה שלצערי מאוד לא קיים ל-ADHDים אלא אם אובחנו בלקות למידה אחרת שאז יש להם איזה התאמות שלא תמיד מכבדים אותן) העניין הוא שאילו יכריזו על זה כלקות למידה הטיפול ינדוד מחיק הפסיכיאטרים והנוירולוגים לכל מיני ידיים לא בהכרח מקצועיות אלא אם יצרו הגדרה חדשה המאפשרת טיפול תרופתי מחד ע"י בעל מקצוע שהינו רופא ולצדו באופן מחייב תומך מתחום סיוע בהוראה- פסיכולוגיה חינוכית וכד', הוראה מתקנת, תראפיה וריפוי סעיסוק בהתאם לאיבחון, ואז לתוך זה ייכנסו כל התחומים המשלימים שאנו קוראים להם יחד טיפול אינטגרטיבי ב-ADHD. ופה רבותיי נכנסת הפוליטיקה והכסף... למה שיעשו זאת אם זה עלול לגרום לממשלות ומדינות לשלם יותר עבור סל הטיפולים כשאפשר להשאיר המצב כמו שהוא ואנו נשלם המון המון מהצד לטיפולים ותוכניות שאינן בסל?

למעלה