טארות או טארוט?

shataltal

New member
טארות או טארוט?

למיטב הבנתי, המקור של השם הוא טארו (Taro). ההוספה של האות האחרונה בוצעה ע"מ להוסיף מייצג חיצוני למילה (כפי שנעשה בשם המפורש עם האות ה) וע"מ "לסגור מעגל". באנגלית הוספה האות T, מה שנתן את המילה תורה ברוורס ו"סגר" את המילה ל-Tarot. השאלה היא - האם אמורים להייחס לזה ע"פ כוונת המשורר (הוספת האות ט ע"ש האות ט בהתחלה) או ע"פ הכוונה המשתמעת (שהיא קבלת המילה תורה ואז באמת המילה אמורה להיות טהרות או אפילו תהרות (טארות? תארות?)? סתם שאלה לידע כללי..

שלום וברוך הבא ../images/Emo140.gif

למיטב ידיעתי מילים לועזיות כשהן מתורגמות לעברית, או כתובות בעברית לא חל עליהן חוק מסוים. אני אכן כותבת טארות ולא טארוט. במרבית הספרים והמקומות כותבים - טארוט ובחלקם המועט יחסית כותבים טארות. למה אני כותבת כך? וואלה לא יודעת להגיד. אולי בגלל שזה מצטלם לי יותר יפה בעיניים או שאולי בגלל שאני אוהבת ללכת עם המיעוט? :)) בכל אופן למיטב ידיעתי אין תשובה חד משמעית ואם למישהו יש אשמח לשמוע אותה - גם אם זה אומר שאני אצטרך להפסיק לכתוב טארות :) ו... מה פשר התמונה המדהימה בכרטיס האישי שלך? בברכת אור ואושר הילה :)

אורי רז

New member
ברוך הבא

המקור של המילה איננו ידוע, ובמדינות שונות כותבים אותו בצורות שונות, לדוגמא בגרמניה קוראים לקלפים Tarock. המשחק עם האותיות של המילה Tarot מקורו בצרפת (לא המדינה שבא צמחה החבילה), וזה גם לא השם העתיק ביותר של הקלפים (באיטליה הם נקראו Trionfi הרבה לפני שהם נקראו Tarot בצרפת). בשורה התחתונה, זה משחק לשוני נחמד (שבעברית תורגם כ'תהרו'), אבל לא יותר מזה.

shataltal

New member
ע"פ דעה מסויימת

הטארו הם ייצוג של האורים, התומים והטרפים ששימשו את הכוהנים בבית המקדש. לאחר פירוק בית המקדש וביזת האורים, התומים והטרפים (שהיו עשויים זהב ואבני חן ע"פ רוח התקופה) נכתבו הסודות על קלפים ע"י המקובלים שגלו. ע"פ סיפור זה יכול מאוד להיות שיש ביסוס לעובדה שהמילה טארו ותורה באנגלית (ולטינית) שונות רק בהיפוך שתי אותיות - ה ו-ו (ולא נכנס לעובי הקורה במשמעות שינוי דווקא שתי האותיות האלה שפירושים לא חסר להן). מאחר ומקור השם בייחוד והטארו בפרט לא ידוע - אי אפשר לדעת. יכול מאוד להיות שהתאוריה הזו נכונה.... מה גם שההתייחסות לארקנה הגבוהה היא כ-22 ממפתחות הקבלה (הנתיבים) ולארקנה הנמוכה כשאר 10 המפתחות (הספירות) המופרדים ל-4 העולמות הקבלים - בריאה, יצירה, אצילות ועשייה. ואגב - להילה, הציור הוא שמי ביפנית :)

אפשר לקבל יותר מידע

לגבי האורים והתומים? לפי האלכימאי אני מבינה שמדובר באבן שחורה ואבן לבנה שמשמעות השחורה- כן והלבנה- לא?

אורי רז

New member
דיעה מעניינת, אבל ...

כתבת כי לפי דיעה מסויימת "הטארו הם ייצוג של האורים, התומים והטרפים ששימשו את הכוהנים בבית המקדש. לאחר פירוק בית המקדש וביזת האורים, התומים והטרפים (שהיו עשויים זהב ואבני חן ע"פ רוח התקופה) נכתבו הסודות על קלפים ע"י המקובלים שגלו." לו הדיעה הזאת הייתה נכונה, הייתי מצפה שיהיו עדויות לקיומם של קלפי הטארוט זמן קצר לאחר חורבן בית המקדש במאה הראשונה לספירה, כשהעדויות לא חייבות להיות ישירות, כמו קלפי טארוט ממש, אלא יכולות להיות גם עקיפות, לדוגמא איזכורים בספרות יהודית. עם זאת, אין שום אזכור של קלפים בכלל וקלפי טארוט בפרט באירופה לפני המאה ה 14 לספירה, וגם אז בעיקר בכתבים נוצריים וללא שום קישור לקבלה עד המאה ה 18. פער שכזה מחייב הסבר.

shataltal

New member
ההסבר המלא הוא

לאחר חורבן הבית העבירו המקובלים את הטקסטים והידע מפה לאוזן, בזהה לצורה שבה הועברה כל חוכמת הקבלה. רק עם סיום תקופת התלמוד (ששוב, לכל אורכה נלמד כלל החומר בעל פה) החלו "הזלגות" של ספרים וטקסטים. דוגמא מוחשית לכך הוא ספר יצירה, שהטענה המקובלת היא שנכתב ע"י אברהם אבינו, ישנן עדויות להתייחסויות אליו מהמאה ה-2, ציטוטים ממנו הופיעו באיזור המאה ה-10 אך הוא "יצא לציבור" רק במאה ה-16. בנוגע לאיזכורים - אני לא מכיר את הכתבים מהתקופה, אבל לפי הסיפור המקורי בהתחלה הטארו לא נכתב ע"ג קלפים, אלא על מגילות, בדומה לשאר כתבי הקבלה. רק מאוחר הרבה יותר, כשהחל הידע לזלוג לציבור הוא נכתב ע"ג קלפים, וגם זה ע"י נוצרים ששינו את רעיון האורים, התומים והטרפים בכדי שיתאימו לתיאולוגיה, למציאות ולרעיונות הנוצריים. במקור האורים והתומים הם התייחסות לשני העמודים - העמוד האקטיבי (בועז מעמודי שלמה, העמוד הזכרי, עמוד הגבורה, הלבן) שייצג את ה"כן", מזרח ולמעלה, והעמוד הפסיבי (יכין, הנקבי, החסד, השחור) שייצג את ה"לא", מערב ולמטה. הטרפים היו אבני חן שצויירו עליהן 4 ציורים - נשר, אריה, אדם ושור (במאגיה המודרנית סמלים אלו מתורגמים ליסודות אויר (חרבות), אש (מטות), מים (גביעים) ואדמה (מטבעות)). צורת הקריאה עצמה לוטה בערפל. הארקנה הגדולה נכנסה לעניין בתקופה מאוחרת יותר ע"י המקובלים שפירשו את האותיות העבריות (נושא לא קצר לכשלעצמו, הפירוש הקבלי של האותיות ואיך פירוש זה מתחבר לקלפי הטארו).

אורי רז

New member
תיאוריה ללא תימוכין היא סיפור סבתא

אם אין התייחסויות או שרידים, אפשר להמציא סיפורי אלף לילה ולילה שסותרים אחד את השני, וכולם "אמיתיים ונכונים" באותה מידה כי אין שום דבר שתומך בהם ושום דבר שמפריך אותם. יש לך הפניה ל"סיפור המקורי" ? כי הסיפור המקורי שאני מכיר מספר על אטלנטים ששטו עד קצה העולם, ירדו על החדק של אחד מארבעת הפילים (המייצגים את ארבעת היסודות וארבעת הסדרות) אל גבו של הצב (המייצג את יסוד הרוח), שצייר להם את חבילת הטארוט הראשונה, ואז בדרך חזרה ספינה מהצי של תות אנח אמון שדדה מהם את הקלפים, שנפלו לידיהם של אבי אבות הצענים עת הספינה עצרה בדרך ליד בוהמיה.

shataltal

New member
וכרגיל

רק אורי מסוגל לקטול בצורה שאינה משתמעת לשום פנים תיאוריה כ"כ יפה.... על כל מקרה, כפי שציינתי בהתחלה, כל זה ע"פ דיעה מסויימת. בשורה התחתונה קשה מאוד (אם לא בילתי אפשרי) להביא סימוכין אותנטי מלבד התנ"ך והתלמוד לרב הדברים שהתרחשו לפני תקופת ימי הביניים.

shataltal

New member
ההסבר המלא הוא

לאחר חורבן הבית העבירו המקובלים את הטקסטים והידע מפה לאוזן, בזהה לצורה שבה הועברה כל חוכמת הקבלה. רק עם סיום תקופת התלמוד (ששוב, לכל אורכה נלמד כלל החומר בעל פה) החלו "הזלגות" של ספרים וטקסטים. דוגמא מוחשית לכך הוא ספר יצירה, שהטענה המקובלת היא שנכתב ע"י אברהם אבינו, ישנן עדויות להתייחסויות אליו מהמאה ה-2, ציטוטים ממנו הופיעו באיזור המאה ה-10 אך הוא "יצא לציבור" רק במאה ה-16. בנוגע לאיזכורים - אני לא מכיר את הכתבים מהתקופה, אבל לפי הסיפור המקורי בהתחלה הטארו לא נכתב ע"ג קלפים, אלא על מגילות, בדומה לשאר כתבי הקבלה. רק מאוחר הרבה יותר, כשהחל הידע לזלוג לציבור הוא נכתב ע"ג קלפים, וגם זה ע"י נוצרים ששינו את רעיון האורים, התומים והטרפים בכדי שיתאימו לתיאולוגיה, למציאות ולרעיונות הנוצריים. במקור האורים והתומים הם התייחסות לשני העמודים - העמוד האקטיבי (בועז מעמודי שלמה, העמוד הזכרי, עמוד הגבורה, הלבן) שייצג את ה"כן", מזרח ולמעלה, והעמוד הפסיבי (יכין, הנקבי, החסד, השחור) שייצג את ה"לא", מערב ולמטה. הטרפים היו אבני חן שצויירו עליהן 4 ציורים - נשר, אריה, אדם ושור (במאגיה המודרנית סמלים אלו מתורגמים ליסודות אויר (חרבות), אש (מטות), מים (גביעים) ואדמה (מטבעות)). צורת הקריאה עצמה לוטה בערפל. הארקנה הגדולה נכנסה לעניין בתקופה מאוחרת יותר ע"י המקובלים שפירשו את האותיות העבריות (נושא לא קצר לכשלעצמו, הפירוש הקבלי של האותיות ואיך פירוש זה מתחבר לקלפי הטארו).

למעלה