`טאנטע` או `מומע`?

בן הצבי

New member
`טאנטע` או `מומע`?

השאלה איננה קשורה לפורום, אך אשמח אם תענו, זה מעניין אותי (דקדקן שכמותי..): השאלה מופנית אל הירושלמים שביניכם, הדוברים יידיש מהבית: כל ימי ידעתי ש`דודה` אומרים ביידיש `מומע`, וברומנית (שפה שגם אותה אני יודע מהבית) אומרים `מעטושע`, אבל יוצאי חבל מולדובה אומרים `טאנטי`. אתמול קראתי ספר חרדי לנוער הנקרא `שייכת` (של הסופרת יהודית שרייבר) ומדובר שם בין השאר על משפחה מבתי אונגארין שבירושלים. הוזכרה שם גם איזו שהיא `טאנטע פערל`. אז רציתי לשאול אתכם: האם אכן ביידיש ירושלמית אומרים `טאנטע` ולא `מומע`?

../images/Emo2.gif

באימא'שך שזה ניקר לך בראש כל השבת? זה החום הכפר חב"די או שכשחוזרים בתשובה עוברים איזה תהליך כימי במוח. או מה?

בן הצבי

New member
אבשלומי?

אם כבר הזכרת אותו, פעם יצא לי לקרוא בתורה בבית-כנסת בו התארח לשבת אדון אבשלום קור. הוא ניגש אלי אחרי הקריאה ושאל אותי - אתה קורא לפי שיטת הדקדוק של הרז``ה, או שלא שמתי לב נכון...? הודיתי על האמת, והוא הביע את פליאתו שהוא מעולם לא שמע בעל קריאה שקורא לפי השיטה הזו, ולא מתבלבל ועוד בגיל כ``כ צעיר.. (הייתי בן 17 בערך אז.) הוא התפלא לשמוע ממני שכך קרא 39 שנים הבעל-קריאה אצל הרבי, ר` צבי שוסטרמאן ע``ה, וכך גם ממשיך ר` מיכאל סלאווין היום.. אז מחמאה מאבשלום קור על דקדוק כבר קיבלתי..

ביג דדי

New member
"טאנטע"

אני אומנם לא דובר יידיש מהבית, אבל למדתי 10 שנים בחיידר ביידיש.

בן הצבי

New member
וכך לימדו אתכם?

לומר `טאנטע`? זה הי` `חדר` ירושלמי? זה מצחיק אותי לגמרי, לשמוע מילים ברומנית טהורה אצל אנשים שכבר כמה דורות בארץ..

ביג דדי

New member
בי-ם כמובן

ת"ת קמניץ למי שמכיר. אני לא יודע מה לגביי הרומנית, אבל אני יודע בוודאות ש"טאנטע" היא מילה ביידיש. שמעתי את המילה בכל מיני מגזרים של דוברי היידיש.

בן הצבי

New member
טוב, רומנית אני יודע..

אמא שלי מדברת איתי רומנית, ואבא שלי ביידיש. טאנטע זה אכן ברומנית, אך המקור שלו הוא גרמני.

בן הצבי

New member
ההסבר לזה הוא פשוט.

(קודם כל: גם את רומני`?!) היהודים האשכנזים (למעט בארצות הייקיות ורוסיא) שברומני`, הונגרי`, פולין ואוקראינה קוראים את הניקוד שורוק וקובוץ כפי שהספרדים קוראים את החיריק. (זה שבעברית הארץ-ישראלית החליטו למחוק את ההגי` האשכנזית מהמפה, זה תעודת עניות לשיעורי בביה``ס של המדינה..) כך שאם כותבים `מומע`, יוצאי הארצות הנ``ל יקראו זאת `מימע`.

מחממנוע

New member
שחכת ' אחרי שיעורי = צ"ל שיעורי'

בקיצור תגיד בהברה חסידית קוראים לטאטע טאטי, ובוריך אתו במקום ברוך אתה

בן הצבי

New member
מה זה קשור לחסידי?

(וטאטי במקום טאטע זה לא קשור לחסידי, אלא לעיוות אמריקאי שנשתרש גם בארץ) אין שום קשר בין חסידויות להברה הזאת. בארצות האלה היהודים קראו כך הרבה לפני החסידות.. שורש ההבדלים נובע מדיאלקטים שונים שדוברו בגרמנית באיזורים שונים בגרמני` לפני כאלף שנים, שהתחילו יהודי גרמני` לנדוד למזרח-אירופה. אבא שלי לא חסיד, והוא אומר `burikh` ולא `barukh`. יש חסידים שאומרים borukh ולא burikh, פשוט כי הם מיוצאי רוסיא ולא רומני` פולין וכד`. זה קשור לארץ, ולא לחסידות זו או אחרת. (בקיצור, מה שכתבת זה בורות חרדית במיטבה.)

R a c h e

New member
אני טרנסילבנואית והונגריה ביחד

טרנסילבנואית מצד אימי והונגריה מצד אבי, אז יש בי גם מן הרומניות....

admor

New member
אני בדיוק הפוך

אבא שלי טראנסילבני ואמא שלי הונגריה.

למעלה