ח"ח ולימודים

ח"ח ולימודים

היי,
עוד חודשיים אני מתחיל את הלימודים שלי באוניברסיטה וכבר עכשיו אני מתחיל להרגיש את הלחץ.
אני מניח שאצל רוב הח"חניקים פה שעברו את התקופה הזאת היה חשש דומה לשלי שהחרדה חברתית תשתלט עליהם במהלך הלימודים. רק מהמחשבה של כמה שאני אצטרך לעבור אני מתעייף.
לפי מה שהבנתי מסיפורים,מאוד חשוב ליצור קשרים כבר בהתחלה ולנסות "להתברג" לאיזושהי קבוצה מגובשת, מה שבסופו של דבר מאוד יקל על הלימודים ויסייע בפתרון משברים כאלו ואחרים.
הייתי בחיי בכמה מסגרות ותמיד איכשהו הייתי מוצא את עצמי מחוץ לאותה קבוצה מגובשת, בעצם מחוץ לכל קבוצה, ומניסיון עברי העשיר אני יכול להגיד שאנשים מצליחים "להריח" אצלי את החרדה עוד לפני שביצעתי פעולה כלשהי, תמיד ניסיתי להבין למה אני משדר חרדה- אולי זה משהו בשפת הגוף שלי או בצורת ההליכה, אף פעם לא הצלחתי לרדת לעומק הבעיה, אני רק יודע שאם זה יקרה לי בתחילת שנת הלימודים אני אבוד!
מלבד זאת, קשה לי להתחבר לאנשים גם אחרי תקופה מסוימת,לפעמים אני לא כל כך זורם, לא ספונטני, החרדה מחייבת אותי להתכונן נפשית לפני כל אירוע חברתי. אחרי הצבא השתפרתי מאוד בדברים האלו, אבל אני כבר הרבה זמן נמצא ללא מסגרת וההרגשה היא שאני נמצא על מדרון ומתגלגל למטה ככל שעובר הזמן.
במקרה שלי, לקחתי על עצמי אתגר ובחרתי ללמוד בחוג שידוע כקשה, אני יודע מראש שאני אצטרך לקרוע את התחת בשביל להגיע להישגים, תמיד הייתי תלמיד טוב אבל אף פעם לא בין המבריקים. הבעיה היא שאם אני לא אצליח למצוא אנשים שאני אוכל להעזר בהם או אפילו סתם חבר'ה שיעודדו אותי ברגעים הקשים יהיה לי קשה מאוד לסיים את התואר.
בנוסף, אני לא יודע אם זה קשור לנושא הלימודיםת אני חווה כבר תקופה מסויימת ירידה במצב רוח, אני נוטה להיות עצבני,דכאוני,עייף מבוקר ועד ערב, חוץ מהעבודה אני לא יוצאכמעט מהבית ובכלל אני מפספס הרבה דברים. אני ממש לא רוצה להכנס לתחילת הלימודים ברגל שמאל ורוצה להפתר מהתחושה הזו ולחשוב רק מחשבות אופטימיות.

עד כאן הייתה הפריקה, אני אשמח לשמוע חוויות ורגשות מאנשים שהיו במצב שלי ששרדו את התקופה הזו של ה3-4 שנים בשלום.
אולי גם תוכלו לייעץ לי ולתת לי טיפים להמשך הדרך :)

בהרבה מוסדות להשכלה גבוהה יש תמיכה בנושאים של חרדה חברתית

או לפחות תמיכה פסיכולוגית (בהנחה) לא ספציפית לחרדה חברתית. תחפש דרך דיקן הסטודנטים או אגודת הסטודנטים (הם לא ישאלו למה, זה רק בינך לבין הפסיכולוג) כי מניסיון יהיה לך קשה להתחיל כמו כל סטודנט בלי לטפל בנושא. אני הפסקתי לימודים ליותר משנה עד שחזרתי לסיים את התואר בגלל ח"ח - לא יכולתי לצאת מהבית אם ראיתי שאני עומד לאחר, זה הוביל לפספוס של חומר, לא יכולתי להשלים אותו כי לא היה לי נעים לבקש, זה הכניס אותי לכל מיני לחצים... וזה רק חלק מהתיאור. זה גם יעזור לך לעתיד להתחיל לטפל בזה עכשיו.
חוץ מזה אתה יכול להתחיל להכריח את עצמך לעשות דברים קטנים ולהתקדם וגם למצוא קבוצות תמיכה באזור שלך עם אנשים עם בעיות דומות וכאלו שגם התגברו עליהן.
אי אפשר להיפטר ממחשבות שליליות לחלוטין וסביר להניח שהן יופיעו מתי שהן מפריעות הכי הרבה. מה שחשוב לזכור הוא שכשמשהו שלילי מפריע לך זה לא סוף העולם אלא הדרך הטבעית של הגוף להתמודד עם לחץ כדי לעבור מכשולים כאלו ואחרים (עד כמה שזה נשמע מופרך זה הוכח מדעית) . מה שעובד בשבילי זה ללכת לעשות ריצה - תמצא משהו משהו שתוכל לעשות שיוציא אותך מדרך המחשבה ושייקח יחסית מעט זמן.
בהצלחה.

תודה על העצות :)

השאלה אם יהיה לי בכלל זמן לשלב טיפול כלשהו עם הלימודים האינטנסיבים של השנה הראשונה?
אני הייתי בטיפול אצל פסיכולוג לא מזמן. עם כל הכבוד לפסיכולוג ולשיטת טיפול שלו (CBT) הייתי אמור לראות תוצאות תוך זמן יחסית קצר, ושלא ראיתי אותן החלטתי לפרוש. בדיעבד אלו היו דברים שיכולתי לעשות לבד, כמובן שזה נחמד שמישהו מדבר איתך ומכווין אותך ואתה יכול לפרוק כל מה שיושב לך על הלב, אבל הזמן וכסף יקרים והרגשצי שאני דורך במקום.
בכל מקרה, החרדה אצלי מתבטאת פחות בהתנהגות ויותר בפן הרגשי\מנטאלי, מחשבות רצות בראש בלי סוף והרגשה כללית של ירידה במצב רוח. אני יכול לשחק אותה "נורמאלי" לזמן קצר אבל זה ממש לא אני וסוחט ממני את כל האנרגיות, פעולות מינוריות כמו דיבור בטלפון ולשאול אנשים שאלות בחומר שאני לא מבין לא מפריעות לי כל כך...

Lichy87

New member
שלום שלום

לפחות מנסיוני באוניברסיטה אני יכולה להגיד שהמצב לא בהכרח יהיה כמו שאתה מצפה.
המסגרת הזו מאוד שונה מבי"ס ואנשים פחות נסגרים בקבוצות. כן, מתגבשות קבוצות חברים אבל אנשים הרבה יותר פתוחים ומעוניינים באינטראקציה. כך שבכל שלב אתה יכול להשתלב בקבוצה, לא בהכרח על ההתחלה, ובכל שלב אתה יכול להתחבר למישהו גם אם אתה לומד איתו כבר הרבה זמן והתעלמת ממנו בכל התקופה הזו.
אני מאוד התבודדתי ויצרתי קשר מינימלי עם בנות שלמדתי איתן רק בזמן השיעורים, בהפסקות הייתי בורחת לאנשהו. עם שאר הבנות מהחוג לא העזתי לתקשר עד השנה השלישית. אחרי שעברתי טיפול קבוצתי במקביל ללימודים (והפסדתי שיעורים בגלל זה, אבל זה היה שווה), התחלתי לתקשר עם אנשים וההיענות מהם היתה מאוד מפתיעה. מספיק שהראיתי טיפת רצון לאינטראקציה ואנשים באמת נענו מיד. סטודנטים אלו אנשים יותר בוגרים מתלמידי בית ספר, הם לא שומרים לך טינה, גם אם הרושם שלהם ממך הוא לא הכי חיובי הם לא יבטלו אותך כבנאדם, לא ימנעו מאינטראקציה.
לכן ממליצה לך להוריד מעצמך את כל הציפיה הזו ליצור קשרים על ההתחלה. קח את הזמן שלך, אל תמהר ואל תצפה מעצמך ליותר מדי. בכל שלב אתה יכול ליצור קשרים. וגם אל תפחד שיראו עליך את החרדה! מה שאתה מרגיש בפנים הוא לא מה שרואים עליך מבחוץ. אם אתה לחוץ עם דפיקות לב, רעידות והסמקה, כלפי חוץ אנשים אולי יראו שאתה מודאג או לחוץ מעט אבל לא יראו את סערת הרגשות שעוברת עליך מבפנים ולכן אין גם סיבה שהם ימהרו לשפוט אותך.
בדר"כ אנשים רואים אותך כאדם רגיל לחלוטין לא משנה כמה אתה מרגיש שונה ומוזר מבפנים. זה קשה לנו להבין את זה, אבל אם אתה פונה למישהו ומדבר איתו הוא לא מזהה מיד שאתה סובל מחרדה חברתית, אולי הוא רואה בחור קצת ביישן ולחוץ אבל לא איזה חייזר שעדיף להתרחק ממנו.
כמה שיותר נסיונות קטנים לאינטראקציה יכניסו את הפחדים האלו לפרופורציות.

טיפ עיקרי הוא לעשות הכל בהדרגה, בקצב שלך ובלי ציפיות גבוהות ממה שאתה מסוגל בפועל.
אם אתה זוכר את מה שלמדת בטיפול CBT, כמו שאמרת שאלו דברים שאתה מסוגל לבצע לבד, נסה ליישם אותם בתקופה החדשה הזו. בסופו של דבר הטיפול תלוי בך וברגע שאתה מבין את העקרונות שלו אתה באמת יכול לרוץ עם זה לבד. CBT זו לא תורה מסיני.
לגבי העניין המחשבתי אם יש לך סבלנות, ממליצה לך למלא דפי מחשבות, שיכולים בטווח הארוך מאוד לעזור מבחינת השליטה שלך במחשבות שליליות.

עצות מהנסיון שלי

אפשר להסתכל על תחילת הלימודים גם בצורה אחרת - אפשרות לפתוח דף חדש. רוב האנשים שתפגוש לא מכירים אותך ואין עליך את התווית של "ביישן וסגור".
בנוסף, רוב האנשים גם לא מכירים אחד את השני, כך שעדיין אין קבוצות מגובשות וסגורות. ביום הראשון ללימודים כולם נמצאים באותו מצב - התרגשות, אולי קצת מתח, ורובם ישמחו להכיר אנשים חדשים. כל מה שצריך לעשות זה לחייך ולהגיד שלום, ולהתעניין באדם השני. יש גם קורסים שצריך להגיש עבודות בזוגות/קבוצות - וגם אז כולם נמצאים במצב כמו שלך - מחפשים שותף.
הכי פשוט זה ליצור קשר עם האנשים שיושבים ממש לידך. תשדל לשבת במקום מרכזי (ולא בשורה האחרונה בצד כמו שאנחנו אוהבים...) ולדבר עם מי שסביבך.
אם אתה מרגיש בנוח, תאתר את האדם הכי שקט, ותיגש אליו. סביר להניח שגם לו קשה והוא ישמח לדבר עם מישהו.

למעלה