המשך.
אך מדוע שבירת השגרה של החיים כל כך משמעותית? כי האדם חותר מעבר לבנאליות. הוא לא מסתפק בהתקדמותו הליניארית של הזמן מבלי להיות חלק מההתקדמות הזו. הוא רוצה להיות חלק מהמלך הקוסמי של השתנות העולם, לא רק לעמוד בצד ולהביט בה. האדם למשל לא יכול לקבל את העובדה שהוא עובר בשתיקה על השינויים הפיסיולוגיים שהוא עובר ולכן הוא ממציא חגיגת יום-הולדת מדי שנה, חגיגת טקסי התבגרות כאלה ואחרים, טקסי קבורה וכיוצא באלה, שכל כולם הוא אך ייצוג לצורך קמאי ואנושי לחוש שהשינוי הנכפה על האדם הוא בעל משמעות. הוא לא בנאלי. הוא לא קורה סתם כך - דבר שהתודעה מקבלת, אך לא הרגש. כך, בזמנים עתיקים, האדם לא יכל לקבל את התחלפות עונות השנה החקלאיות מבלי לייצג שינויים אלה, בעיקר כשהן השפיעו עליו כל-כך. הוא לא רצה לעמוד אדיש אל מול הטבע ופשוט לתת לו לעשות את שלו. לכן הוא יצר חגים חקלאיים שהטקסים בהם מייצגים את החילוף המשמעותי כל כך עבורו של שינויי מזג האוויר. לכן הוא גם המציא פרק זמן שאין לו שום קשר לטבע בן שבעה ימים (ככל הנראה, המצאה עברית מקורית, אם כי קשה לדעת כמובן) המאפשר לו לחוות חוויה משמעותית יותר את התקדמות הזמן. לכן הוא גם יצר טקסי קבורה (או כל טקס במעגל החיים אותו הזכרתי) - כי זה מאד לא בנאלי שאדם יקר לך מת ונעלם כך סתם. כי התפקיד הביולוגי שלו הסתיים. זה בלתי נתפס. הרגשות שלך בוערים, התודעה שלך מקבלת את העובדות היבשות, אבל אתה זקוק לייצוג חיצוני שלהן, כי אם תייצר טקס שמייצג את מותו של יקיריך, ותחווה את המוות באופן חושני, אתה תוכל לעכל אותו טוב יותר. כל טקס וטקס שהאדם יצר נועד לייצג שבירות שגרה אלה. ובאופן העמוק יותר שלהם, הרצון של האדם לציין את שבירת הזמן של חייו הוא רצון בסיסי עוד יותר של האדם להשתלט על הזמן. להפוך אותו לשלו. בכך שהאדם מייצג שינויים שנכפים עליו הוא בעצם משתלט עליהם. הוא מנכס אותם, הופך אותם לבחירות שלו, כביכול ליוזמה שלו, ובכך הוא חורג מעבר לזמן ולמקום בו הוא נמצא ומנצח את ההיסטוריה ואת החוקים שהיא כופה עליו. אלא שהדברים לא נעצרים רק ביצירת טקסים, הם ממשיכים להתפתח הלאה. למשל, היחס הכמעט אוניברסלי של בני אדם לאנשים קרובים שמתו להם לאחר קבורתם, מהיכן הוא צומח? סתם כך נוצרה תפיסה דתית האומרת שאפשר לתקשר עם מתים, שראוי לעשות עבורם מעשים טובים המשפרים את מצבם לאחר המוות, שיש לערוך אזכרות ביום מותם, שהמתים צופים בנו כל הזמן והם לא מפסיקים לחיות? כל זה נוצר כי איזו הגמוניה רבנית, או הגמוניה בכל דת אחרת, המציאה איזו תיאוריה מעניינת שתפרנס אותם בפרסומים מדעיים באיזה כתב עת מדעי? או שהיא נבעה מתוך אינטרסים פוליטיים לשלוט בהמונים? מחקר היסטורי קטנטן מראה שלא הגמוניה יצרה תפיסות מעין אלה (וגם אחרות), אלא ההמונים, וההגמוניה רק ניסחה אותן (ולכן המקור הכתוב הוא היחיד שמעיד על ההיווצרות). אך מדוע ההמונים יצרו תפיסות מעין אלה? הן נוצרו כי בני האדם יצרו ייצוג חיצוני של הרגשות הפנימיים שלהם. כי אנחנו לא תמיד יכולים להכיל רגשות באמצעות התודעה בלבד. כשאבא אהוב שלך מת לפתע אתה לא מפסיק לחשוב עליו. הוא לא מפסיק להתקיים עבורך. להפך. הוא הופך לנוכח בחייך הרבה יותר משהיה בעבר. אתה לא יכול לעמוד אדיש אל מול הרגשות האלה ולתת להם מענה רציונאלי שמבחינה ביולוגית ופיסית אביך חדל להתקיים. אתה נמצא במערכת אינטנסיבית אתו כל הזמן, איך זה שהוא פתאום נעלם? זה בלתי נתפס. אתה מחפש פורקן כלשהו, והפורקן הזה מגיע כשאתה מייצג יחסים פנימיים שבתוכך כלפי חוץ. אז מי שיצר ייצוגים מעין אלה עשה את זה על ידי ניסוחים דתיים - כי זה מה שהיה לו ביד באותו רגע. הוא לא יכל לחשוב אחרת. אם אנחנו נהיה אדישים ליצירות האנושיות האלה, ונחשוב על-פי היוהרה המודרניסטית שאנו מבינים טוב יותר את המציאות מקדמוננו, ולכן מבטלים ללא כל חשש או דיון ביטויים חיצוניים מבלי לעסוק במניעים הפנימיים שלהם, סופנו להתנוון. אלפי שנות ניסיון אנושי אינו דבר של מה בכך. אם הגענו למסקנה שהדרך החיצונית שבה ביטאו קדמוננו את רגשותיהם לא מקובלת עלינו זה מצוין, באמת מצוין, אלא שאם מתלווה לזה הכחשה גם של המקור - הרגשי, הקיומי, הפסיכולוגי, סופנו רע ומר. ואין למצוא בדברי רמז לכך שאני בעד החייאה או אימוץ של טקסים קיימים כפי שהם. אין בי כל רצון לתקשר עם המתים באמצעות סיאנס, לגשת לאיזה מדיום שיעלה באוב את יקירי שמתו, או ליצור תיאוריות מיסטיות חדשות המתארות כקודמותיהן את העולמות העליונים. אני לא באמת מאמין בקיומו של עולם עליון או בקיומה של נשמה המסתובבת לה ברחבי הארץ ולא נותנת לילדים תמימים לישון. כל זאת למרות שאני כן מאמין בכך שקיומנו עלי אדמות בעל משמעות מעט גדולה יותר מקיומנו הביולוגי גרידא, אך בגלל שאני מנסה להיות רציונאלי אני לא חוטא ועובר את הגבול אל אותו קיום ש"מעבר". אני משאיר אותו בערפל, מקיים איתו יחסים של ספקות והרהורים, ובעיקר מניח לו לתת לי השראה, דרבון, לגיטימציה, לא מעבר לכך. כל זאת כי אני מבין שאני זקוק לו, כפי שהקודמים לי היו זקוקים לו, פנו אליו, ואף ניסחו אותו במילים. התכחשות לו פירושה התחכשות לעצמי. אבל בנושא טקסים עסקינן, אז אסכם את דברי בנושא בנוגע לחתונה.