חשמל...

• פותח הנושא mbrv
  • פורסם בתאריך

mbrv

New member
חשמל...

מישהו יכול להסביר לי כמה תוצאות של הניסוי הבא : כדור קל המצופה בשכבה דקה של חומר מוליך תלוי בקצהו של חוט משי דק . מוט מתכת , המונח בצורה אופקית על גבי כוסית , נוגע בקצהו בכדור. טוענים לוחית של PVC ע"י שיפשופה בצמר , ומקרבים אותה לקצהו השני של מוט המתכת , הכדור ניתק מהמוט ומתרחק ממנו .תוצאה נצפית בניסוי שבו מקרבים למוט המתכת לוחית צלולואיד אשר שופשה בנייר. אם מקרבים את הכדור שניתק מהמוט בניסוי של לוחית ה PVC לכדור שניתק מהמוט בניסוי עם לוחית הצלולואיד רואים כי שני הכדורים מושכים זה את זה . אם מנסים לחזור על ניסויים אלה עם מוט מחומר פלסטי , לא קורה דבר לכדור המוליך הנוגע בקצה המוט הפלסטיק. עכשיו מישהו יכול להסביר לי את תוצאות הניסויים המתוארים בהתבסס על התכונות של מוליכם ומבודדים . במיוחד לא הבנתי , מדוע הכדור המצופה מתרחק גם מלוחית ה pvc וגם מלוחית הצלולואיד , שהרי שיש להן מטענים שונים , אחת נטענת חיובית והשניה שלילית , לכן האחת צריכה למשוך את הכדור והשניה לדחות , או שיש כאן השראה אלקטרוסטטית ? פשוט החומר הזה חדש לי , ואני לא מבין אותו ! בכלל אשמח לקבל מעט פירוט על קיטוב חשמלי והשראה אלקטרוסטטית.

יניב ריז

New member
הסבר אפשרי-

חיכוך של חומרים שונים יוצר מטענים שונים. לכן בניסוי א' כאשר נוצר מטען מסוים (אני לא זוכר אם זה חיובי או שלילי במקרה הספיציפי הזה), הוא מולך באמצעות מוט המתכת לכדור המצופה חומר מוליך. כעת הכדור (שמבודד באמצעות היותו תלוי על חוט משי) נטען באותו המטען של המוט=שני מטענים זהים=דחיה=הכדור נדחה מהמוט. הצלולואיד יוצר מטען הפוך למטען שיצר ה-PVC, לכן הכדור השני ידחה מהמוט (מהסיבה שהוזכרה בניסוי א',אף עלפי שהמטען הפוך לזה שבניסוי א', עדיין המוט והכדור הם בעלי אותו מטען חשמלי), אך ברגע שיקרבו אותו לכדור הראשון (בעל מטען הפוך) הם ימשכו (מטענים מנוגדים מושכים זה את זה). הנה איור להמחשה.

Oren Oren

New member
בלוחיות ובכדור אותו מטען..

כאשר טוענים את ה PVC והצלולואיד נוצרים בהם מטענים.כאשר הלוחית נוגעת במוט המתכת המטען החשמלי מתפשט אל הכדור המצופה.(כדאי לזכור שבפעולה זו למעשה טעננו את הכדור באותו מטען חשמלי שקיים בלוחית שנוגעת במוט) כעת מתרחק הכדור,בגלל שגם במוט וגם בכדור יש אותו מטען. לוחית ה PVC ולוחית הצלולואיד נטענו במטענים מנוגדים.לכן גם הכדורים נטענו במטענים מנוגדים ולכן הם ימשכו אחד את השני.

למעלה