על חשיפה, אתיקה וטעמים אחרים
יעל (וכולם), גם אני שמחה על הדיון שמתעורר פה. אין מאחורי נסיון עתיר שנים בגלישה, ולכן נתתי את דעתי על חלק מן הסוגיות שהועלו כאן רק בעקבות הדיון, וכמה טוב - על כן - שיש דיונים כה פוריים ומפרים. אני מסכימה עם מה שנאמר כאן בעניין חשיפת הפרטים, אך בהסתייגות מסויימת. האינטרנט הוא מדיה פרוצה לחלוטין מבחינות רבות. יש לכך יתרונות וחסרונות, שהעיקריים שבהם נוגעים לחופש הביטוי מחד ולזכות לפרטיות מאידך. מטרת הפורום שלנו הוא לעורר ולפתח דיונים בנושא החינוך לגיל הרך. אני אישית הועשרתי רבות בנושא זה מאז שהתחלתי להשתתף בפורום (וזה לא היה כל כך מזמן...) ונחשפתי למגוון גדול מאד של דעות, שלא עם כולם אני מסכימה, לא את כולם נעים לי לשמוע, לעתים זה מחייב אותי לחשיבה בקורתית על ההתנהגות שלי עצמי... אבל אני מאד שמחה שזה קיים. אותי זה מאד העשיר. מכיוון שאין כאן כלל אצבע הגורס שאנשים ישתמשו רק בניקים שלא ניתן יהיה לזהות אותם על פיהם, כלומר - כל אחד רשאי לבחור את הניק שלו, כולל הזדהות בשמו המלא, הרי שקשה מאד יהיה לא לגרום לכל חשיפה שהיא. אני חושבת, שאם מי מחברי יגלוש בפורום, הוא יוכל לזהות אותי בקלות רבה מעצם הפרטים שאני מספרת על עצמי ועל משפחתי (הגם שלא הזדהתי בשמי המלא) ויתכן שיזהה גם את עצמו בהתייחסות כלשהי שלי. אז איפה נמתח את הגבול של החשיפה? מדבריה של נעה ברור שאין - ומעולם לא היתה - כל כוונה לחשוף בפורום מישהו. אכן, ניתן לזהות חלק מהדמויות, על פי הקשר הדברים או על פי זהות הכותב, אך הזיהוי אפשרי רק למי שמכיר את הנפשות הפועלות. מסקנתי האישית היא, שעדיף יהיה שאותן נשות מקצוע המשתתפות בפורום (כמו דסי וחנה גונן) שרוצות להתייעץ בפורום לגבי מקרים בהן נתקלו במהלך עבודתן (שזה דבר מבורך כשלעצמו בעיני), יביאו את המקרים כמקרים כלליים - לא יציינו האם זה ילד מהגן שלהן או "סתם" תינוק היפותטי, וינסחו את השאלה באופן הכללי ביותר. הבנתי שדסי מוטרדת מאד בעניין זה, ולכן, דסי, זו עצתי לך. נראה לי, שאם גם לאחר מכן עדיין יוכל מאן דהוא לזהות (או יחשוב שהוא יכול לזהות) את נשוא הדיון, הרי שזה יהיה כבר בגדר מתיחת הקו רחוק מדי. לגבי עניין האתיקה המקצועית - אני תמהה קצת על שאלתך לנעה, מה גם שהיא נאמרת בטון של נזיפה. כולנו כאן - גם נעה - כדי ללמוד ולהחכים. מדבריה של נעה ברור שהיא נתנה את דעתה לעניין החשיפה, והיא סבורה שהדברים שנאמרים בפורום אין בהם משום חשיפה. יתכן שהיא טועה. אולי כדאי לעשות מאמץ כדי לטשטש עוד יותר את זהות האנשים שבהם מדובר. אך הדבר לא נעשה בזדון מצידה, ולדעתי גם לא ברשלנות. עניין האתיקה המקצועית רלוונטי יותר לאנשי המקצוע בפורום, ואני בטוחה שכולם יתנו דעתם על כך. כמנהלת הפורום, לא הייתי נוהגת אחרת מנעה - לא הייתי מוחקת הודעות שמשתמעת מהן אפשרות של חשיפה, משום שאין לכך סוף. הייתי מתערבת רק אם היה קורה משהו בוטה. מכל מקום, מכיוון שעד כה ראיתי בפורום הזה רק אנשים בעלי כוונות טובות ועניין אמיתי לשמוע, להשמיע ולהתפתח, אני בטוחה שכל המשתתפים לקחו את הדיון הזה לתשומת לבם, ויעשו כל שביכלתם על מנת למנוע חשיפות בעתיד.