חשיבה עתידית - הכוונה -

בינגi

New member
חשיבה עתידית - הכוונה -

ברצוני לשאול שאלה שדי מעסיקה אותי, בהסתכלות על התמונה הכוללת בראיה רחבה ובתקווה שתואילו לשתף ו"להבהיר" לי את 'דאגותיי'...
אתחיל מזה שלדעתי ואכן הגעתי למסקנה כי האי וודאות מהשכר והעונש (החשש מהעונש בעיקר) זה ה-מעכב ומה שגורם למורכבות כל התהליך של היציאה בשאלה, ואסביר, אנחנו החרדים גדלים מגיל אפס עם האיום שאם לא תתנהג ע"פ התורה כבר תקבל על כך בשמים... וכל מהות ותכלית החיים החרדיים סובבים סביב "יראת העונש" והחשש מפני הבילתי נודע "אם" בכ"ז... (אף אחד הרי עדיין לא חזר משם). עכשיו, אני עובד בסביבה חילונית ורואה ושומע אנשים שמאמינים באלוהים וכאלו שאינם מאמינים (בגדול כל אחד יש לו את האמונה שלו) ואני כל הזמן מנסה להבין את ההסתכלות בראי החילוני הממוצע על המושג שנקרא "החיים שלאחר המוות" מבחינת השכר ועונש אם ישנו, כאילו איך 'מעבירים' על המחשבות המציקות הללו ?! ואני מצפה לשמוע מסתם עמך ובעיקר מחבר'ה שכבר עברו את הסרט הזה מניסיונם איך הם 'העבירו' ויישבו לעצמם בראש את המחשבות המציקות הללו.. בתודה..

קתרזיס

New member
למיטב ידיעתי

חילונים לא מתעסקים בעולם הבא כל כך. הם מאמינים שיש גלגול נשמות ברמה כזו או אחרת ושאתה מתחבר לאלוהים אחרי המוות ואז אולי מתגלגל שוב... אין שיפוט מחמיר של מה שעשית אלא יותר דין וחשבון שאתה נותן לפני עצמך כדי לראות איפה טעית ולהפיק לקחים. אבל תכלס, מעבר לנושא הזה - חילונים לא מתעסקים בשאלות אמונה. אחרת הם היו תוהים למה הם עושים חצי מהדברים שהם עושים ולא יותר או פחות... הם פשוט ממשיכים מכח האינרציה עם מה שנוח להם. אמא שלי למשל לא מדליקה אש בשבת אז היא קוראת לנו להדליק. לא יעזור לך שתסביר לה שזה אותו הדבר או יותר גרוע - בעיניה היא עושה מה שנכון - וזה הייתרון בעולם החילוני, כל אחד יכול לקבוע איזה חוקים חשובים ועל מה לוותר (בד"כ מוותרים על בין אדם לחברו ובוחרים בכמה מצוות אזוטריות של בין אדם למקום - כמו לרכל חופשי, להעליב כיד הרצון, אבל לשמור בשר חלב שזו אפילו לא מצווה ממשית)

למיטב ידיעתי

רוב החילונים בכלל לא חושבים במושג של מצוות חוץ מבדברים דתיים. לא אהבתי את הרמיזה שחילונים פחות מוסריים. חוץ מזה שאמירה שמתחילה ב"חילונים מאמינים ב..." היא שגויה ולא משנה מה תגיד בסוף.

קתרזיס

New member
למיטב ידיעתי

החילונים מאמינים בני מאמינים בכל מני דברים... אלא שהם מחליטים במה להאמין. כן גלגול נשמות לא אלוהים, כן אלוהים לא התורה, כן ברית לא כשר וכו. אמא שלי מאמינה באלוהים, מאמינה שהוא שומר עליה, מאמינה שיש השגחה עליונה, מאמינה שהחיים שלה בעולם הזה הם תיקון ושצריך לצום בכיפור ולשמור בשר חלב. אבל אין לה בעיה להעליב אנשים בפרהסיה לדוגמה. בעיניה היא עושה מה שאלוהים ביקש בדרכה. כמוה יש הרבה. קצת מפה קצת משם - יוצרים איזו אמונה פרטית והולכים איתה בלי לשאול יותר מדי שאלות... נכון שהם לא חושבים על מצוות אבל הם כן מקפידים בשר חלב בביתם - לפחות רוב החילונים שאני מכירה. אין לי רמיזה שחילונים פחות מוסריים - אם כבר המוסר שלהם חזק יותר כי הוא פנימי ולא חיצוני כמו בדת... בדת כשבנות מרכלות הן פתאום נזכרות שאסור לשון הרע, אז הן משתתקות - אבל הן לא מרגישות מבפנים שהרכילות מיותרת להן - רק שהיא אסורה. מה שכן אמרתי הוא שחילונים בהיותם סלקטיביים במצוות, לאו דווקא מקיימים את הדברים שההגיון אומר שצריך כמו בין אדם לחברו, אלא את הדברים שנראים להם "מייצגים את היהדות"... לפעמים אלו הידורים על מצווה מסויימת (כמו עליה לתורה כדת וכדין בבר המצווה, או שבת חתן, שבע ברכות וכו) בעוד שבאותו הזמן הם עוברים על הרבה מצוות כרת במקביל.

עבר ושנה נעשה לו כהיתר

קבלו בהבנה את שגיעוט הכתיב שלי, אני דיסלקט עם קבלות (לעתים גם אם אני עובר על מה שאני כותב לעבור שלוש פעמים אני לא שם לב לשגיעות)..

שלום בינגו

אני יכול לספר לך מה אני חושב, כחילוני, ועל החוויה האישית שלי. אני לא מאמין באלוהים (ודאי לא כאל מוסרי) ואני לא מאמין בעולם הבא. לצערי הרב, יום אחד יגיע זמננו ואז נלך כולנו לישון את "השינה הגדולה". זו לא מחשבה קלה, ואפילו מדכאת. מצד שני, המשמעות היא שיש לנו את הסיבוב הזה וכדאי שנפיק את המירב ממנו, מכיוון שאנחנו לא יודעים מתי הוא יסתיים (אריכות ימים ובריאות טובה לכל הקוראים). למה אני מתכוון ב"להפיק את המירב"? ליצוק משמעות לחיינו - ללמוד, ליצור, להכיר, לאהוב, לתרום לחברה, לשאוף להיות הטוב ביותר שאפשר כנכד, בן, אח, בעל, אב וכו'. אני מאמין שאדם צריך למצוא את כישוריו הייחודיים ולממש את הפוטנציאל העצמי שלו, לטובתו ולטובת המדינה והחברה. להבדיל ממך (נראה לי, זו הנחתי - אני מתנצל מראש אם אני טועה) אני יכול לשוחח בחופשיות על הנושא הזה עם הוריי, משפחתי וחבריי. עצם השיחה על נושא כזה מקלה על האדם והיא גם מבטאת לדעתי את אחד היתרונות הבולטים ביותר של העולם הלא חרדי - חירות המחשבה והביטוי. אני יכול לומר לך שמהשיחות שערכתי בנושא, אנשים באמת מנסים ליצוק משמעות לחייהם בצורות שפירטתי. דיברתי על הנושא עם הסבים והסבתות שלי, כולם שרדו את השואה וחוו הרבה מוות בחייהם. הם לא פוחדים מהמוות ומהעולם הבא. הסיבה העיקרית היא שהם מרגישים שחייהם היו מלאי משמעות. גם אם לא תסכים איתי, אני מקווה שסייעתי במשהו. כל טוב, מ

רותם 36

New member
רוצה להדגיש

מה שכתבו כאן קודמיי. אנחנו החילונים לא חושבים בכלל כמעט על " שכר ועונש , בעולם הבא. חוץ מזה שכל המושגים האלה שאובים מהנצרות ואילו ביהדות מדובר בכלל רק על "תחיית המתים ". אני מאמינה באלוהים אבל לא מאמינה שבעולם הבא מחכה לי תופת רותחת או משהו בסגנון הזה . אולי לך שגדל בחברה דתית וזה הושרש בך מגיל 0 , קשה להתחבר לראייה הזאת. בקשר למצוות שאנחנו מקיימים / לא מקיימים - כל אחד מתחבר למה שמתאים לו. בדרך כלל ואני מדברת על רוב חבריי שומרים כשרות בסיסית , ואת כיפור. מדליקים נרות שבת אבל נוסעים בשבת לים ויוצאים לפאב. מין שעטנז שכל אחד בנה לעצמו ומרגיש איתו נוח . אם שואלים אותי איך זה מסתדר - אז אין לי ממש תשובה טובה. ולא ממש חשבתי על זה. בעניי חשוב להיות אדם טוב ומוסרי וזה יהיה טוב בעיני אלוהים יותר - מאשר להיות אדם רע אבל לקיים מצוות קלה כחמורה .

מיהו האלוהים שלך?

ועכשיו כשאת חושבת על זה, זה נראה לך הגיוני? אני מתכוונת לדברים שמגבילים אותך, כי יש אמנם את הדברים היפים, לו גרת בארץ אחרת מן הסתם היית גם כן חגה את החגים המקומיים ומצטרפת לקרנבלים, אבל אדם חילוני, איני מבינה מה ההגיון (או שאולי אין, וזו אפשרות סבירה) להגביל את עצמך ממאכלים מסוימים או משתית קפה אחרי ארוחה כבדה-בשרית, רק בגלל שיש דת מסוימת שבמקרה חלק מבני הלאום שלנו מאמינים בה.

רותם 36

New member
דבר לא מגביל אותי

אני אישית בקושי שומרת מצוות. ואלו שאני כן שומרת - לא מגבילות אותי. כן מתחברת ליופי שבמסורת ולכן מאד אוהבת את יום כיפור . אם תשאלי אותי בכנות - לא חושבת שיש היגיון בהתנהלות שלי או של מי מחבריי. וכמו שציינתי אני לא מקדישה לזה מחשבה רבה ביום יום . יש לזה יסודות אולי בילדות כשבגן הייתי אמא של שבת , או בבית ספר יסודי בקבלות שבת (ואני למדתי בבתי ספר חילוניים ) אולי דברים שהושרשו בילדות , ואולי לפי המקרה הפרטי שלי כשחייתי בחו"ל מספר שנים - אז מאד רוצים להרגיש את "הביחד" והחיבור לישראליות וליהדות . אלוהים שלי - ואני מדגישה שלי - הוא יותר מצפן מוסרי. להתנהג במוסריות ולהשתדל לכבד כל אחד באשר הוא. בעיניי אכפת לו יותר שאתנהג לאחרים כפי שהייתי רוצה שיתנהגו אליי ופחות אכפת לו מה אני אוכלת , או אם אני נוסעת בשבת.

בינגi

New member
כבר מזמן התחברתי לאופן שבה

את מסבירה את השקפת עולמך, נשמע לי הגיוני בהחלט...

בינגi

New member
הייי מ'

קראתי בעיון את תגובתך והבנתי מה כתבת, (רוצה להניח שכך) הענין הוא שאצל החרדים מחנכים מגיל אפס שיציקת התוכן והמשמעות לחיים אינה נעשית כי אם ע"פ התורה.. אני בהחלט מסכים איתך עם ה"להבדיל", שהרי אצלינו מנסים להדחיק מחשבות והרהורים כגון אלו שמכונים כ"כפירה", השאלה היא איך אני מדחיק את המחשבות הטורדניות הללו, היו מי שכתבו שעצם זה שזה 'מטריד' או 'מעסיק' אותי זה אומר שאני בעצם לא סגור עם עצמי, אם הייתי מעלה שאלה זו בפורום חרדי התשובות שהייתי מקבל הם "אסור להרהר" וכו' בסדר, את זה אני כבר יודע.. אותי מעניין כיצד הדברים באים לידי ביטוי השקפתית מן העבר השני... אים 'מסתדרים' עם זה?

היי בינגו

כפי שכבר כתבתי לך, אני לא מאמין בעולם הבא. ואני 'מסתדר' עם זה באמצעות חיים של משמעות. כל אחד והמשמעות שלו. אכן מדובר בעניין תרבותי. יחד עם זאת, יש 'לא חרדים' שמאמינים בעולם הבא. אני לא יכול לדבר בשמם, אבל אני משער שהם סבורים שכל עוד הם חיים את החיים לפי תפיסתם, משרתים בצה"ל, מקימים משפחה, מגשימים את עצמם בכל דרך שלא תהיה - הם יזכו לעולם הבא. באופן כללי, יש בעייתיות רבה בתרבות שלא מאפשרת להביע דעה באופן חופשי וכופה 'משטרת מחשבות'. בינגו, לא מדובר רק בחברה החרדית. אחד הדברים המזעזעים בחברה שנוצרה בברה"מ היא שהורים פחדו לדבר ליד ילדיהם באופן חופשי, פן הילדים יספרו לאחרים דברים שעלולים להוביל לכליאתם. אתה מתאר סיטואציה שמתאימה לרודנות, כאילו אתה חי בצפון קוריאה או אוגנדה בימי אידי אמין. זו הסיבה שאני מוצא את עצמי קורא בפורום. אני מסתכל על הודעות של כותבים שונים וממש כואב לי הלב.זה נשמע כאילו אנשים נמצאים בצפון קוריאה בזמן שהם מרחק קילומטרים ספורים ממני. הלוואי שהייתי יכול לסייע יותר. אני לא חושב שיש לך במה להתבייש ואני לא חושב שבאמת תוכל להדחיק את המחשבות. אם כבר, גישתך מראה על מחשבה עצמאית וצריך לשבח אותה. אתה חושב שחרדים אחרים לא חושבים על הנושא? יכול להיות שהם מסתפקים בהדחקה. אולי דתל"שים או חרדים לשעבר שנמצאים בפורום יוכלו לסייע לך יותר ממני? בכל מקרה, אני אשמח להמשיך להתכתב איתך. יש כמה ספרים שאני אשמח להמליץ לך עליהם, אולי הם יסייעו. מ

למעלה