חשיבה ותיווך דינמי

חשיבה ותיווך דינמי

הבנתי שזוהי שיטה של תיווך או משהו כזה. אם למישהו יש בעיה של קריאה איטית מידי ולא יעילה עקב בעיה בחשיבה לא גמישה שלא מאפשרת קליטה והתמקדות בתבנית שמורכבת מצירוף של מילים . זאת אומרת אם יש משפט שלם בטקסט שהוא שומע או קורא ובמקרה למשפט השלם יש משמעות מופשטת שכדי להבין אותה צריך חשיבה מופשטת . אבל לבנאדם אין חשיבה מופשטת וקשה לו להתמקד בכל המשפט כאילו במשמעות השלמה שלו בצורה פשוטה. זאת אומרת לחשוב על מילה אחת בתוך משפט זה קל לו והחשיבה שלו גמישה ביחס למילה בודדת והוא מסוגל בקלות לפשט את המשמעות שלה כשהיא בודדת. אבל קשה לו מאוד לחשוב במחשבה גמישה על משפט שהוא צריך להתמקד בתבנית של משפט שמורכב מרצף של מילים שדורש חשיבה מופשטת כדי להבין את המשמעות שלו. לבנאדם קשה להיפתח ולהיות גמיש במילה בודדת אבל קשה לו לתפוס ולהתאים את עצמו לשינוי הזה שקורה כשמילים מתחברות ביניהם ויוצרות משמעות חדשה שמצריכה מהחשיבה שלו להיות גמישה ולהשתנות כדי להבין שבעצם כל המשפט כולו הוא בצורה פשוטה תבנית אחת . וזה מקשה עליו להתאים את עצמו לחיבור . הקושי שלו הוא בחיבור עצמו כלומר בלתפוס את תבנית הרצף בחיבור של מילים. והבעיה כאמור גורמת לקריאה איטית ובעצם מתרחשת ביזמן קריאה. ובקריאה צריך להתרכז בטקסט מן הסתם. אז איך מתווך יכול לתווך בין הטקסט לבין החשיבה שלו ? והאם טיפול קוגניטיבי דינמי יכול לעזור לו לפתח אסטרטגיה של אירגון ההתמקדות העיניים כשהוא מסתכל על משפט שהוא קורא כך שהמשפט כולו יכנס למרכז שדה הראייה שלו ולשפר לו את מהירות הקריאה שהיא איטית להחריד אצלו ? אם כן אז איך ? ואשמח לקבל דוגמאות .

תיקון

לפני תיקון: לבנאדם קשה להיפתח ולהיות גמיש במילה בודדת אבל קשה לו לתפוס ולהתאים את עצמו לשינוי הזה שקורה כשמילים מתחברות ביניהם ויוצרות משמעות חדשה שמצריכה מהחשיבה שלו להיות גמישה ולהשתנות כדי להבין שבעצם כל המשפט כולו הוא בצורה פשוטה תבנית אחת . אחרי תיקון: לבנאדםקל להיפתח ולהיות גמיש במילה בודדת אבל קשה לו לתפוס ולהתאים את עצמו לשינוי הזה שקורה כשמילים מתחברות ביניהם ויוצרות משמעות חדשה שמצריכה מהחשיבה שלו להיות גמישה ולהשתנות כדי להבין שבעצם כל המשפט כולו הוא בצורה פשוטה תבנית אחת . התכוונתי לומר שבלנאדם קל להיפתח מבחינה חשיבתית גמישה ומשתנה בכל הנוגע למילה בודדת אבל קשה לו עם תבנית של רצף מילים.

שריד

New member
ננסה לעזור...

אז ככה קראת לי יאסר,
דבר ראשון פשוט ללכת לבדוק את הנושא של הראיה.
בנושא הקריאה, לכל טקסט כתוב יש מבנה, הכרת מבנה הכתיבה עוזרת להתמקד.
לסמן את המשפטים החשובים של הקטע שקראת- עוזרים למקד.
לכתוב מחדש, בבית, את מה שהבנת מהקריאה בנקודות לפי סדר.
ומה עושה המתווך עם כל ההמלצות האלו שהן די מוכרות מתחומים אחרים ? הוא מברר איתך מה היית רוצה להשיג בדיוק, בודק איתך עד כמה הדבר משמעותי עבורך כממו שכתבת יכול להיות שפשוט הטקסט לא משמעותי עבורך. אגב על אלו טקסטים מדובר ? האם עזרתי במשהו? שריד

אפשר יותר פירוט ?

כשאתה כותב "לכל טקסט כתוב יש מבנה" למה אתה מתכוון. ואגב השאלה שלי מתייחסת למשפט. אז למה אתה אתה מתכוון שיש לו מבנה ? אולי למבנה התחבירי (נושא, נשוא, כינוי גוף...). אם נאמר וזאת הכוונה אז ברגע שאדם יחשוב על הטכנאות של איפה הנושא במשפט ואחר כך יחפש איפה הנשוא, מה המושא של המשפט אז מרוב עיסוק בזה הוא לא יקלוט את המשמעות של התבנית ויקשה עליו להיפתח לכוונה של המשפט ובכך הוא ישאר בלי שינוי חשיבתי ביחס למשפט . כך שבימקום להתמקד בתבנית של רצף המילים במשפט הוא יצטרך להתמקד בטכנאות של פירוק המשפט למילים. אומנם זה יכול לעזור בלהבחין בין פעלים ושמות עצם וכינויי גוף אבל לא יעזור להבחין במשמעות המופשטת של כל התבנית. וכל זה אם כשכתבת ""לכל טקסט כתוב יש מבנה" אכן התכוונת למבנה התחבירי(נושא, נשוא מושאים כינוי גוף וכו') של המשפט. בקשר ללסמן את המשפטים החשובים של הקטע-לענין של השאלה בקושי בתבנית של רצף מילים (משפט) אפשר לתרגם את זה למשפט כלומר לסמן בכל משפט מהם המושאים, הנשוא, הפעלים, שמות העצם וכו' ?- אבל אולי לא הבנתי . אהיה כנא איתך ואני מודה שלא הבנתי מה כוונה שלך ואת הקשר לשאלה שלי. אשמח אם תעזור לי להבין את אלה.

שריד

New member
אולי תתני לנו דוגמה לטקסט לא מובן ?

ואז נוכל לראות מה אפשר לעשות ?

פירוק משפט והרכבה

טוב, אני חייבת להגיד שמרוב שציפתי לתגובה מהרגע ששלחתי את השאלה לפורום, הרגשתי שכל רגע אני עומדת לקבל תגובה שתאיר לי מידע על איך לעשות שיהיה קל ליצור יכולת הבנה של תבנית כדי שאבין רצף של מילים. ואז נכנסתי ללחץ ומאותו רגע אני לא נורמלית לגמרי. כך שכל הדמן המחשב השאר דולק באינטרנט על דף הפורום. ואתמול מהבוקר אני אומרת לעצמי שאני אקרא דברים מעניינים מהארכיון של הפורום ואעתיק למחברת את העיצות. למרבה ההפתעה אני חושבת שהבנתי וכתבתי והלכתי מהדף הראשון אבל כל דף היה איטי לגמרי. ולא יכולתי להפסיק מלעסוק רק בזה ולחכות אם יש לי תגובות לשאלה שלי . ורק היום בבוקר נרדמתי. כל הקריאה אצלי היא איטית מאוד. ובמשפטים ארוכים אני לא מבינה את המשמעות שלו . כל מה שנקלט לי במוח אלה המשפטים הקצרים. קשה לי להביא טקסטים כאלה כי כל משפט ארוך שמכיל יותר מארבע מילים קשה לי איתו. וגם בדיבור זה קורה שכשמישהו מדבר משפט ארוך אני לא מבינה מה הוא רוצה ממני. ולפעמים קורה כשכאני קוראת משפט כמו שכתבתי עכשיו "אני לא מבינה מה הוא רוצה ממני." אז התוספת "ממני" בסוף המשפט רק מבלבלת אותי . ואם היה כתוב "אני לא מבינה מה רוצה" אז אולי כן הייתי מבינה כי זה בלי ה"ממני" שרק מבלבל. שמעתי שאפשר לפרק את המשפט ולהרכיב אותו מחדש כלומר לנסח את המשפט מחדש בצורה אחרת למשל משפט שקשה לי איתו עדיין הוא המשפט הזה "האיש ננשך על ידי הכלב" אז אצלי יש בעיה ב"על ידי" שהוא מעומעם ולא ברור בכלל. ואני מבינה רק שני דברים: 1. כלב 2.איש אם תוציאו לי מהמשפט הזה את המילה על ידי- אני מבינה את המשמעות שלה אבל ברגע שהמילה "על ידי" באה ברצף שמחוברים אליה מלפניה איש ואחריה כלב אז אני לא מצליחה להבין את המשמעות של התבנית הזאת. ואז אני לא יודעת מה בכלל המשפט רוצה ממני כך שאפילו אני לא מגיעה להיות מסוגלת לשאול את עצמי מי נשך את מי ? האיש נשך את הכלב או שהכלב נשך את האיש ? וזה למרות שאני יודעת כמובן מה המשמעות של המילה "ננשך" אבל בגלל שהיא באה בתוך תבנית של רצף מילים שבאות ביחד איתה (ביחד עם המילה "ננשך") אז אני לא מסוגלת להבין את המשמעות שלה התבנית "האיש ננשך על ידי הכלב". זה לא שיש לי בעיה בריכוז וזה לא שאני צריכה לחזור על המשפט אלף פעמים בשביל להתרכז בו. ממש לא ! פשוט אני לא מבינה תבנית כזאת . ולא מבינה מה קודם למה הכלב קודם לאיש או שהאיש קודם לכלב . אם המשפט ארוך ומורכב מיותר מארבע או חמש מילים אז עוד יותר קשה לי להבין את התבנית (המשפט) הזאת כי היא תבנית ארוכה . אני מבינה כשכתוב לי "תהפכי את הדף עכשיו" אבל אם כתוב לי "תהפכי את הדף עכשיו על ידי הנעת האצבעות" אז אני לא מבינה מה קודם למה ? ואני לא יודעת את מה להוזיז קודם או קודם להוזיז את האצבעות או את הדף. ואני לא מסוגלת להבין מה המשמעות של תבנית כזאת. זאת אומרת אני מבינה כשאומרים לי "תקומי !" . והחשיבה שלי פתוחה וגמישה למשמעות של "תקומי" אבל לא גמישה לצירוף לתבנית של רצף שמחובר אליה. ואם יש עוד מילים שמתחברות למילה תקומי והחיבור נותן משמעות אחרת מופשטת אז אני לא מסוגלת להבין והחשיבה שלי לא גמישה לתבנית. אלה דוגמאות למשפטים לא מובנים בטקסט. עכשיו, אני רוצה לומר שאם אני מנסה לעשות פירוק והרכבה של המשפט ומנסה לסמן מה הנושא ומה הנשוא ומה המושאים שיש במשפט אז אני עוד יותר רחוקה מלהיפתח לתבנית כי מרגישה שזה טכנאות של פירוק והרכבה.

איך לעשות שיהיה קל ליצור יכולת הבנה

שלום קראת לי יאסר, רציתי להציע לך לנסות לקחת טקסט שמעניין אותך.. חשוב שיהיה לך עניין בו. 1. קראי אותו 2. כתבי את התוכן במילים שלך 3. נסי לסדר את התוכן עפ"י הרצף שבו נכתב ולאחר מכן בדקי: עבור עצמך מה שונה ומה דומה בין הטקסט המקורי ובין הטקסט שלך. זה יכול להיות לך לעזר ללמוד על ההבנה שלך בהצלחה דורית

לקרוא בדרכים שונות

לפי מה שאני קוראת את דבריך את נראית לי מאוד נבונה ובעלת יכולת מדהימה לכתיבה. כמו כן נראה לי גם שיש לך רצון אדיר להתקדם ולהשתפר.לדעתי הכי חשוב זו לא הקריאה הטכנית אלא תכני הקריאה כי אלה הופכים אותנו ללומדים ולושבים לכן אולי כדאי לך להוסיף לרפרטואר שלך במקום קריאה הקשבה לקלטות למשל דרך הספריה לעוורים וליקויי למידה בנתניה.

להסתגל לתבנית משתנה

גילתי עוד משהו . כשאני צריכה להשיב יותר נכון רוצה. לכתוב, אפילו להגיע לפגישות ולומר את הדברים שאני רוצה לומר. אז אני רוצה לכתוב את הדברים בצורה שיבינו אותי כי היו לי הרבה ניסיונות שלא הצלחתי להגיד בדיוק את הדברים שאני לומר ויצא לי משהו אחר לגמרי שלא תיכננתי. ולכן אני צריכה לתכנן כל דבר מראש. ובתכנון מראש אני צריכה לארגן את המחשבות וכמו שלמדתי מהארכיון של הפורום האירגון דווקא מקל ונותן תחושה של שליטה בעומס. עוד משהו אני ניסתי את מה שדורית הציעה, לקחתי טקסט שמעניין אותי וניסתי להעתיק אותו. הסתבר שכתבתי מילה אחת ואחר כך עוד מילה אבל המילים היו מילים עם משמעות אחת כמו:"כביש, מכונית, רץ, אכל..." דברים כאלה אבל לא הצלחתי לכתוב את הסדר שלהם בכלל ומצאתי את עצמי נתקעת מה היה כתוב שם . אחר כך ניסתי את זה עם טקסט קצר של שלושה משפטים וגם בו הייתה לי בעיה שאני לא זוכרת את הרצף שיש בו. ואחר כך ניסתי עם משפט אחד ארוך . העתקתי את המשפט הבודד והצלחתי להעתיק אותו כשאני מסתכלת על המשפט היטב. אבל כשניסתי לכתוב אותו במילים שלי אז גילתי שאני בכלל לא מבינה אותו. בהתחלה אני חושבת עליו ואני מגלה שיש למילה ההיא עוד משמעות כשהיא באה עם המילה ההיא וזה לוקח לי המון זמן לחשוב ולהיפתח למשמעות נוספת שהחיבור של מילים יוצר . אני מרגישה כשעוד מילה מתחברת למילה אחרת ואחר כל עוד מילה מצטרפת אליהם אז אם יש מילה שיש לה דו משמעות אני לא מבינה אותה וקשה לי להסתגל (לשנות) ולהתאים את החשיבה העקשנית שלי למשמעויות נוספות שמתקבלות כשעוד חיבורים של מילים הולכות ומתווספות אליהם. ואני לא מסוגלת לכתוב או לדעת את הרצף שלהם במיוחד כשהרצף שלהם נותן משמעות אחרת וגורם למילים שיש בו להיות דו משמעויות. גילתי שכשאני מתעסקת עם ניסיונות טכניים לזכור את הרצף אז אומנם אני יכולה אחר כך לזכור אבל אני כמו תוכי ורחוקה מאוד להבין את התוכן. וכשאני לא מנסה ורק כותבת את מה שקראתי לפי הסדר שלהם אז כשאני בודקת אני מגלה שאין סדר בכלל. כתבתי בלי סדר ולא מתאים לרצף של התוכן המקורי. נעמי, תודה על המחמאה אתם מאוד נחמדים בפורום הזה, כיף איתכם אני אולי נשמעת נבונה אבל זה בגלל שאני מנסה להבין את הבעיה שלי במהלך כל השנים. נראה כאילו שקל לכתוב אבל לא כך . כשאני צריכה לכתוב אני צריכה הכנה נפשית גדולה ולתכנן מראש שלא אכתוב שטויות. יש לי רצון אדיר להתקדם ושאבין אוטומטית בעזרת תהליכים לא מודעים וחשבתי שאולי קשה לי "לקפוץ למים" אבל כשאני מנסה לכתוב בזרימה אני כותבת שטויות\מדברת דברים שלא התכוונתי ובאמת לפעמים כשאני מאחרת בתגובה ומבינה שאם אמשיך לחשוב ולחשוב איך להגיב אז בסוף יתיאשו ממני ואז לפעמים אני אומרת לעצמי שעכשיו אזרום ובסוף מגיבה תגובה שלא התכוונתי אליה. לגבי קלטות, ניסתי קלטות ולשמוע והאמת היא ששם לגמרי אני לא מבינה ואני מרגישה שאין לי שליטה לעל הרצף שאני שומעת ודרוש לי המון זמן לפענח ולזהות רצף . ואנשים מדברים איתי ואני לא מבינה את מה שהם אמרו במשפט ארוך ("בנשימה אחת"). לכתוב את מה שאני כותבת לכם זה פרוייקט שלם ודורש ממני המון המון מאמצים נפשיים שבלעדיהם אני לא מגיעה לכלום ולא מגיעה להגיד את מה שאני רוצה להגיד . אשמח כמובן לשמוע ממכם עוד. המשך יום נעים

למעלה