חשבתי אולי

ayala65

New member
חשבתי אולי

מישהו יוכל לנסח לי ברור... מה הן בדיוק יתרונות השפה העיברית... תודה מראש איילה

dorgad

New member
../images/Emo8.gif ושכמעט בכל חור בעולם אפשר

לשמוע אותה... דור

ayala65

New member
אני רצינית....

למה היה כ"כ חשוב נגיד להחיות את השפה העיברית וכאלו..

Yuvalenko

New member
כי מן הסתם זו השפה המקורית של

היהודים (לא, לא הלהקה), עוד ממי התנ"ך, ושפה שלא משתנה או מתערבבת בשפות אחרות, זו שפה מתה, או גוססת. אנחנו היהודים במדינה היהודית עם צביון יהודי וציוניות כרונית חייבים שתהיה לנו גם שפה מותאמת וחיה. נכון, המשפט היה נגוע בהמון ציניות, אבל זה לא אומר שזה לא נכון. תשמעי, אם את מעדיפה לדבר גרמנית או צרפתית - סילבופלה.

1נרקיס

New member
קשר בין לאומיות ושפה

הרעיון הוא שעם המבקש מדינה משלו ועצמאות מובדל מעמים אחרים, בין השאר, באמצעות הלשון שלו. זה מהותי גם עבור העם עצמו וגם עבור אומות העולם. הלשון היא מרכיב חשוב מאוד בתרבות ובהיסטוריה של העם היהודי, ואי אפשר לוותר על השפה העברית אם רוצים לכונן את העם הזה על הבסיס ההיסטורי-תרבותי הזה.

השפה היהודית

היידיש היא שפה שעליה הייתה מבוססת התרבות היהודית משך מאות שנים וכך יכלה לקום כאן מדינה דוברת גרמנית שלתושבי יש דיאלקט משלה - יידיש. הלשון היידית הייתה יכולה להיות מרכיב חשוב מאוד בתרבות ובהיסטוריה של מדינת ישראל דוברת הגרמנית באותה המידה שהדיאלקט השוויצרי הוא מרכיב חשוב מאוד בתרבות ובהיסטוריה של מדינות שוויץ דוברות הגרמנית וכמו שהדיאלקט הסקסוני הוא מרכיב חשוב מאוד בתרבות ובהיסטוריה של מדינת סקסוניה תחתית דוברת הגרמנית. וכך ניתן למנות את כל הדיאלקטים הגרמנים במדינות השונות דוברות הגרמנית. גם מדינת ישראל הייתה יכולה להיות כזאת, כאשר הגרמנית התקנית משמשת בתקשורת, בבתי הספר, בבתי משפט, בפרלמנט ובשאר מוסדות ציבור וליד מתקיים דיאלקט היידיש המקומי. כך גם הייתה זהות יהודית באמצעות דיאלקט היידיש אך גם קשר תרבותי אל שאר המדינות דוברות הגרמנית. אבל המתיישבים שהגיעו לכאן לפני מאה שנה ביקשו לנתק את הקשר עם יהדות הגולה, וליצור יהודי חדש ושונה ולצורך כך הם השתמשו בעברית.

or99

New member
"לנתק את הקשר עם הגולה"...

אני לא חושב שזה כל מה שהם רצו, "ולצורך כך" הם השתמשו בעברית. כמו שנאמר כאן קודם, הייתה כוונה להקים פה מדינה ולחזור ללאומיות היהודית כפי שהייתה קודם הגלות. חלק חשוב מהלאומיות הוא שפה. אני לא חושב ששלילת היידיש היא העיקרית פה. היה רצון להחיות את השפה העברית, ולא היה אפשר לעשות זאת ביחד עם היידיש. (אתה גם שוכח משום מה, שהיו פה בארץ גם יהודים שאינם דוברי יידיש).

Lalinka

New member
שנביא את אצ"ג וגלאטשטיין תגבורת?../images/Emo13.gif

היידיש נחשבה בתקופות רבות לסמל של גלותיות, של ה"יודו-נעבעך". העברית נחשבה לשפתו של היהודי בן-ארצו, "הפועל העברי" וגו'. (למרות שהיידיש נחשבה גם שפה "יהודית עכשווית" -נשמע מצחיק היום) שלילת היידיש בהחלט היתה חלק חשוב (אולי לא ראשון, אבל שני
) בהטמעת השפה העברית אצל העולים. אגב, אפרופו השפה שמתה אם היא לא מתערבבת ומתעדכנת - מצאתי לפני כמה זמן אוצר בלום שעיקרו מילון קללות עדכניות (אמא שלך... הXXX שלך... לך תז****) בלטינית. שנאמר Post Tenebras - luxץ (אחרי החשיכה - אור)

or99

New member
יודעת מה...

יכול להיות שבאמת שלילת היידיש באה גם מהטעמים האלה. אבל אי אפשר לומר שזאת הסיבה להחייאת השפה העברית. כאילו כל המפעל בא רק למען העלמת היידיש או לשלילת הגולה.

ayala65

New member
לא התכוונתי שיש לי משהו נגד השפה

פשוט הייתה לי שאלה כזאתי למבחן ולא ידעתי לנסח תשובה... תודה לכם על העזרה..

mochama deaf

New member
המניעים היו בעיקר ציוניים

אחת הטנות הייתה שלאום חייב שפה משלו. כשהגיעו היהודים לארץ ראו שאין שפה אחת, ומדברים מיני זר'גונים, יידיש, לדינו, ערבית יהודית ועוד כאלו. אחד האמצעים לתקשורת בין דוברי שפות שונות בין יהודים הייתה העברית, אם בשל היכרותה מהכתב ואם בשל מילים עבריות שנכנסו לז'רגונים היהודייםץ בכל מקום אחר, גם אם היו רוצים, לא היו מצליחים "להחיות" את העברית.

Lalinka

New member
זה לא מדויק.

בערים אירופיות שמהן יצאו עליות גדולות, וכמעט בכל מקום שהיו בו פועלי ציון וגו' - לימדו עברית בבתי הספר היהודיים (דוגמת אליאנס) או בקבוצות פרטיות. לימוד העברית היה חלק חשוב באג'נדה של התנועות האלו, כמעט חלק ממהכשרה לעלייה ארצה, וגם נכלל במוטיבציה של העולים - להיות חלק מלאום *לא גלותי*, דובר בשפתו, גר בארצו וגו'.

uriozmor

New member
אנשים

למה כולכם קופצים להסביר איך העברית הישראלית נוצרה? איילה ביקשה יתרונות. יש לכם? ומדהים אותי תמיד איך דיבור על שפה הופך בקלות לדיבור על לאום. לא שאין קשר בין השניים, אבל בעיניי הוא לא כזה ברור מאליו, לא כזה פשוט ולמען האמת גם לא כזה מרגש.

or99

New member
פעם...

התווכחתי על זה עם מישהו פה בתפוז. אני לא מכיר עוד שפות, אז ניסיתי להשוות לאנגלית. כתבתי שלעברית יש ייתרון באורך. לדוגמה (במקרה זה בפרשת השבוע), את המילה וְיִשְמְרֶךָ נאלץ לתרגם לארבע מילים באנגלית: and will save you. עוד כתבתי שם שיש ייתרון של העברית על האנגלית ביופי שבחוקיות שבה.

uriozmor

New member
וואו

איך אתה מצליח להיות כל כך סבלני ושלו בנושאים כל כך טעונים?

למעלה