חרבה של טוכמן...

פראזניק

New member
חרבה של טוכמן...

כותבת ברברה טוכמן (התנ"ך והחרב, 240-241): אך הקשיים שנתלוו לנסיון להחיות אומה מתה למחצה על קרקעה של ארץ מתה למחצה עצומים היו וכמעט כבדים מנשא. מלבד הבעיות החיצוניות של אקלים וקרקע, הרי שחוסר הנסיון של המתיישבים עצמם - ועל הכל הפילוגים הפנימיים שהיו קללתן של תנועות יהודיות - כמעט שמו קץ תיכף ומיד ליישובה המחודש של ארץ ישראל. ... (כאן דילגתי קטע שעדיף שלא נדון בו בפורום)... אותם מן המתיישבים שלא השלימו עם התלות בנדיבותו של רוטשילד (אם גם אין ספק שבלעדיה היו מתים ברעב) נאחזו בסוגית השמיטה בחינת דגל של מרד נגד פקידיו של הבארון רוטשילד. מריבות מתמידות ודמיוניות כמעט באותה מידה מיררו את השנים הראשונות." לא דבריה על השמיטה (שמראים על חוסר הבנה מוחלט ביהדות ובדת) הם שהרגיזו אותי, טוכמן מצטיירת מספריה כמתנגדת לכל דת שהיא. אבל דבריה על המתיישבים ועל אנשי הבארון הכעיסו אותי מאד. הרי אנשי הבארון לא בדיוק היו אנשים המתיישבים ענינו אותם. אנשי הבארון רצו לשלוט במושבות ולא לעזור לאנשי המושבות לבנות את עתידם, ממילא רצו אנשי הבארון (בניגוד לדעת הבארון עצמו) להכפיף כפיפה מוחלטת את כל המושבות שתחת חסותם - אליהם. בקיצור, מה השטויות האלו? מה אתם אומרים?
 
את מה שאני תמיד אומר

ברברה טוכמן היא כותבת טובה, היא מציעה לעיתים נקודות הסתכלות מעניינות, היא דרך טובה להתחיל את המסע ההיסטורי אבל היא לא היסטוריונית מה לעשות היא פשוט לא!, היא נוטה לשיפוט ערכי מוגזם, ומאחר שאינה נתונה לסד הזה של קביעת מסקנה העולה מהעובדות היא נוטה פעמים רבות לתת לדעותיה (כמו למשל חוסר חיבתה לדת, או בכלל למשהוא שמריח כמו התלהבות אידיאולוגית/משיחית) לקבוע את העבודות שהיא מציגה. לעניין עצמו, מערכת היחסים בין הברון, שראה את ההתישבות הציונית בארץ כמעין פרוייקט צדקה, ואנשי הברון, שראו להם כמשימה, כפי שאמרת לשלוט על המתישבים, ולעזור להם פעמים רבות בניגוד לרצונם, ובין המתישים עצמם, היא עניין סבוך ומורכב ובעל מניעים רבים המערבים משחקי כוח שונים ואידיאות שונות, שלא נראה לי שניתן לסכמם באופן אותו ציטטת מספרה של טוכמן.
 
אני קורא לסגנון הזה של טוכמן

מדע פופלארי אבל דבר אחד אני לא מתעלם אצל טוכמן זה כמות המקורות והמקורות הראשוניים שהיא מביאה
 
פקידי הבארון היו ... פקידים ../images/Emo141.gif

ובתור שכאלה, תפקידם היה לקדם את האינטרסים של הבארון. זה לא עושה אותם לקונטרול פריק´ס או לאנטישמיים, רחמנא ליצלן.
 

פראזניק

New member
אויש, שושן:)))

אף אחד לא אמר שהם אנטישמים:)) השאלה היא האם הם חשבו על טובת המתיישבים (וזו היתה כוונת הברון) או שחשבו על טובת הברון כפי שהם הבינו אותה... אני חושב שראיתי פעם באיזה ספר (לא ,מטעם", שהברון עצמו לא היה מרוצה מהתנהלותם)
 
לדעתי ? ../images/Emo141.gif

לדעתי היו ביניהם גם כאלה וגם כאלה, וכן גם כאלה שחשבו על טובתם האישית, כמו בכל מקום. ואני אומר את זה על סמך הכרותי עם טבע האדם, לא על סמך מקור היסטורי. רק מה, גם אלה מהם שחשבו על טובת המתיישבים, חשבו על טובת המתיישבים כפי שהם עצמם תפסו אותה (רווחה כלכלית, למשל), ולא כפי שהמתיישבים תפסו אותה. זה מוטיב שחוזר על עצמו ביחסים שבין אירופים לבין "מקומיים". ואת עניין האנטישמיות הוספתי באירוניה, כדי למתוח ביקורת על הנוהג היהודי הפסול לומר: מי שלא עושה בדיוק מה שאנחנו רוצים שיעשה, הרי שהוא רשע מרושע.
 
למעלה