חקירות

חקירות

בס"ד ידוע לי כי רבינו מאד לעג לכל המחקרים למיניהם ואמר שאסור אף להביט בספרים הנ"ל ואף מההלכות בי"ד החזקה שמדברות על זה יש להתחמק כמו כן כתוב בחיי מוהר"ן שמי שלמד מורה נבוכים אזי הסיר מעליו צלם אלוקים. אינני חושב שרבינו הרחיק בגלל שעשוים לכפור בגלל חקירות. כיום ברוב הישיבות הציוניות לומדים מורה נבוכים, בצורה זו או אחרת. יש בגרות במחשבת ישראל- ובה לומדים כמה ספרים שרבינו הרחיק מהם (ספר העיקרים, אמונות ודעות ועוד) עובדה שהם לא יוצאים כופרים אחד אחד. המשך חכמה למד מורה נבוכים- ר' מאיר שמחה מדווינסק. הרב שך זצ"ל למד את הרמב"ם אותו רבינו אמר שלא ללמוד. (והוא כתב על זה ב"אבי עזרי") הרמב"ן- למד מורה נבוכים, והשיג עליו בכמה מקומות בפירושו עה"ת. לא באתי לומר שיש דעות מנוגדות לרבינו, רק רציתי להראות שלצאת כופרים- זה לא החשש האמיתי. ואם מישהו מוצא בכתבי רבינו שזהו אכן החשש, אם כן ודאי שהדברים נאמרו לבני דורו שאז על הפילוסופיה נאמר "רבים חללים הפילה" אך כיום ודאי שזוהי לא בעיה כ"כ. אכן, זה לא משנה מעצם הרעיון שצריך להיות תמימים מציווי התורה (לפי פירוש רבינו) "תמים תהיה עם ה' אלוקיך". (כי יש עוד פירושים.) עכשיו באה שאלתי. האם אני, שכבר נכנסתי לחקירות, ויש ענינים שמוכרים לי, וכעת ודאי יש לברר שאלות שמתעוררות- שאלות עליהן אני יודע שיש תשובות במורה נבוכים וברס"ג. כי תמימות כבר לא תחזור אלי. ניסיתי. אחרי שלושה פעמים נשברתי שוב ושוב. השכל פשוט גובר על הרגש, ואינו נותן מנוח. אע"פ שאני בוחר מרצון ברגש, ובוחר להתעלם. הוא קם לו נגדי ומחליט אחרת. ניסיתי, תפילות, לימוד, מה לא. האם אתם חושבים שמותר לי ללמוד פילוסופיה יהודית לפי רבינו, או לא?

למעלה