חפיר וחלקלקה.

tapas tapas

New member
חפיר וחלקלקה.

בתקופת הברונזה (ואולי גם אחרי) חפרו חפירים מאוד גדולים. למשל חפיר היה יכול הלגיע לעומק של 10 מטרים בנקודה הכי עמוקה, ולאורך של כמה עשרות מטרים. כנ"ל גם החלקלקה שהגיע לאורך של כמה עשרות מטרים. המטרות שלהם היה להקשות את ההתקרבות של צבא כובש כלפי החומה, אבל אני לא מבין איך אנשים, ומרכבות עברו את החפיר והחלקלקה בשעת שלום. הרי צריך להאפשר להם להיכנס ולצאת לעיר כשהעיר לא בסכנת כיבוש.
 

tapas tapas

New member
עוד שאלה, דייק (dike?)

מה זה דייק בהקשר של מצור על עיר? האם זה משהוא שבנו מעצים כדי להתגבר על החפיר?
 
אתה מתבלבל עם PIKE

דייק הוא סוללת עפר/עצים/זבל/אבנים שנועדה גם להתגבר על תעלות וגם להביא מכשירי מצור לגובה החומה. דוגמא יפה אפשר לראות במצדה.
 

Ihavenonick

New member
כן שמתי לב לזה

לאחר שראיתי תכנית על השטפון בהולנד בשנת 53 sorry
 

shadowfax

New member
יש כמה תשובות

לרוב החפירים נחפרו בזמן ההכנות למלחמה כחלק מעבודות הביצורים שמתבצעות לפני הקרבות ופחות כחלק מהבניה עצמה, הסיבה היא פרקטית יותר מהכל: לאפשר תנועה נוחה לחומה (או יותר נכון אל מה שהיא מגינה) אך גם תחזוקה של החפיר (ניקוי, תיחזוק של הגשרים וכו') יקרה ולא כדאית (קל יותר לשלוח איכרים לחפור בזמן לחץ בחינם מאשר בתקופות שלום בתשלום), באופן עקרוני על החפירים בנו גשרים זמניים הניתנים להפלה או לפירוק לפני תחילת הקרב.
 

tapas tapas

New member
לא נראה לי

החפירים הם די גדולים. לא נראה לי שהיו מספיקים גם לגלות שצבא בא לכבוש עיר וגם להספיק לחפור את החפיר לפני שהוא מגיע. מדובר לעיתים על חפיר שאורכו כמה קילומטרים.
 

shadowfax

New member
אם הכוונה שלך לחפירים

מול החומה בצפון אנגליה אז המטרה שלה היית לא לאפשר לאף אחד להגיע לחומה וככזה היא לא יועדה לשימוש אחר, כמובן יש לציין את עלותה הגבוה של החומה ועלות ההחזקה שלה שגרמו בסוף לנטישתה
 
שערים

באזור השערים היו נקודות קבועות בהן ניתן היה לעבור בקלות ובנחת. עלייך לזכור שחומות, חלקלקות וחפירים לא נועדו להפוך את העיר לבועה בלתי חדירה, אלא להקל על ההגנה עליה בכך שהאוייב תועל למתקפה לנקודות מסויימות שמטבען היו חלשות יותר (שערים, גשרים וסוללות שאפשרו מעבר של החפיר, וכו') ושם ניתן היה לרכז את ההגנה. הטעות הקבועה שלך היא בנסיון לחשוב על חומות הערים כסוג של הגנה אטומה-הרמטית, בעוד שמעולם לא הייתה כוונה להפוך אותן לכאלו. כל הביצורים נועדו רק להקל על הלוחמים המגנים, וכאשר אין לוחמים המגנים על העיר, שום חומה וחפיר לא יעזרו לה.
 

tapas tapas

New member
בשעת מצור

העיר צריכה להיות אטומה כמעט הרמטית. כי הרי אם החומה נפרצת בנקודה אחת אז הרי היא כבר לא ממש שימושית יותר, אלא אם כן יש חומות גם בתוך העיר.
 
הדגש הוא על כמעט

ולכן גם משתמשים בחומות פנימיות, חלוקה לרבעים וכו'. בשעת מצור, פשוט סוגרים את השערים. מכיוון ששערים הם נקודות פריצה טבעיות (יותר קל לשבור דלת מאשר קיר) האוייב יתנקז לשם, ושם גם יחכו לו לוחמי העיר עם חיצים, זפת רותחת, אבנים וסירי-לילה מלאים כל טוב.
 
למעלה