חסכנית או חסכונית?

חסכנית או חסכונית?

מערכת שחוסכת אנרגיה היא חסכנית או חסכונית? האם לאדם מתאים יותר חסכני, ולמכשיר חסכוני, או שרק נדמה לי? ואם שתי האפשרויות נכונות, מה אתם מעדיפים? האם אתם מכירים עוד צמדים כאלה? כי לדוגמה, דיכאונית ודכאנית זה לא אותו דבר.

trilliane

Well-known member
מנהל
"חסכן" הוא מי שחוסך; "חסכוני" הוא בעל תכונה

של חסכנות. על מערכת אכן הייתי אומרת שהיא "חסכונית", "חסכנית" נשמע קצת מוזר ופחות מתאים.

יאקים

New member
לא כל כך הבנתי את קביעתך:

חסכן הוא מי שחוסך. האם משקל זה (קטלן) אינו מציין בעלי תכונה? (הססן, פחדן, עקשן ועוד ועוד....). נראה לי שההבחנה היא בין חסכן המתאר בני-אדם לבין חסכוני שמתאר עצמים, חפצים, כלים.

trilliane

Well-known member
מנהל
קטלן מציין תכונה / מצב קבוע / בעלי מקצוע ועוד

הססן הוא מי שמהסס, פחדן הוא מי שפוחד, עקשן הוא מי שמתעקש וכו' (רקדן הוא מי שרוקד, חקיין מחקה וכו'). מכיוון שיש בזה תכונה פעילה, זה בד"כ מתאים רק לבני אדם או לבעלי חיים (שחלקם אפילו נקראים בשמות ממשקל זה – "עצלן", "שרקן") אבל לא בהכרח – אין לנו שום בעיה לומר "תאונה קטלנית" למשל (לא עלינו...
). לעומת זאת סיומת Xי מתארת את קיום התכונה, משהו במהות, והיא יכולה להתאים לשמות עצם דוממים אבל גם לבני אדם – תרבותי, עממי, יצרני, וכו' וכמובן שיוך וסיווג (ישראלי, תל-אביבי), מספר סודר (שני, שלישי... עשירי). במקרה של "חסכני" מול "חסכוני" אני לא אגיד על בן אדם שהוא "חסכוני" אבל גם "חסכני" לא... במקרה דנן אני אגיד עליו שהוא "חסכן"; אבל, כאמור, זה לא אוטומטי "כן" או "לא".

יאקים

New member
נראה לי שאינך מבחינה בין

בעל תכונה/עיסוק/ מקצוע (הססן, רקדן) לבין התכונה או העיסוק (הססנות, קלפנות), ויש להבחין בין השניים. ולגבי סיומתXי, הדברים ידועים, לפחות לי. אך אם רצית להרצות כאן למעוניינים, זו זכותך. ולסיום, כבר ציינתי שישנה הבחנה בין חסכן/ חסכני המתייחס לבני אדם בד"כ לבין חסכוני המתאר עצמים, חפצים כלים. (ואפשר להוסיף גם פעולות - שימוש חסכוני ).. אשר על כן, לא הבנתי מדוע חזרת על הדברים.

למעלה