חסימה בדרכי השתן

kolper

New member
חסימה בדרכי השתן

היי,
לאחרונה היה לזכר שלי (בן 3 וחצי) חסימה בשתן בפעם הראשונה. אני אומרת "בפעם הראשונה", כי יש לזה נטייה לחזור. מכיוון שזה היה סיוט די רציני לכל המשפחה, ואני מניחה שבעיקר לו... הייתי מאוד רוצה שזה לא יקרה שוב. אז יש לי כמה שאלות:

1. על איזה אוכל אתם ממליצים? הוטרינר נתן לי כמה שמות, אבל אני תמיד מפחדת מוטרינרים שמונעים מאינטרסים, ולכן אני מעדיפה לשאול גם פה. עד כמה הרפואי הנורא יקר, באמת מועיל? האם הוא יצטרך אוכל רטוב כל חייו?
2. נשאר לי עוד קצת מהאוכל הישן, האם זה בסדר שאני מרטיבה אותו ונותנת לו לאכול אותו בינתיים? ממש כמו מרק קר (והם מתים על זה).
3. האם סוג החול משנה משהו? חול רגיל יכול לגרום לדלקות, או שזה שטויות? קריסטלים נחשבים "בריאותיים" יותר?
4. אשמח לעוד המלצות, דברים מניסיון אישי שיוכלו לעזור בשביל למנוע את הפעם הבאה.

תודה רבה ואיחולי החלמה מהירה לכולם!

kolper

New member
שכחתי להוסיף שמדובר בחתול

sapirdvm

New member
יש הרבה גורמים

לחסימה ברכי השתן של חתולים ולכן חשוב מאד מידע על הממצאים באירוע 'שלך' ולפי זה לתת המלצות.
המלצות כלליות שאני יכול לתת לך:
1. מניעת עקות (סטרס): נשמע לפעמים מופרך, אבל חתול בסטרס, למשל חתול נמוך בהיררכית הקבוצה, יכול לפתח דלקת בדרכי השתן. בדלקת נוצרים קרישי דם שיחד עם תאים מדופן השלפוחית יכולים לגרום לחסימה.
2. שתיה שתיה שתיה: חתולים לא שותים הרבה ולכן השתן שלהם מרוכז יותר והם משתינים פחות. כלומר, השתן 'שוכב' בשלפוחית יותר זמן. חיידיקים יכולים להתרבות בתוכו ולגרום גם לדלקת-שממנה הדרך לחסימה קצרה (כמו לעייל), או לחילופין לגרום לשתן להיות יותר בסיסי (מבחנת pH) ואז יהיו גורמים נוספים לחסימה כגון היווצרות חול/גבישי מינראלים ועוד.
אפשר לגרום לחתול לשתות יותר בעזרת מים זורמים (למשל מיזרקה) או מזון, כמו היורינרי של RC שגורם להם לשתות יותר ולכן להשתין יותר וכך השלפוחית מתפנה מהר ובתכיפות גבוהה יותר. מזון רטוב: גם פטנט מצוין להגברת כמות המים הנצרכת על ידי החתול.
3. קריסטלוריה: תופעה של קריסלים בשתן חתולים. אינה בהכרח פתולוגית ויכולה להיות ממצא אקראי לחלוטין. צריך לבחון את הימצאות הקריסטלים בשתן ביחס לשאר התופעות. הם מיקרוסקופיים, יש סוגים שונים
4. חול בשתן: להבדיל מקריסטלים, כשמוצאים חול בשתן (חול ממש מרגישים בין האצבעות כחול ים) זה רמז לבעיה כגון דלקת זיהומית כרונית (לעיתים קלה) בשתן. מומלץ לחפש את מקור הבעיה שהביאה לדלקת: סוכרת? בעיה מכנית/פיזית? גיל? וכמובן לטפל במקור ובבעיה. המסת החול (תרופתית או עם מזון מתאים), ושוב: שתיה, שתיה שתיה.
מקווה שעזרתי מעט. אם תתני כאן עוד נתונים על הבעיה שנתקלת בה אנסה להתייחס ספציפית אליה
חג שמח

sapirdvm

New member
נעלמה התשובה שלי

אכן חסימה בדרכי השתן בחתולים היא ארוע קשה, הן לחתול והן לבעלים.
מאחר ואין לפנינו את כל הנתונים של המקרה 'שלך' אתן כאן מספר נקודות שאני מקווה יעזרו לך ולאחרים.
1. החסימה היא בדר"כ תוצר של דלקת בדרכי השתן. התלכדות של תאי דם, תאים מהשלפוחית, חלבון ועוד גורמים ל'קריש' שנתקע וחוסם את השתן מלזרום החוצה.
2. הדלקת יכולה להיגרם מהרבה גורמים שחלקם אינם ברורים. החל מעקה (סטרס), דרך ירידה בכמות ההשתנות-למשל חתול מבוגר עם ארטריטיס, דרך מחלות שונות-למשל סוכרת ועד שינויים מבניים.
לכן חשוב מאד לחקור כל מקרה ולנסות להבין מה גרם לדלקת.
3. קריסטלוריה-מציאות קריסטלים בשתן: מצב שאינו בהכרח פתולוגי!. צריך להיבחן בהתאם לנסיבות. הקריסטלים מיקרוסקופיים ויש מספר סוגים שמרמזים על המקור. כאמור, לא תמיד מצב פתולוגי.
4. חול: התגבשות של קריסטלים למעיין חול המורגש במילול בין האצבעות כמו חול ים. זה כן מצב פתולוגי שמצריך כאמור חקירה חלהבין מה המקור לחול. החול עצמו יכול לשרוט את דופן השלפוחית, לגרום לדלקת, דימום קל, כאב קל, היווצרות 'קריש' שחוסם את השלפוחית.
5. טיפול: כאמור, צריך לברר מה המקור לדלקת ולפי זה לטפל. במרפאתי יש חתולה שמטופלת בג'ל של פרוזק שמורחים לה באוזן על מנת להוריד את הסטרס שלה וככה היא לא שבה ומפתחת דלקת בדרכי השתן.
לחתולים מבוגרים כדאי מאד לצלם צילומי אגן ו/או עמוד שידרה. לחתולים חולי ארטריטיס קשה להיכנס לארגז החול ובכלל לנוע. השתן 'שוכב' בשלפוחית זמן רב יותר ולכן עולה הסיכוי לדלקת. לכן צריך לטפל בארטריטיס שלהם ולא רק בדלקת בשלפוחית.
מזון יכול בהחלט להיות חלק מהטיפול התרופתי והמניעתי, תלוי בגורם לדלקת.
6. מניעה: שתיה, שתיה, שתיה: חתולים זכרים לא שותים מספיק ולכן השתן שלהם מרוכז יותר ומונח זמן רב יותר בשלפוחית: שני גורמי סיכון לדלקת בדרכי השתן. מזון לח, מזון יבש למשל של RC (יורינרי) שמעלה את הצימאון ולכן החתול צורך יותר מים, מיזרקה או כל מים זורמים, הם חלק מהשיטות להגברת השתיה שמביאה לדילול השתן ולהגברת הפעמים של ההשתנה ולכן הורדת גורמי הסיכון לדלקת בדרכי השתן.

אם תוכלי להביא לכאן עוד נתונים על הבעיה 'שלכם' אשמח לנסות לתת תשובות יותר ספצפיות, ובכל זאת, מקווה שעזרתי מעט.
חג שמח
חנוך

sapirdvm

New member
אופפפפסססס, היא הופיעה

אז יש לך שתי תשובות, מבחינתי מנהל הפורום יבחר אם למחוק אחת מהן

kolper

New member
אז ככה

קודם כל תודה רבה על כל ההשקעה, ועוד כפולה

יכול מאוד להיות שמדובר בסטרס, כמו הדוגמה שנתת, הוא אכן החתול הכי "חלש" בבית, הוא הרבה מסתובב מפוחד, הנקבה שולטת בו ביד קשה. הלוואי שהייתי יודעת איך לשנות את זה, אם אפשר (?).
גם יכול מאוד להיות שהוא לא שותה, קשה לי לעקוב אחרי זה, אבל זה חשש. מאז הטראומה, אני מחליפה לו מים פעמיים ביום, ומפזרת 2 קערות בבית. את חושבת שזה מספיק "מים טריים", או שבאמת נזדקק למזרקה? כמו שכתבתי, אני מרטיבה את האוכל היבש שלהם, סתם כי נשאר לי קצת ממנו וחשבתי לסיים אותו לפני שאני מחליפה - זו טעות? הם מתים על זה, שותים ואוכלים בהתלהבות.
חול כנראה לא הייתה הבעיה, אחרת הוטרינר כנראה היה אומר לי. הוא אמר שמדובר בקריסטלים עצומים (גם ראיתי אותם) שסתמו לו את כל העסק, אבל מה הסיבה להם - הוא לא אמר לי.
בעצם, כל סתימה כזאת נובעת קודם כל מדלקת? או שהסתימה היא הדלקת?
והשאלה הכי גדולה... איך יודעים אם מדובר במתח, שתיה, או כל דבר אחר?

עזרת מאוד, תודה רבה!

sapirdvm

New member
בודקים ושוללים

דברים אחרים שיכולים להיות הגורם.
הסתימה לא נובעת מהדלקת אלא מתוצרי הלוואי שלה, מהכאב גורם לכיווץ צינור השופכה, מ'קרישים' שנוצרים משיירי תאים שנפלו לשלפוחית בגלל הדלקת.

למעלה