חסד ורחמים...

חסד ורחמים... ../images/Emo36.gif

שמעתי שיעור יפה ביום שישי, חשבתי לשתף אתכם. כתוב במסכת יבמות דף ע"ט ע"א: "שלושה סימנים יש באומה זו- הרחמנים והביישנין וגומלי חסדים..." רש"י אומר שעשה הקב"ה חסד עם בני ישראל ביציאת מצריים כי הוציאם בחודש הכשר ליציאה- חודש האביב. מדוע זהו החסד? מדוע לא אומר רש"י שזהו מעשה רחמים על בני ישראל. ולמה דווקא זה החסד? הרי החסד הגדול לכאורה הוא דווקא עצם ההוצאה ממצריים. מה ההבדל בין חסד לרחמים? (לכל פועלי החסד שביננו, בסניף ובכלל- הגיע הזמן לברר מה אנחנו עושים, וכמובן לאלה שלא, תמיד צריך לנסות ולפעול. האם אנחנו עושים חסד, או שמא הדבר נובע מרחמים?) כזכור, השבוע אנו בשבוע של "ספירת ה'חסד'" (היום נצח שבחסד). מידה של הקב"ה...

אממ

למה הכוונה פה? "השבוע אנו בשבוע של "ספירת ה'חסד'" (היום נצח שבחסד). אם מה שאנחנו עושים זה חסד או רחמים? לא יודעת, לא חשבתי על זה. אתה רוצה שיהיה טוב לאנשים אז אתה פשוט עוזר להם, אתה לא מתחיל להתפלסף סביב השאלה מה מניע אותך ואני לא בטוחה שבקטע הזה צריך יותר מדי לחקור.

ספירת העומר...

לכל יום יש ספירה משלו... אם תפתחי סידור תראי שליד כל יום (ארבעה ימים לעומר למשל...) יש את הספירה שלו (נצח שבחסד). את ההבדלים בין מידות תמיד טוב לדעת. בהמשך יהיה אפשר לראות שבאמת יש נפקא מינה לדעת אם הדבר שאני עושה הוא חסד או רחמים. לרוב ברגע שאנחנו מבררים עאת מעשינו הרבה יותר קל לנו לשפר אותם. אם יש שתי מידות שונות, כנראה שיש מטרה מסויימת למה שתיהן קיימות. ברגע שנאמר עלייך שאת גם רחמנית וגם גומלת חסדים, כנראה שיש דברים בגו. אברהם- בעל מידת החסד, יצחק- גבורה ויעקב- תפארת (חסד). מה ההבדלים?! בוודאי שיש הבדלים, וחשוב מאד לעמוד עליהם.

וואי, פתחתי סידור

וזה מגניב, לא שמתי לב לזה עד עכשיו. מה זה בא לבטא? ולגבי המידות, טוב יש משהו במה שאתה אומר. שווה לבדוק אם זה באמת כל כך עקרוני אם מה שמניע אנשים זה מידה טובה אחת או דווקא חברתה.

../images/Emo6.gif

אני לא מבין בזה כמעט בכלל... וגם מה שאני כן יודע, קשה לבטא ולהעביר. אלה הן ספירות, מידות של הקב"ה... הן מסודרות לפי דרגות ורמות, כל אחת גדולה מחברתה, כשהמלכות היא המידה הגבוהה ביותר. בקבלה ישנם עניינים הקשורים למידות אלה, שם הם מכונים אם אינני טועה כ"מסננות", כך 'מוריד' הק"בה מידות לעולם... אלה נושאים די מורכבים, ומה עוד שאיני מבין בהם כ"כ. לגבי המידות שלנו... אין צורך לעצם עשיית הפעולה הטובה לדעת את שאנו עושים... אך ברגע שאדם רוצה לשפר את מעשיו, הוא צריך להתבונן בהם ורק כאשר יודע הוא לומר לעצמו היכן הוא פועל טוב, ולהצביע על מקום בו הוא נכשל, יכול הוא להצליח לשפר את מידותיו.

אכסוף

New member
ההבדל בין חסד ורחמים הוא

שחסד הוא הרצון של המשפיע לתת ורחמים הם נתינה תוך התיחסות ליכולת של המקבל.לכן חסד בלי גבול יכול להזיק, לדוגמא, אם תומכים באדם נזקק (שיכול לעבוד) בצורה מוגזמת- הרצון של המשפיע לתת צדקה מתקיים. אבל העני עצמו ניזוק כי הצדקה גורמת לו להשאר במצב שלו. לעומת זאת רחמים הם המידה הממוצעת בין חסד ודין.ולכן מי שפועל ממידת הרחמים לא יחשוב כמה הוא רוצה לתרום(=חסד) אלא כמה והאם ראוי לתרום לאותו אדם. (ובעצם זה הוא "דן" את אותו אדם ולכן הרחמים הם שילוב של חסד ודין).

לטענתך...

הרחמים היא מידה יותר גדולה מן החסד? הגמ' בסוכה מביאה את מאמרו של ר' אלעזר: "ואמר ר' אלעזר גדולה גמילות חסדים מן הצדקה (משמע, יש הבדל ואין הצדקה בגדר חסד, כי אם בגדר רחמים) שנאמר 'זרעו לכם לצדקה וקצרו לפי חסד' אם אדם זורע, ספק אוכל ספק אינו אוכל, אדם קוצר- אוכל ודאי. ואמר ר' אלעזר אין הצדקה משתלמת אלא לפי חסד שבה שנאמר 'זרעו לפי צדקה וקצרו לפי חסד'. ת"ר בשלושה דברים גדולה גמילות חסדים יותר מן הצדקה (שוב, רואים שיש הבדל)..." ומביאה שם הגמ' שלושה מקרים בהם גדולה גמ"ח מן הצדקה. סוכה דף מט ע"ב.

טוב, המידע שנתת לי

מספק אותי בשלב זה. לגבי המידות, אני לא אומרת שלא צריך לעסוק במידות אלא שעדיף שהדגש בלימוד המידות יהיה על המידות הרעות שיש לו.

tamarhp

New member
אממממ

שאלה טובה.... את החונכות שלי אני עושה גם מחסד וגם מרחמים נדמה לי... :-\

../images/Emo6.gif

ולמה את חושבת כך...? אגב... 'אכסוף' נגע בנק' נכונות, אך את חלקן צריך לחדד מעט.

למעלה