חנון

עִידן

New member
היא לא טעתה. פשוט קשה לו ../images/Emo48.gif

להתמודד עם המציאות. אל תתני לעצמך להוטות ע"י הרעים.

להטוטות? לא להטוטים?

היא טעתה בקביעה כי רק נוסח אחד הוא הנכון. דוגמא ודוגמה שתיהן צורות נכונות, וברבות הימים לאחר שהתיקון לא יצלח האקדמיה תתקפל ותיסוג ממנו, כפי שעשתה כשטעתה בעבר, וישוב ההכשר לנוסח שהיה תקין עוד לפני קום האקדמיה. מה היה נימוק האקדמיה, הזכירי לי? ארמית אינה עברית או משהו דומה? ואחרי שתוציאי כל מילה ושורש והטייה וצורה ארמית מן העברית, מה יישאר לך ביד? לא עברית, לפחות לא זו שאת רגילה אליה. לכן האקדמיה טעתה.

עִידן

New member
לא, ../images/Emo48.gif

בין "דוגמה" ו"דוגמא", רק הראשונה נכונה. כשמדובר ב"דוגמות" ו"דוגמאות", שתיהן תקניות.

shellyland

New member
שמע, אתה לא יכול

להמשיך כך. אם אתה טוען שהאקדמייה עשתה טעות, עליך להבהיר מדוע, לדעתך, זו היתה טעות. עוד לא הבהרת.

אם קיימת צורה, ומחליטים כי היא

שגויה, יש לנמק את ההחלטה. לזכרוני הנימוק היחיד כנגד דוגמא היה שזו צורה ארמית. טענתי למעלה כי אם נשתמש בנימוק זה בכל מקום בו מופיעה צורה ארמית בשפתנו, לא תהה זו עוד שפתנו, וממילא הנימוק לא תקף. מכאן שההחלטה לשנות שגויה.

והנה ההחלטה

שמות שונים - מין, נטייה וכתיב דוגמה או דוגמא? משכנתה או משכנתא? שמות שהתגלגלו לעברית מן הארמית והמשמשים בצורת נקבה, כגון דוגמה, נכתבים בה"א בסופם. דוגמות נוספות: סדנה, טבלה, פסקה, עסקה, קופסה, גרסה. הוא הדין בשמות כגון שאלתה, משכנתה, אסמכתה, אתנחתה, בדותה. יוצא מן הכלל כתיב המילה סבתא. הערות: א. השמות רישה וסיפה הם ממין נקבה ונכתבים בה"א בסופם. ב. שְׁאִלְתָה; בלא ניקוד: שאילתה. ג. שמות הטעמים, כגון אזלא, אתנחתא, דרגא, זרקא, טיפחא, מירכא, פשטא; שמות חיבורים, כגון גמרא, מכילתא, פסיקתא, תוספתא; שמות פיוטים, כגון קדושתא, שבעתא - ייחשבו שמות פרטיים, ולא מילים כלליות, ויוסיפו להיכתב באל"ף.* אתנחתא כן ודוגמא לא? למה, במטותא? זו החלטה שרירותית צרה וחסרת פשר. על החלטה משנה להיות מנומקת, לא על הממשיכים לנהוג כראוי.

or99

New member
לדעתי זה...

משום שהם שמות. ודאי שההחלטה אינה חסרת פשר, והסיבה היא שרצו לתת למילים מבנה עברי. כמובן שאיש אינו כופה עליך דבר, ואי אפשר להגיד שהצורה הישנה אינה נכונה.

Gizmo15

New member
אפשר להגיד הכל.../images/Emo28.gif

ואם האקדמיה אינה קובעת מה נכון ומה לא נכון להגיד, מי קובע? כל אדם לעצמו? אז אנחנו טוטאלי בבלגאן.

or99

New member
לדעתי מה שקובע הם כללי הדקדוק...

והמסורת. הייתי שם גבול כך שכל צורה שהתשתמשו בה עד תקופת התלמוד הירושלמי, נכונה ומותר להתמש בה. ולכן לדעתי אפשר לומר "למלות" במקום למלא, ו-"לוכל" במקום לאכול. וכאשר אין כלל ברור או כשיש ויכוח האם מילה מסוימת נכונה עפ"י אותם כללים, אכן כל אחד יעשה כרצונו. (כמובן שהמוסדות הממלכתיים חייבים ללכת עפ"י האקדמיה). אגב, עפ"י האקדמיה אי אפשר להגיד (או לכתוב) "הכל". אפשר לכתוב "הכול"

Gizmo15

New member
אז כתוב "הכול"...../images/Emo28.gif

אינני חושבת שזהו מצב רצוי, המצב שבו כל אחד כותב מה שנכון בעיניו. כי ישנם אנשים שנכון בעיניהם להשתמש בצורות ששומשו עד תקופת התלמוד, ואחרים מרחיקים לכת אחורה (רשמו, רשמו), ואילו אחרים סבורים כי ראוי להשתמש במילים מהלעז ולכן הם יוזינג במילים באינגליש. לכן, כדי לשמור על אחידות מסוימת, קבעו גוף אחראי, שיעזור לעם לדעת מה "נכון" ומה "לא נכון", וכך לשמור על אחידות בדיבור בכל הארץ. בכל אופן (ואולי בכול אופן?
), אני מקבלת את החלטתך (החלטתכם?) להתנגד לסמכותו של הגוף הזה, של האקדמיה. עשו כטוב בעיניכם (וממילא אינכם זקוקים לרשות ממני לכך..)

or99

New member
בסמיכות - "כל".

ולכן "בכל אופן". לא אמרתי שאין לאקדמיה סמכות. יש לה סמכות על כל מוסדות המדינה וזה הרבה מאוד. (בינתיים היא לא מצליחה לממש אותה).

Gizmo15

New member
אז העניין נעשה בהדרגה.../images/Emo28.gif

הסרת הארמית והשארת עברית טהורה מהשפעות זרות נעשית בהדרגה. ראשית דוגמא וכורסא שהופכות לדוגמה וכורסה, ומי יודע מה הלאה. אם נקבע שדומיננטי במקום שולט והובי במקום תחביב- אף הם צריכים לקובל בשפה העברית (משום שהרי, אם תסלק את השפה האנגלית מהעברית תישאר עם מעט מאוד ביד), נוכל כבר לעבור לכתוב ב-safa kazoti shelo mashira lanu ivrit bichlal. אז בעיניי, עדיף לסמוך על חכמי דורנו (
), ולבטוח בהם, ולהאמין שהם יודעים מה הם עושים כשהם מנסים לבטל את הארמית מפני העברית התקנית שלנו. ובסה"כ, זה באמת כואב כל כך להתרגל לכתוב דוגמה בה"א?

or99

New member
האמת שכבר שנים רבות מאוד...

אני כותב דוגמה בה'. הצורות בא' מזכירות לי את החרדים שבכוונה כותבים כל דבר בא' (הם אפילו כותבים יהודא) שהרי "חדש אסור מן התורה", ואם זה קשור למדינת ישראל זה בכלל בבחינת יהרג ואל יעבור.

זו אי הבנה בסיסית של התפתחות

שפה טבעית. אענה רק לשתי נקודות, מפאת קוצר זמן 1. אין בנמצא עברית טהורה. אין חיה כזו. עברית, כמו כל השפות הטבעיות, משפיעה על השפות סביבה ומושפעת מהן. זו הסיבה העיקרית שההחלה הזו של האקדמיה טיפשית. כיוון שאם היו מיישמים כלל יחיד על כל המילים בשפה, לא הייתה נותרת שפה עברית. למה לא "אתנחטה"? לי זה צורם לקרא כך, אך בעצם האקדמיה טוענת כי זה מה שצריך להיות. רק מה? כנראה גם להם זה צורם, אז על אתנחטה ויתרו. דוגמה צרם פחות אז החליטו להתעקש. 2. לא כואב לכתוב דוגמה. כואב להיות מובל כעדר בעקבות החלטות אומללות ואף אחד לא מעז לצעוק "המלך עירום".

Gizmo15

New member
הנה צדיק בסדום!../images/Emo28.gif

הנה קמת וצעקת "המלך עירום"! כולנו (אני) משתחווים בפניך, מסירים את כובענו, ומעתה אתה לנו דוגמה ומופת. אני מכבדת את העובדה שאתה דובק בעקרונותיך, ואתה אכן מציג נימוקים משכנעים. אני מניחה שאתה מכבד את רצוני להיות מובלת כעדר, ושנינו נחיה יחדיו בשלווה ובשלום

אלי ו.

New member
הקטע האהוב עלי

BRIAN: You're all different! FOLLOWERS: Yes, we are all different! DENNIS: I'm not.​

למעלה