חנוכה מתקרבת!

ygalg1

New member
חנוכה מתקרבת!

האם יש סופגניות שמתאימות לנו? (אני יודע שזה קלישאה לשאול, אולי בכל זאת אני יופתע)

כן!

הסופגניות שבתמונה בעיתון. בוא נראה: קמח לבן, ריבה, אבקת סוכר... לא. האמת שאין. עצתי: תבחר את אחד מימי החג, ותאכל סופגניה אחת אחרי הדלקת הנרות. תהנה מכל ביס, תאכל לאט ביחד עם כוס תה ללא סוכר, ותלקק את האצבעות מהריבה. לא יקרה אסון, אבל יותר מזה -לא.

אתה יודע מה, בכל זאת יש משהו.

יש מתכון ידוע לסופגניות קטנות וקלות להכנה. מכינים בלילה מכוס קמח, כפית אבקת אפיה, גביע יוגורט וביצה. נותנים לבלילה לעמוד רבע שעה, ועם כף יוצקים (כל פעם כף אחת, כמובן) לתוך שמן רותח. הסופגניות הקטנות מתנפחות מיד לכדורים חמודים, ואחרי כמה רגעים מתהפכות להן מעצמן בתוך השמן לצד השני. שתי דקות אחר כך הן מוכנות. במקום ריבה או ממרח מתוק אחר, אפשר לטבול אותן בשמנת חמוצה. יאמי. קודם כל, הן קטנות יותר באופן משמעותי מהסופגניות הקנויות הרגילות. שנית, אם השמן חם מספיק - הן לא סופגות שמן בטיגון, ומלעשה אני חושב שכל סופגנית כזו שווה בערך למנת לחם (בתוספת השמן, כמובן). שלישית, ואת זה לא בדקתי עד היום - אולי אפשר להכין אותן עם קמח מלא במקום עם קמח רגיל. אני עומד לנסות להכין מקמח מלא, ואדווח על התוצאות. לא שזה משנה את הערך הפחמימתי, אבל זה יותר בריא לנו, והפחמימה מתפרקת יותר לאט. הבעיה, שמכל מנת בלילה כזו יוצאות עשרים סופגניות - אז מה תעשה עם כל היתר? וחג שמח!

ygalg1

New member
תודה על המתכון...

עדיין מוקדם לברך, עוד נגיע לזה. אני חושב שכנראה אני אוותר על הסופגניה ואחשוב על משהו מקורי וכדי להגיע לכך אני צריך בעצם להבין את המהות נס פח השמן. לא ידוע מה המאכל שבאמת סימל את נס פח השמן דאז לכן סופגנייה לא הכרח וכן גם לא הכרח לאכול מטוגן אני חושב פשוט לאכול משהו טבול בשמן זית או כל שמן שהנו נחשב בגדר המותר לנו, יעשה את העבודה {אני חושב?!?}

אל תתיאש: הנה עדכון.

טרחתי כל הערב (נו, טוב - ברבע השעה האחרונה) למצוא נתונים תזונתיים על הסופגניות. בסוף מצאתי באתר סוכרת אמריקאי מתכון כמעט זהה לסופגניות, ועל פיו אם מכינים מכוס קמח רגיל ביצה אחת ולבן / יוגורט 12 סופגניות, בכל אחת יש מנת לחם ומנה שומן. אני, כטייפ 2, מרשה לעצמי 6-7 מנות פחמימה ביום, ושלוש מנות שומן. בנסיבות משמחות אלו אני לא רואה מניעה לאכול במהלך החנוכה פעמיים שלוש סופגניה חמה וטובה, ובלבד שלא תהיה מצופה בסוכר, ולא תהיה מהזן הקנוי (הגדולות וחסרות החן והטעם) אלא מהזן העשוי ביד אוהבת, בסיר הגדול שבבית. ואתה שואל מה מהות נס פח השמן? זה קל. החשמונאים מצאו חפיסה קטנה אחת של סוכרזית, שכולם חשבו שלא תספיק אפילו ליום אחד, והנה נס - הצליחו בעזרתה להמתיק את החיים לכל יושבי ירושלים במשך שבוע שלם. מה, לא? וברצינות, נס חנוכה אינו בפח השמן. הוא ביכולת שלנו לשרוד למרות כל הקשיים. קרא היטב את "מעוז צור" לכל אורכו: הבית השני - העבדות במצרים, הבית השלישי - גלות בבל, הבית הרביעי - מלכות פרס והמן הרשע, החמישי - היוונים, והשישי שהוסף בימינו - שואת יהדות אירופה. ומה הלקח? שאסור להתייאש. לא כעם ולא כאנשים. באה לך צרה? תלחם, תתמודד, תנצח. ולדעתי דווקא הסופגניה מסמלת את הנצחון שלנו, המתוקים: אנחנו בצרה, אבל אנחנו לא מוותרים, נלחמים, וחיים חיים רגילים וטובים. אפילו סופגניה בחג החנוכה לא תהרוג אותנו. חג שמח!

יש גם קנויות...

יש מאפייה ברחוב דיזינגוף בת"א שהבעלים שלה הוא גם סוכרתי ולכן הוא אופה כל מיני מטעמים ללא תוספת סוכר , שמוטעמים במיוחד למתוקים (אך עדיין צריך להיזהר מן הפחממות!) ויש שם גם סופגניות ללא סוכר...

Master Boo

New member
שאלה בקשר לספוגניות ../images/Emo4.gif

אם אני אוכל, אבל שומר על האיזון. מזריק יחידה יותר, אוכל סופגניה במקום דברים אחרים, או פשוט אוכל והסוכר לא קופץ יותר מדי, זה עדיין מסוכן? אני פשוט אחד מאלה שאוכלים כמעט הכל, ואני חשוב שעד עכשיו אכלתי לפחות 5 סופגניות...

תשובה

בפורום "סוכרת בהריון" מתארחת מדי שבוע דיאטנית - ציפי. בשבוע האחרון, שולה30 (שהיא סוכרתית עוד מלפני ההריון) שאלה את ציפי שאלה דומה, ולהלן התשובה שקיבלה: משאבת אינסולין לצערי היא עדיין לא תחליף אמיתי ללבלב ואינה יכולה לשמור על רמות סוכר יציבות לזמן ממושך יותר. הדיאטה עוזרת באיזון רמות הסוכר וגם לשמירה ועליה במשקל באופן המומלץ, שכן לעליה מוגזמת במשקל יש השלכות בריאותיות שליליות אחרות לכן המלצתי לך לאכול נכון ומאוזן. דבר נוסף: הזרקות מרובות של אינסולין יכול לגרום לתנודות מרובות ומוגזמות של הסוכר, דבר שהוא כשלעצמו מאד לא רצוי. בקיצור, לפי המלצת בדיאטנית ציפי, למרות הגמישות שמאפשרת המשאבה, רצוי לשמור על תזונה נכונה, ולא להסחף עם הפחממות והסוכרים. take it or leave it

זה נכון אבל צריך גם לחיות

חלק מן האיזון במיוחד במשאבה הוא האפשרות שניתן לסטות מעט מן התפריט ה"רשום" ולהנות מאוכל מגוון. זה נכון להשמנה יש את הצרות שלה ואנחנו לא מדברים על זה אלא על סופגניה אחת שתיים בחנוכה... תמיד רצוי לשמור על תזונה נכונה, ולא להסחף עם הפחממות והסוכרים לכל אדם סוכרתי או לא ! אבל אסור להסחף גם לצד השני, מכיוון שיכולת ההתמדה בחיים כאלו הינה קצרה. מוטב לחטוא מעט מידי פעם בכמויות קטנות מאשר לרדת אח"כ מהתסכול והמחסור, על כל הקונדיטוריה/מעדניה הקרובה
.

מסכימה איתך ../images/Emo45.gif

מניחה שגם אני "אחטא" בסופגניה-שתיים במהלך חנוכה (בעצם אולי לא - את רוב החג אני הולכת להעביר בחו"ל בנסיעת עבודה
). אבל לאכול 5 סופגניות עוד לפני שהתחיל החג, (כפי שציין שעשה ידידנו שואל השאלה) נראה לי כבר לא בגדר "לסטות מעט מן התפריט ה"רשום"" - אלא יותר בגדר "לאכול מה שבא - ולאזן עם האינסולין". אבל כמו שכתבתי - זה היה העתק מתשובתה של ציפי הדיאטנית - עכשיו כל אחד צריך להחליט - take it or leave it. אני תוהה הרבה עד כמה באמת המזון שאנחנו אוכלים משפיע על בריאותנו. במיוחד לאור סיפורים כמו זה של עוזי חיטמן
, שלדברי אישתו היה קנאי לאכילה בריאה, נכונה, ודלת שומן, והקפיד בקנאות לבקר בחדר הכושר, ובכל זאת נקטף מאיתנו בגיל צעיר (52) בשל התקף לב, לעומת סיפורים על אנשים שאכלו כאוות נפשם, עישנו ושתו אלכוהול, ובכל זאת זכו לחיים ארוכים. אולי בכלל עדיף פשוט להנות מהחיים, כל עוד אנחנו בחיים, כי אולי אורח חיים בריא אינו באמת ערובה לחיים ארוכים ... ? לא יודעת - לי אישית אין את האומץ לחיות ככה, מעדיפה לשמור ולו בכדי שאם יקרה משהו, לפחות לא אאשים אם עצמי ואת אורח חיי - מה שמחוץ לשליטתי - מחוץ לשליטתי. אבל אני לא יודעת אם אני עושה נכון - ובהחלט מבינה גם את מי שנוהג הפוך.

אני חושבת שצריך איפשהו באמצע

אפשר לאכול הכי בריא שיש ולמות חו"ח
מתאונת דרכים. אף אחד לא יודע מה גורלינו - ואני בהחלט בגישה שלך "מעדיפה לשמור ולו בכדי שאם יקרה משהו, לפחות לא אאשים אם עצמי ואת אורח חיי - מה שמחוץ לשליטתי - מחוץ לשליטתי. ..." אבל באותה מידה אני גם רוצה להנות מהחיים ולא להרגיש שהפסדתי משהו אח"כ. לכן כרגיל צריך למצוא את דרך המלך
בין השניים. אני לא הבנתי מתשובתו שאכל 5 סופגניות לפי החג אלא בכלל - אבל סביר להניח שאת צודקת וזה היה חוסר הבנת הנקרא שלי
. וחוץ מזה מה פתאום אותפעם חו"ל - זה חג זה צריך לחגוג בבית בחיק המשפחה
לפחות מקווה שהפעם התאריכים יותר מתאימים לכם
למרות שאם זכרוני ההריוני אינו מטעה אותי נדמה לי שלא
אלא אם כן משהו התחדש

הבנת נכון - הוא אכל 5 סופגניות בכלל

אבל כיוון שהחג עוד לא התחיל, אני לא מצפה ממי שהקדים ואכל 5 סופגניות לפני החג, שיתנזר מסופגניות בחג
ספרי למנהלים שלי שאת החג הזה צריך לחגוג בחיק המשפחה
השאר במסר ...

למעלה