"חכמה"

erezsh

New member
"חכמה"

לאחרונה חשבתי שהגעתי למחשבה שלאדם 4 סוגי "חכמה": * חכמה אינטואיטיבית - כלומר ידע שבתת-מודע * חכמה השכלתית - כלומר יכולת זיכרון * חכמה לוגית - כלומר יכולת לוגיקה והבנת תהליכים * חכמה יצירתית - כלומר נטיית האדם להמציא ולחדש למישהו יש השגות/שיפורים/סתירות? אני מחכה.

bralon1

Member
רוב אם לא כולם הם חכמות נרכשות

חוץ נראה לי החכמה האינטואיבית.

erezsh

New member
ההגדרה

(או אחת מהן) של ידע אינטואיטיבי היא "ידע הקיים אצלך אך אינך יודע כיצד רכשת אותו". ידע אינטואיטיבי הוא מצד אחד אינסטינקטים והטבעות ביולוגיות (כגון יכולת להשתמש במיתרי הקול), ומצד שני ידע הנרכש מניסיון (ללא מודעות) כגון יכולת ללכת, יכולת לזהות סכנות מיידיות (כמו מכונית), ויכולת לקרוא כוונות של אנשים מתוך "הרגשה". כלומר, אם מישהו אומר ש"הוא מרגיש שהאדם הזה והזה אינם כנים איתו", הוא מדבר מידע אינטואיטיבי, שנובע מניסיון עבר.

shabaz

New member
המממממ....

אנחנח לומדים להשתמש במיתרי הקול ואנחנו לומדים לזהות כוונות של אנשים לפי הרגשה כך גם לגבי כנות:)

erezsh

New member
אח אח אח...

תינוק שרק נולד יודע מראש איך לבכות. הוא לא לומד את זה. כמובן שהוא לומד להשתמש בהם טוב יותר עם הזמן. אבל כשאתה מדבר, אתה חושב בעזרת אילו מיתרי קול תגיד אההההה? וכמו שאמרתי, "הרגשה" זו אינטואיציה.

shabaz

New member
המוח שלו מתפתח בתוך

בטן האמא ומשם הוא לומד גם כיצד לעשות דברים. ויכול להיות שהם גם לא "יודע" איך לבכות אלא שזו תגובה בלתי נשלטת של הגוף שלו.

erezsh

New member
כל הכבוד!

תגובה בלתי נשלטת גם היא סוג של אינטואיציה (ע"ע אינסטינקט). וכמו שכבר אמרתי, לא כל אינטואיציה היא ידע נרכש. חלקה הוא ידע גנטי.

shabaz

New member
לא הייתי מגדיר את זה כאינטואיציה,

אלא כרפלקס פשוט. זה לא משהו שהוא נשלט, אז הוא לא באמת יודע אותו.

erezsh

New member
שוב

ככה אני מגדיר אינטואיציה - כמשהו שמכיל גם רפלקסים. הרי כל הרעיון של אינטואיציה זה תחושות/מעשים שאינך מודע אליהם או לא מבין אותם, כי הם קורים מהתת-מודע. ועד כמה שאני יודע, זו ההגדרה המדעית (פחות או יותר).

shabaz

New member
אני חשבתי על אינטואיציה

כמשהו שאתה יודע לעשות אותו ואין לך מושג מאיפה למדת לעשות אותו. לא רפלקס, כי אתה לא באמת יודע לעשות אותו, אלא הגוף שלך יודע לעשות אותו.

erezsh

New member
ובכן

ההגדרה שלך נכללת בשלי. שלי פשוט יותר רחבה. אבל אם נשתמש בהגדרה שלך, אז איך תגדיר רפלקסים? כלומר, ידע גנטי? וגם חלק גדול מהאינטואיציה מושפע מידע גנטי... אי אפשר להפריד בין השניים לדעתי...

shabaz

New member
לא, היא לא.

כי אני לא מחשיב ידע גנטי כאינטואיציה, לעומתך! אני מחשיב אינטואיציה, כאמור, כמשהו שאני יודע אותו כאשר אני מודע אליו אבל אני לא יודע מאיפה אני יודע אותו... למשל, אני אקח את הדוגמא שלך של מיתרי הקול. אני יודע להשתמש בהם עכשיו, כשאני בן 16, אבל איך למדתי את זה? זה לא שאני נולדתי עם היכולת לדבר כי עובדה שלא. אני למדתי את זה מהסביבה. אני לא יודע שלמדתי את זה מהסביבה אבל זה עובדתי. זו אינטואיציה!

erezsh

New member
למה לא?

אולי מילה מתאימה יותר היא תבונה. אך אין זה משנה את העובדה, שהיסטוריון טוב חייב להיות בעל זיכרון. ואז, לא מכנים אותו חכם?

shabaz

New member
כי לילדה מהכיתה שלי יש יכולת

שינון, ולמרות שהיא טובה במקצועות הריאליים היא מטומטמת כמו ישבנו של בבון לאחר רחצה לילית בעירום.

erezsh

New member
מה הקשר?

יכולת שינון = סוג של חכמה. גם יכולת לוגית זה סוג של חכמה, אבל בלי יכולת לזכור דברים אתה מועיל פחות ממחשבון כיס.

למעלה