חישוב איבוד כח...

adi off road

New member
חישוב איבוד כח...

למומחי הפורום למהנדסים ולכל מי שיכול לעזור- נהוג לדבר על הצלבות הילוכים במונחים של שחיקת המערכת, אני מבקש לבחון את ההצלבות ממימד האיבוד כח ככול שהשרשרת נמשכת ע"י הפלטה בזווית גדולה יותר אנו מאבדים יותר כח משיכה. מי יוכל לעזור ולחשב את איבוד הכח?

adi off road

New member
מקפיץ ומסביר למה התכוון המ....

לאחרונה יצא לי לחשוב על איבוד הכח הנגרם ממשיכת השרשרת בזווית (לא בקו ישר) ורציתי לכתוב על כך מאמר לחלוק עם אחרים את המחשבות ואת החשיבות של לרכב בהילוך בעל הזווית השטוחה ביותר (ולא רק בשל השחיקה), כשתמיד ניתנת האפשרות לרכב באותו יחס העברה אבל בחלוקה שונה (למשל- במקום 2-2 אפשר 1-4 או במקום 2-7 אפשר 3-5). מי יוכל לחשב את איבוד הכח (אפשרי ללא האיבוד בגלל תוספת השחיקה) הנגרם בשל הזווית. עם נתונים אלא אוכל לכתוב כתבה שתראה מז'ה רצינית - כאילו אני מבין בתחום....... תודה מראש לעונים עדי

oferbic

New member
אין איבוד כתוצאה מהזוית

יש רק איבוד כתוצאה מהשחיקה. באופן כללי יש פרופורציה בין הזוית לבין השחיקה. רוצה להגיע לחישוב מדוייק? אני משער שזה אפשרי אם יש לך כמה חודשים פנויים, מעבדת מחקר והמון כסף מיותר. אני אפילו אהיה מוכן לבצע את המחקר עבורך תמורת תשלום נאות. לדעתי איבוד האנרגיה בגלל שחיקה זניח, ומאחר שרובנו רוכבי שטח לא נוכל להרגיש הבדל בכח, משום שעיקר הפסד האנרגיה נובע מהחיכוך בין הצמיגים לאדמה. אולי רוכבי הכביש יכולים לספר שיש משהו בזה.

ronenal10

New member
איבוד כוח עקב הצלבה

קיים עיבוד כוח משום ולהלן ההסבר בין גלגל השיניים הקידמי והאחורי נוצרת זווית. זווית זו גורמת לכוח להתפצל לשני מרכיבים האחד מקביל לגלגל המושך והשני בניצב לו. כאשר הזווית הזו גדלה גדל הווקטור הניצב . ווקטור זה לא מפעיל את הכוח באופן יעיל על הגלגל האחורי. ומרכיב זה הוא מהחינת הרוכב מרכיב סרק . בדרך כלל הזוויות של השרשרת הן קטנות מאוד וניתן להזניח את הווקטור הזה. כאשר הזוויות גדלות יש להן השפעה על שחיקה לאורך זמן של גלגלי השיניים השרשרת וכל מרכיבי ההינעה. בהיבט היעילות אובדן הכוח הוא קטן למדי

oferbic

New member
זה היה נכון אילו הכח הזה היה מבוזבז

אם הגלגל היה מונח בצורה אלכסונית וכך גם הפלטות אז ניתן היה לאמר שאנו זקוקים רק לרכיב בכיוון הנסיעה והרכיב השני מיותר או מתבזבז. אני אתן דוגמה קיצונית: שים את הקסטה מאחור במיקום שגורם לשרשרת להיות בזוית קיצונית של 90 מעלות. על פי מה שאמרת, תיאורתית הגלגל לא היה אמור להסתובב, או לפחות היה מושקע הרבה מאמץ לחינם, נכון? בפועל מה שהיה מתקבל זה כיפוף של השרשרת ביציאה מהגלגלש הקידמי וכיפוף נוסף בכניסה לגלגלש האחורי. אם ניקח שרשרת מספיק גמישה ונצמיד את הכניסה לגלגלשים באמצעות מוביל שרשרת שעליו יפעלו כל העומסים של הכיפוף, נקבל פשוט העברה של הכח למקום ולכיוון שרצינו.

ronenal10

New member
ביזבוז הכוח

הכוח מבוזבז על פעולת סרק כאשר נוצרת זווית בין גלגל השיניים הקדמי לאחורי. הכוח הזה מפעיל לחץ על הקסטה בניצב לציר הגלגל. כוח זה בעיקר שוחק את גלגלי השיניים . במידה ואינך מבין את הסברי פתח ספר פיזיקה ותקרא על ווקטורים .

oferbic

New member
חבל שלא קראת מה שרשמתי בתגובה הראשונה

בפתח דברי: "יש רק איבוד כתוצאה מהשחיקה" ושיש "פרופורציה בין הזוית לבין השחיקה" אתה לעומת זאת אמרת שההפסד הוא בגלל הוקטור הניצב. לא אמרת בצורה שניתן היה להבין ממנה שהווקטור הניצב מתבזבז על שחיקה אלא שהוא כח סרק. אז קודם כל, אם יש לך השגות על מה שרשמתי, תטרח לפחות לקרא! שנית, הראיתי לך והשקעתי בציור שהכח הניצב איננו כח סרק ויכול לגרום לתנועה סיבובית - מה שמוכיח לאן הולך הכח הניצב. יותר ברור מזה? נראה לי שתואר ה- BSC שלי פוטר אותי מלפתוח ספרי פיזיקה בשנית (קיבלתי 80 בפיזיקה 1 - מכניקה). מה דעתך? אני מקווה שבזה הסתיים לו הויכוח העקר, שבטוח לא משרת את הפותח השירשור, הוא בסה"כ רוצה להבין איך מחשבים את איבוד הכח ועל כך עניתי. אם יש לך ביקורת על הידע המיקצועי שלי, תשתדל לנסות לקרא (ולהבין) עד הסוף מה שרשמתי, ולא לדבר אלי כמו אל ילד.

Kiril rc

New member
אהבתי את נושא השירשור והדיון שהתפתח

אנא מכם לא לגלוש לעלבונות.
סה"כ מדובר בנושא שהוא בגדר של מחשבה "מחוץ לקופסה". בברכה, קיריל.

מחקר מדעי

בוצע ע"י ג'ימס ספייסר מאוניברסיטת ג'ון הופקינס נמצא כי הקומבינציה היעילה ביותר היתה גלגל שיניים גדול מקדימה וגדול מאחור יעילות העברה הייתה - 98% הקומבינציה הגרועה ביותר - גלגל שיניים קטן מקדימה וקטן מאחור - 81%

JacB

New member
זה לא שייך לשרשור, אבל זה מעניין!

בהתאם לכך ולגמרי במקרה, היום שיניתי את גלגלי השיניים ב Single Speed שלי. קודם היה 42/15 , יחס של 1:2.8 עכשיו זה 48/17 , אותו יחס של 1:2.8 עשיתי זאת לאחר שהגלג"ש האחורי הקטן נשחק למדי, ובעקבות קריאת המלצה לא להתקין גלגלים קטנים מידי מאחור. הדברים שכתבת מחזקים את החלטתי. ועכשו - לעניין "איבוד הכוח". אני מנצל הודעתי זאת, אם כי המיקום בשירשור לא נכון. בעוונותי, גם לי השכלה הנדסית. לא בא לי להכנס לויכוח האקדמי בעניין הווקטורים. פשוט זה יגדיל את עומק החפירה. אבל תיקונצ'יק אחד אני חייב: אין מושג פיזיקלי כזה, "איבוד כוח". זה מושג של פולניות, בסגנון :"אין לי יותר כוחות לשירשור הזה וגו'"
. אנחנו עוסקים באיבוד אנרגיה, וזה שונה. גם אם תדחוף קיר בכוח של 100 טון והוא לא יזוז, לא ביזבזת שום אנרגיה.לכן, אמור מעתה: "מה איבוד האנרגיה וגו'", ובמילים אחרות - כמה חטיפי אנרגיה אתה מבזבז על רכיבה עם שרשרת אלכסונית.

למעלה