זה כמובן קצת מסובך
לתרגם מונחים רחבים כאלה משפה לשפה, כי לא תמיד יש חפיפה. עבודה היא מילה מאוד כללית, וגם באנגלית אפשר לתרגם אותה ל-Job, Work, Labor וכו' עבודה היא מילה מאוד בעייתית ביפנית. 仕事 היא עבודה קבועה (ובקבועה הכוונה כאן לקריירה). זה די מקביל ל-job, אבל לא לגמרי מקביל ל-work. אולי יונתן יוכל לפרט יותר טוב ממני על כל הקונוטציות של המילה, כי אני לא בטוח שאני מכיר את כולן. עבודה זמנית זה バイト (לפעמים משתמשים בשם המלא アルバイト - שני נקודות למי שמנחש מאיפה זה בא), או パート (נראה גם מי מנחש את השם המלא של זה)... יש הבדלים בין שני המונחים כמובן, ואפשר לקרוא עליהם קצת כאן:
http://www.jekai.org/entries/aa/00/nn/aa00nn76.htm עבודה במובן של labor/labour למשל (כמו במילים Labour Movement או Labour Party למשל) תהיה 労働 roudou. 生活 ניתן לתרגם פחות או יותר ל"אורח-חיים". זה מקביל קצת פחות ל-way of life האנגלי, כי אין כאן את כל הקונוטציות הפילוסופיות העמוקות
פשוט איך שאדם חי, לא פילוסופיות החיים שלו, במה הוא מאמין וכו'. דרך-חיים זה 生き方 ikikata. זה דווקא צריך להיות במילון (באופן כללי כדאי ללמוד את הצורה I-form + kata - זאת צורה שהופכת כל צורת פועל למילה שאומרת "הדרך לעשות [פעולה]"). אמנות זאת עוד מילה שקשה לתרגם. זה שבעברית מודרנית שאלנו את כל מלוא המשמעות של art לתוך המילה העברית המקורית, לא אומר שזאת היתה המשמעות המקורית. מטריד במיוחד הקשר שלה עם המילה אומנות, והבלבול הגדול ביניהן. אמנות במובן הקלאסי (במיוחד fine arts או beaux arts) מתרגמים בד"כ ל-芸術. הקונוטציה של המילה הזאת היא די טכנית, עד כמה שאני יודע, ואין לה את הכבוד וההדר שיש למילה "אמנות". מצד שני, אני לא בטוח אם יש משהו שתופס את זה כל-כך מוצלח. מה שכן, ביפנית יש מילה אחת שיכולה להביע הכל: גם דרך חיים, גם אמנות וגם עבודה (במובן של מקצוע). המילה הזאת היא 道 dou שהמשמעות המילולית שלה היא דרך. כולם כמעט מכירים אותו מג'ודו ("הדרך הרכה", נקרא בעבר ג'וג'וטסו - והקונוטציה היתה כמובן יותר טכנית), אייקידו, קנדו (דרך החרב), בושידו (דרך הלוחם, כלומר דרך הסמוראי), וכו'. כל אמנויות הלחימה שרואות את עצמן בתור דרך חיים דואגות להוסיף דו בסוף. הגרסה הסינית של המילה, טאו/דאו גם כן מוכרת מאוד במערב.