תקצוב ושיקום
מי אמר שתל אביב מתוקצבת אחרת מחיפה? מה פתאום? מאיפה הטענה הזו? תל אביב לא מתוקצבת אחרת ואני לא מצפה שהמדינה תתקצב את חיפה שונה מכל עיר אחרת. חיפה עיר מספיק חזקה עם מספיק אוכלוסיה חזקה, לפחות נכון לעכשיו, עם מספיק תעשייה ומסחר להחזיק את עצמה.
לתל אביב יש הרבה מקורות כספיים מהמון עסקים שחיים בתל אביב, מדוחות חנייה שנאכפים על אמת. תנסה לחנות בתל אביב לא לפי חוק, באדום לבן כמו שבחיפה זה מקובל לגמריי בשעות הערב ושבת ותראה איך אתה חוטף תכף ומיד. בחיפה, במיוחד אגב בשכונות הכרמל חנייה לא נאכפת אלא אם כן שכן מתלונן על שכן וגם אז לא תמיד. תנסה ללכת עם עגלה של ילדים בשכונות הכרמל, אתה כל דקה יורד לכביש כי דביל אחר חונה עם 2-3-4 גלגלים על המדרכה. לחיפה יש שפע של מקורות תקציביים, השאלה מה עושים איתם. אפשר לשרוף את הכל על צאו בחוץ מיותרים, על אירוח תוכניות זמרה, על פרויקטי תחבורה כושלים, על איצטדיון מיותר, ואפשר להשקיע אותם ברווחה התושבים, בתרבות עילית, בכבישים ולא רק בפרחים. אפשר לתת לתושבים כניסה חינם לגן החיות העירוני, אפשר לאפשר לי לחנות יותר בזול שאני מבקר חולה בבית חולים, אפשר להראות לי שמישהו סופר אותי בעירייה.
לגבי השיקום, בתור אחד שמטייל לא מעט בהדר, אני כואב מאוד על הפוטנציאל המתפורר. אני בטוח שאם היו מחזירים 2-3 פקולטות לבניין ההיסטורי על חשבון המוזיאון, יחד עם מעונות על חשבון בניינים מתפוררים ריקים. עם הסעות על חשבון העירייה לקמפוס הטכניון בנו"ש, עם שמירה נאותה בלילה וסילוק בלתי מתפשר של שיכורים ומופרעים מהרחוב, השכונה הזו הייתה יכולה להיות תל אביב של הצפון. רבות דיברו על כך, זה קצת מתעורר באזור של הלל מסדה אבל בקושי רב.
עוד דוגמה טובה בהדר זה שוק תלפיות. הבניין הזה יכל להיות משהו מטורף ובמקום זה הוא מתפורר ונרקב. המקום היה יכול להיות שילוב של שוק, עם שוק איכרים למוצרי איכות, עם מסעדות ובתי קפה כמו מתחם הנמל בתל אביב או כמו שוק מחנה יהודה בירושלים (מי היה מאמין לפני כמה שנים ששוק מחנה יהודה יהפוך למה שהוא עכשיו, אף אחד, ובכל זאת זה אפשרי אם רוצים). להדר אגב אין את הבעייתיות של העיר התחתית שתקועה לה מסילת רכבת, נמל וכבישים ראשיים. אז אפשר לדמיין שהעיר התחתית תהיה ברצלונה (מה שלא יקרה לצערי ב 30 שנה הקרובות) ואפשר היה להפוך הדר והשוק לפנינה ארכיטקטונית של קולינריה ואקדמיה. אבל במקום זה זוכים להתפוררות עזובה וריכבון.
ושאף אחד לא יחשוב ששכונות הכרמל במצב טוב יותר. חוץ מפרחים בשדרה הראשית וטיילת לואי, כל השאר במצב מתפורר מיום ליום. באחוזה יש כמה כבישים שאני חושב שלא ראו סלילה מזה 20 או 30 שנה. מדי פעם עושים טובה וסוגרים בור.
התחדשות עירונית פירושה שלא בונים שכונות חדשות ומגלחים עוד חתיכה של הר ושל חורש טבעי, התחדשות פירושה לרכז מאמץ, להוריד בנייה ללא ערך שימורי מלפני 40-50-60 שנה, יש מלא כאלו בחיפה (קרית אליעזר למשל, אבל גם המון בתים מתפוררים ברחבי הכרמל) ובונים מחדש, עם עוד 2-3 קומות ועם חנייה.