חיסון מרובעת

yaelofer

New member
חיסון מרובעת

וטרינר הציע לי הצעה מפתה לחסן חתולים בחיסון מרובעת שתוקפו פג לפני חודש.
מבחינה מעשית, האם חיסון כזה יעיל בדיוק כמו חיסון שתוקפו יפוג רק עוד כמה חודשים/שנים? (אני לא רוצה שבגלל חיסכון כספי אתן לחתול חיסון שלא שווה הרבה בהגנה שלו מפני הוירוסים אם הוא יעיל פחות....)
ושאלה נוספת:
מה שחשוב בתוקף של החיסון זה האם ביום מתן החיסון הוא היה בתוקף או שתוקף החיסון צריך להיות לפחות שנה מיום החיסון בפועל כדי שהחתול יהיה מחוסן לשנה קדימה?

אממ...

בעיקרון "לפי הספר" - מבחינה חוקית - אסור לווטרינר לתת תרופות או חומרים פגי תוקף או להמליץ על דברים כאלה ובמקרים כאלה גם אין אחריות של היצרן אם משהו חלילה משתבש.
בפועל - זה לא שיום אחרי שפג תוקף החומר אז זהו, הוא כבר לא יעיל יותר... אני מניחה שגם חודש אחרי יכול להיות שהחיסון עדיין יעיל. אישית הייתי מעדיפה שלא לקחת סיכון מיותר בשביל חיסכון של כמה עשרות שקלים.

החיסון צריך להיות בתוקף ליום מתן החיסון.

yaelofer

New member
בן להשקיע בחיסונים ובין לנסות להציל חתול עם

חתלתלת במאות/אלפי שקלים עדיף להשקיע בחיסון. צר לי שאת כוטרינרית לעתיד לא רואה מטר קדימה ולא חושבת על טיפול מונע. יש וטרינרים שממליצים על טיפול מונע כגון חיסונים/פירעוש/תילוע למרות שהם ירוויחו מכך פחות כסף, ויש וטרינרים שזה לא מעניין אותם הטיפול המונע כי אם חתול עם חתלתלת יגיע אליהם בניסיון להצילו הם ירוויחו הרבה יותר מהאישפוז מהטיפולים ממנת הדם (וכמובן ייתכן עדיין שהחתול ימות).
את יודעת מה? באמת אולי כדאי להשקיע במזון ולא בחיסונים. אם תהיה אצלנו מגפת חתלתלת או וירוס אחר שיקטלו לנו חלק נכבד מהחתולים זה יפתור לנו מאד את בעיית המזון. זה יחסוך לנו מאות שקלים בחודש עבור אוכל לחתולים. אחלה רעיון. איזה מזל שאת לא הוטרינרית שלי....

ולגבי השאלה ששאלתי בהודעה הפותחת, אפ אפשר אשמח לקבל את התייחסות הוטרינרים. לגבי החיסונים שהוצעו לי שתוקפם פג לפני חודש, מכיוון שאסור לוטרינרים למכור משהו שפג תוקפו, הוטרינר שהציע לי את ההצעה הציע לחסן את החתולים ללא תשלום. אך מבחינה מקצועית אני מעוניינת לדעת אם חיסון שפג תוקפו לפני חודש אכן ייתן הגנה טובה מהוירוסים לשנה הקרובה, כי אם לא אין טעם שאטרטר את החתולים (ואותי) כדי לקבל חיסון לא שווה רק כדי להשקיט את המצפון שלי וכדי שאוכל לדמיין בלבד שהחתולים שלי מחוסנים.

אם זה חיסון בחינם אז הוא ודאי טוב יותר

מאי-חיסון. אם החיסונים הוחזקו במשך כל הזמן בתנאים נאותים אז הם אמורים עדיין לפעול, למרות שהם פגי תוקף. כמובן שאין וודאות בעיניין אבל אם הם לא יפעלו אז הם גם לא יזיקו. בנוסף, חיסון חד פעמי, במיוחד לגורים, לא בהכרח יביא ליצירת נוגדנים ברמה מספיקה, כך שייתכן שחלק מהחתולים לא יהיו מחוסנים למרות שחוסנו.

פינת האכלה שבה חתולות לא מעוקרות היא פינת האכלה שתהיה בעייתית מאוד תוך זמן קצר יחסית, עם חיסון וללא חיסון, ואת זה את וודאי יודעת בעצמך.

yaelofer

New member
לגבי פינות האכלה עם חתולות לא מעוקרות,

ברור שפינות כאלה בעייתיות בלי שום קשר לחיסון.
כחצי מפינות האכלה (אותן פינות ותיקות וקבועות) רוב הנקבות מעוקרות (ה-4 שלא מעוקרות תעוקרנה ממש בקרוב, אחת מהן כבר מחר) ורוב הזכרים מסורסים (נדמה לי ש-5 לא מסורסים, וגם הם יסורסו, לאחר שהנקבות תעוקרנה). אין לי אפשרות לטפל בו זמנית בכל העיקורים/סירוסים ולכן אני משתדלת לעקר אחת בכמה זמן תוך שימת לב שאף אחת לא תמליט בינתיים ושלא יתווספו גורים חדשים בפינות אלה.
החצי השני של פינות האכלה מדובר בפינות האכלה ש"הורישה" לי מאכילה אחרת שהבטיחה לדאוג לאוכל לכולם, הבטחה שהתפוגגה לאחר מס' חודשים. מתוך רחמנות על החתולים המשכתי להאכילם, גם אם לא כל יום אז לפחות כל יומיים-שלושה. גם כך, להאכיל חתולים שהונחתו עליי במקום להשקיע בחתולים/כלבים הקבועים שלי זה כבר מעל ומעבר, ולכן בפינות הללו אני לא מתעסקת עם עיקורים/סירוסים/חולים למיניהם. בעבר צער בעלי חיים תרמו 10 עיקורים לחתולים באיזור הדר, ואכן 10 חתולות מהאיזור (חלקן מפינות אלו וחלקן מפינות קרובות אחרות) עוקרו, אך שאר החתולות מחכות שמבצע העיקורים העירוני יגע אליהן (למרות שהמשמעות ברורה: השנה אין עיקורים בשכונה הזו ויש התפוצצות אוכלוסין שרק הולכת וגוברת).

לגבי חיסון, ידוע לי שחיסון חד פעמי לא תמיד עובד, וצריך לחסן חודש לאחר מכן. (מדובר גם בבוגרים שמחוסנים בפעם הראשונה.) רק שני חיסונים בהפרש של חודש אחד מהשני יכולים לתת ביטחון די טוב שהחתול מחוסן (כמובן שעדיין נשאלת שאלת התוקף - אם חוסן לא בתוקף לא עובד, לא יעזרו גם 3 חיסונים ברצף או יותר).

תודה על התשובה.

yaelofer

New member
אשמח להתייחסות נוספת של וטרינרים.

ולגבי השאלה ששאלתי בהודעה הפותחת, אם אפשר אשמח לקבל את התייחסות הוטרינרים. לגבי החיסונים שהוצעו לי שתוקפם פג לפני חודש, מכיוון שאסור לוטרינרים למכור משהו שפג תוקפו, הוטרינר שהציע לי את ההצעה הציע לחסן את החתולים ללא תשלום. אך מבחינה מקצועית אני מעוניינת לדעת אם חיסון שפג תוקפו לפני חודש אכן ייתן הגנה טובה מהוירוסים לשנה הקרובה, כי אם לא אין טעם שאטרטר את החתולים (ואותי) כדי לקבל חיסון לא שווה רק כדי להשקיט את המצפון שלי וכדי שאוכל לדמיין בלבד שהחתולים שלי מחוסנים.

קשה לענות

התגובה האינסטקטיבית שלי היא שאין מה להפסיד. ברור שהחיסון לא מתפרק ומאבד מיציבותו בדיוק בסוף החודש, וטווח של חודש נוסף נשמע לי עדיין בטוח לחלוטין. ברור שאם את יכולה לחסן את אוכלוסיית החתולים שלך זה טוב.
מה הבעיות:
1. זה פג תוקף, ואף אחד לא יכול לקחת על זה אחריות.
2. החיסון המרובע (לפחות זה שאצלי) הוא של וירוס מוחלש. כלומר מדובר בחומר חי. האם התוקף קובע יעילות או את ההתרבות של הנגיף ? אני לא אימולוג כך שאין לו מושג.
היה לי כן מקרה של כלבה שקיבלה חיסון שעלת שבירור העלה שלא היה בתוקף, והיא קיבלה דלקת מרשימה של קנה הנשימה. אני לא זוכר כמה זמן אחרי התוקף עשו שם את הטעות, ואין להסיק ממקרה שונה למקרה שלך.
היתרונות ברורים, הסיכונים (לדעתי נמוכים) ברורים. ההחלטה היא שלך, ושל הרופא שלך.

ובהערת אגב - אני חושב שטלית התכוונה לטוב, וקצת התנפלת עליה בישראליות אופיינית ומוגזמת. אחד היתרונות בפורום הזה הוא שלרוב מצליחים להימנע ממתקפות אישיות ומבוטות. בואי שמור עליו כזה.

אסף

yaelofer

New member
שאלה מתוך עניין:

האם הכלבה שחוסנה בחיסון שפג תוקפו, חלתה בשעלת או בדלקת בקנה הנשימה שאינה קשורה לשעלת? האם היא היתה כלבה בריאה ללא מחלות רקע אחרות? האם טופלה כראוי (פירעוש , תילוע , משושה , וכו')?
כלומר, האם ניתן לקבוע אצלה בוודאות שהיא חלתה בשעלת ולא במשהו אחר דומה, ושאכן הבעיה היתה בתוקף של החיסון ולא בכלבה "חלשה" מכלבים אחרים שהגיבה קשה לחיסון יעיל? אם אכן הבעיה היחידה היתה בחיסון לא יעיל עקב פקיעת תוקף, נראה לי שאולי אין טעם לחסן בחיסון פג תוקף, כי אם הוא כבר "לא שווה" אז לא עשיתי כלום בעצם, רק אולי יצאתי בהרגשה טובה שכאילו קיבלתי משהו טוב ועוד בחינם.... (ומכיוון שההרגשה הטובה לא מעניינת אותי אלא החיסון, עדיף לנסות להתארגן כלכלית על חיסונים לחתולים, מאשר להתעסק עם ישראבלוף.)

אין מה להפסיד

לרוב תאריך פקיעת התוקף הוא מאוד שמרני (כלומר החברה לא לוקחת סיכונים וגם אחרי תקופה ארוכה הוא עדיין פעיל ותקין).
כך שכדאי לנצל את ההצעה ולחסן את כל החתולים, בטח אם הם לא חוסנו בעבר.
אין יותר מדי סיכון, הרווח יכול להיות מאוד משמעותי.

הרבה וטרינרים מציעים לתת חיסונים חינם שפג תוקפם, כי אחרת הם הולכים לפח. כך לפחות חתולי רחוב יהנו מהם.

למעלה