חינמים באינטרנט

סרפד

New member
חינמים באינטרנט

כבר נגעתי בנושא הזה בעבר והוא בוודאי ראוי לסימפוזיון. אבל כרגע אני רוצה לגעת רק באספקט אחד קטן שלו והוא סוג של נדיבות ותום שמרגשים ומעוררים השראה. כמובן, זה נדיר באינטרנט של היום, בו רוב האינטרסים ביסוד החינמים הם מסחריים בתכלית. אבל עדיין אפשר להתקל פה ושם בסוג החינמים ההוא. לפעמים היוצרים פשוט מרשים להשתמש במוצר באופן חופשי ולפעמים הם מבקשים משהו בתמורה, אבל משהו שאינו לתועלתם האישית. היום עברתי על הרבה "דינגבאטס" לשימוש חופשי/חינם שהורדתי פעם - לא יודעת איך לתרגם את המילה dingbats לעברית, אבל הכוונה לגופנים שהם לא אותיות אלא איורים קטנים או סמלים, שמשמשים ליצירת גרפיקה. אני תמיד נהנית לקרוא את רשיונות השימוש המצורפים. למשל, בין הדברים שנתקלתי בהם היום, יוצר אחד מבקש לתרום סכום קטן לאגודה מסוימת שתומכת במלחינים מתחילים, יוצרת אחרת מבקשת שאם הגופנים מוצאים חן בעינינו נשלח גלויה יפה לבתה בת ה- 9. אני אוהבת את החלק הזה של האינטרנט. דוגמא מרשימה לחלק הזה של האינטרנט הוא התוכנה החופשית Arachnophilia - תוכנת עריכת HTML (לבניית אתרים). אני לא יודעת איך הגרסא האחרונה של התוכנה משתווה לתוכנות אחרות מסוגה בתשלום, כי אני עדיין משתמשת בגרסא הישנה שלה. אבל בזמנו, לפני כמה שנים, כשרק התחלתי עם בניית אתרים הורדתי אותה וגם גרסאות ניסוי של תוכנות ידועות בתשלום, וארכנופיליה היתה יותר טובה מהן - היוצר שלה השקיע בה הרבה מאמץ וחשב על הרבה פרטים שמתכנתים בשכר לא חשבו עליהם. היא היתה כל כך גמישה ונוחה לשימוש שעד היום לא טרחתי אפילו להוריד את הגרסאות היותר חדשות שלה. היוצר שלה מגדיר אותה כ- careware ומבקש בתמורה לשימוש בתוכנה שנפנה את תשומת לבנו לדברים הטובים שבעולם ונפסיק לקטר ולו לשעה קלה ושנגיד מילים מעודדות לאנשים צעירים, למשל שנגרום להם להרגיש רצויים על כוכב הלכת הזה... אפשר לומר שזו אידאולוגיה שבבסיסה האמונה שנתינה מובילה לנתינה ולשיפור העולם (או האדם), למרות שהיוצר מודע לכך שאבד עליה הכלח ושזה לא עובד. בין המאמרים הדי מעניינים באתר אפשר למצוא התייחסות לחינמים ולאינטרנט בעבר ובהווה: A Note about Freeware הוא מתייחס, בין השאר, למעבר של האינטרנט ממדיום של מתכנתים ואקדמאים שיצרו אותו ופרסמו בו את מה שעניין אותם - מדיום חד שכבתי בו לא היו צרכנים "טהורים" - לכל אחד היה מה להציע ורוב התוכן היה חופשי/חינם, למדיום של תאגידים, בו יש הירארכיה של שתי שכבות: מוכרים וצרכנים, מדיום שנעשה דומה יותר ויותר לטלויזיה - אתה צופה ואתה צורך, באופן פאסיבי, - ושעומד להפוך לפרסומת אחת גדולה שאינה נגמרת.

e-magine

New member
מבחינתי, הדבר החינמי הגדול ביותר

הוא התמיכה, גם הטכנית וגם הנפשית. אני לא מתמצא בבניית אתרים ולא מכיר את "השוק" של פונטים וסקריפטים, אך אני יודע שזה קיים. כמובן, דבר ענק הוא תוכנות הקוד הפתוח ובראשם מערכת ההפעלה לינוקס על הפצותיה השונות והמשונות, כתחליף לחלונות. גם בתחום הפאלם, שאני כן מכיר די טוב, יש אלפי תוכנות חינם. יש תוכנת מפות של מישהו שאני מכיר בעיקר וירטואלית, שמבקש ממי שאוהב את המפות שלו בפאלם, לשלוח לו גלויה (cardware) הוא אומר שהוא מקווה שיגיע לאוסף נאה. הצד השני של המטבע הוא שלמרות שאני מכיר עשרות אנשים שמשתמשים במידה כזאת או אחרת במפות שלו, הוא מציין באתרו כי עד היום קיבל רק איזה 5 גלויות.

סרפד

New member
דווקא במקרה שאני מכירה

של יוצרת הפונטים, הן כנראה הופצצו בגלויות, מכתבים, סטיקרים... כי בקובץ המצורף לסטים המוקדמים שלה היא מודה לכל השולחים ומתנצלת על שהן לא יכולות לענות לכולם, ובקובץ המצורף לסטים המאוחרים יותר, בנוסף לתודה ולהתנצלות היא כותבת שמספיקה גלויה אחת כדי לרשום את כל אוסף הפונטים שלה (כלומר שאנשים שלחו לה גלויה על כל סט שהם הורידו). בישראל נראה לי משום מה שאנשים לא יטרחו. נראה לי מתאים לישראלים. גם בתחום הסקריפטים קיים הרעיון של קוד פתוח - פעם זה היה הצד הדומיננטי - אדם כותב סקריפט ומתיר לאחרים להוריד ולשנות, אחר מכניס בו תיקונים או שינויים מסוימים ומעביר הלאה, שלישי מכניס שיפורים או שינויים נוספים וכן הלאה.

e-magine

New member
או קיי

אני חושב שזה עניין של זרמים תרבותיים. כמו שנאמר: "ההיפים נגד היאפים" כנראה שלפני כמה שנים, המגמה הבולטת יותר באינטרנט היתה של ההיפים, של בואו נחלק ידע וככה כל העולם ירוויח, אחר כך באו היאפים (או שאולי חלק מההיפים הפכו ליאפים ואמרו, למה שלא נרוויח כמה דולרים ממה שאנחנו יודעים לעשות?) והתחילו לסגור אתרים ולבקש תשלום על כל דבר. אגב, אני יודע שלא מגיעים לכאן פאלמיסטים, אבל החלטתי שלאיש המפות מגיע קרדיט על האתר שלו, מה גם שיש לו שם גם בלוג, אז אתם מוזמנים לבקר אצל אלירם.

amiak

New member
כמו כל דבר טוב...

בהתחלה הכל יפה וטוב, ואז נכנסים האנשים עם הכסף, כדי שזה יוכל לקרות. אחרי המון השקעה כספית - רוצים תמורה, ואם אפשר גם לעשות קופה - וזהו, עוד דבר מאבד מהקסם שלו.

e-magine

New member
MSN העולמית סוגרת את הצ'אטים

למנויים בתשלום בלבד. רק בכמה מדינות, בינהן ישראל, שרותי הצ'אט ישארו חינמיים. כנראה ברור להם שברגע שבישראל יסגרו את הצ'אטים של MSN, יוכלו להגיד סאיונארה לגולשים שלהם.

e-magine

New member
אם העניין פשוט וברור

הם לא פראיירים, אם צריך לבדוק, להתעמק, להשוות, הם פראיירים. (אולי).

למעלה