נקודה נקודה
"10 דרכים לחזר בלי להטריד מינית" - מסוג הבדיחות השובניסטיות השקריות שגם אותן אני מתעב. בקשר לסאטירה - נתתי נימוק בקשר להרכב הסאטירה, כי ראיתי אותו מספיק בשביל לסתור את ההגדרה כסאטירה. אני עדיין רואה אותו ככזה, אבל אחדד את הנקודה ע"י התייחסות לתוכן הסאטירה: סאטירה לוקחת מערכת אנושית, ובוררת את המוץ מהתבן, כלומר את החלקים באותה מערכת שאותם היא רוצה לבקר. למשל, סאטירה שתרצה להציג את חברי המטכ"ל באור מגוחך, אולי לא תתעסק יותר מידי ביחסים בין אלוף פיקוד דרום לגיסתו. ההדגשה נעשית ע"י הדממת הפרטים הטפלים ופחות ע"י הפרזת הפרטים הרלוונטים. לאחר שנותרנו עם החומר שמעניין אותנו, נעשית עבודה של הידוק וניסוח מוקפד יותר, אולי גם מרוכז יותר, של הסיטואציות הנידונות, על מנת להגביר את האפקט הקומי. אך שוב, נקודת המוצא היא הצגה מחדש של המערכת המבוקרת. בניגוד לכל זה, הקטע בעלון סניף בני עקיבא ברמות הוא בכלל משל. אין כאן כל חיקוי של פיסת מציאות, אלא המצאה של סיטואציה שאמורה לסמל תכונות כלשהן של השמאלנים. הסאטירה לא מסמלת, כי אם מחקה. (אם יש כאן כאלה שלומדים תיאטרון, קולנוע או ז´אנר אמנותי אחר ויוכלו לתקן אותי, אשמח, זה ניתוח אישי שלי מתוך היכרות עם הז´אנר) ועכשיו, לתוכן הקטע. לא אמרתי שהקטע מהווה הצעה אופרטיבית להכאת שמאלנים, אם כי יש גם כאלה שיראו זאת כך. האלימות בו נמצאת בטקסט (באופן בוטה) וגם בסאבטקסט - השימוש באלימות כמרכיב מרכזי בתוכן הבדיחה, הופך אותה לנושא לשעשוע, מציג אותה באופן מחויך. לא אמרתי שכל מי שקורא את הקטע ירוץ לבצע את הניסוי, גם לא כל מי שישמע בדיחה על בלונדינית מטומטמת יחל לזלזל באינטליגנציה של ידידתו הבלונדינית. אבל בדיחה כדוגמת זו של עלון בני עקיבא בהחלט תורמת את תרומה ליצירת אווירה מתאימה ללגיטימציה לאלימות כלפי שמאלנים. ה"יצירה" האיומה האחרונה שראיתי מז´אנר עידוד האלימות הוא הפרסומת הקודמת לפוקס (הגבר שמפשיט בכוח את הבובה בת דמותה של יעל בר זוהר) שמעודדת אלימות נגד נשים. בנוגע למסר עצמו - הוא דמגוגי בפני עצמו. שמישהו מכה אותי, ייתכן שאחזיר לו בתור הגנה עצמית. המציאות בישראל מורכבת עשרות מונים, והרדוקציה של סכסוך בן עשרות שנים (שבו שני הצדדים מגלים תוקפנות) לאדם אחד שתוקף אדם שני (לכאורה באופן שרירותי ובמנותק מהקשר כלשהו, סתם בא לו להרביץ לי) שקרי ומניפולטיבי. הנה, גם המסר של הבדיחה לא קביל. על זה מן הסתם לא תסכימו, אבל כפי שציינתי הויכוח הופך פוליטי, וכאלה יש לנו מספיק.