חינוך המחשבים בארץ

אמנון כ

New member
חינוך המחשבים בארץ

שלום לכולם, כתבתי מאמר קצר באתר שלי המספר על חוויותי כמורה למחשבים (לתקופה קצרצרה) בבי"ס בצפון תל אביב. למרות שמאוד נהנתי הן מהילדים והן מחלק מהמורים, יש לי הרבה דברים רעים לומר על מערכת החינוך שמובילה למצבים מגוכחים בהם תלמידים יודעים יותר מהמורים, ותכניות הלימודים מייבשות ולא רלוונטיות. קריאה מהנה!

e-magine

New member
מעניין

ציינת שבית הספר בו לימדת היה בצפון ת"א. מתעוררת אצלי מייד שאלת הפער הדיגיטלי. הייתי מאד רוצה לשמוע ממישהו איך זה נראה בבי"ס בו לרוב הילדים אין מחשב בבית.

י.ש.

New member
בבתי ספר אזורים מבוססים

ישנם חוגי העשרה או שעורי העשרה בתשלום.

melancholy man

New member
משהו שבאמת כדאי לבדוק

אני מלמד תלמידי תיכון בבתי ספר תעשיתיים (בעיקר מאזור לוד, רמלה, יפו וקצת גם מאשדוד ואשקלון) בכמה בתי ספר כאלה. ראשית, סקרים שאני עורך בבתי ספר תעשיתיים, מראים שגם בבתי ספר כאלה (שהאוכלוסיה המאכלסת את ספסלי הלימוד בה היא בד"כ ממעמד כלכלי נמוך) יש ל 70% עד 90% מהתלמידים מחשבים בבית וקרוב ל 65% מהתלמידים מחוברים לרשת האינטרנט, כמובן שהמצב הזה לא דומה לבתי ספר בצפון תל אביב או הרצליה, שם כמעט לכל התלמידים יש מחשבים המחוברים לאינטרנט והם אוריני מחשב ברמה כזו או אחרת, אבל עדיין במרבית הכיתות מרבית התלמידים מכירים מחשבים ויודעים קצת מה מחשב יכול לעשות וכיצד להשתמש בו. לטעמי הבעיה בלימודי המחשב, לימודי יישומי המחשב בעצם, לימודי מחשבים (מדעי המחשב) זה משהו אחר לגמרי, קשורה בעיקר לתפישה בעיתית של מערכת החינוך ולאו דווקא ללימודים עצמם. היום, יש מעט מאוד טעם בלימוד ישומי מחשב בסיסיים בתיכון, התלמידים אמורים לצאת עם הידע הזה מהיסודי או החטיבה ואם לא אז מהבית. במקום ללמד יישומי מחשב, עדיף להכשיר את המורים ללמד דרך האינטרנט את מקצועות הלימוד הרגילים (תלמיד ילמד הרבה יותר על פאור פוינט כאשר יתבקש להכין מצגת לשיעור ספרות או יראה מצגת כזו בשיעור מאשר בשיעור פאור פוינט טוב ככל שיהיה) הבעיה היא, שבניגוד לתלמידים, מרבית המורים שאני מכיר מתקשים למצוא את מקש ה Enter במקלדת שלהם. אמנון דיבר במאמר על מצב התחזוקה של המחשבים, אכן, זו בעיה כאובה בבתי ספר (בעיקר בתי ספר נטולי תקציב בפריפריות אבל לא רק), הסיבה לכך היא כמובן גם תקציב, אבל בעיקר היחס למעבדות המחשבים, "שיעור מחשבים" הוא דרך קלה למלות שיעור במערכת, התלמידים עסוקים בשלהם באינטנרט ושקטים (השאיפה המרכזית של מערכת החינוך היום היא לייצר שקט בשיעור, לא ללמד) כמובן, שחלק מהכיתה משוחח אלוהים יודע עם מי בצ'אט, חלק אחר מוצא את עצמו באתרי סקס וחלק שלישי מוריד משחקים מאתרים ותוך כדי כך כמובן מדביק את רשת המחשבים בכל וירוס אפשרי, תכפילו שיעור מילוי מקום כזה במספר ימי הלימוד בשנה ותקבלו מעבדה משותקת לגמרי, שלא לדבר על זה שאחרי כמה שיעורים כאלה התלמידים מבינים שמעבדת מחשבים זה מקום שמשחקים בו וקיום שיעור אמיתי הוא בילתי אפשרי. לרוב בתי הספר יש היום אתרים, סיור באתרים האלה מראה שמתקיימת בהם מעט מאוד פעילות לימודית או חינוכית, רק יישום נכון של רשת האינטרנט והמחשבים לצורכי הוראה וחיסול המקצוע המיותר של "יישומי מחשב" (והפיכתו לכל היותר לקורס קצר או חוג) תוכל להוביל להקטנת הפער הדיגיטלי ולהכנסת התלמידים לעולם הדיגיטלי אותו יפגשו באקדמיה ובמקום העבודה.

למעלה