חינוך דתי?

זה בכלל לא מרגיז אותי אבל נראה לי

בעיתי מאוד, מבחינת הילד. אני חושת שיקשה עליו להתמודד עם מסרים סותרים בבית ובבית הספר/ הגן. אני מכירה הורים רבים ששלחו לגן דתי ואז לבית ספר חילוני. מצד אחד הם לא נתקלו בשום בעיה כי גן ממלכתי דתי הוא בקושי דתי, יותר מסורתי כזה, אבל מצד שני- זה לא מה שאת מתכוונת. אז אין לי מושג מה הייתי עושה במקומך אבל קחי בחשבון שאם תחליטי לשלוח אותו לבית ספר דתי תצטרכי להסביר לו כל הזמן את "ניגוד האינטרסים" החינוכי בין בית הספר לבית. אגב יש בית ספר דתי-חילוני "קשת" בירושלים, אני לא יודעת מאיפה אתם אבל אם מהאזור, כדאי לבדוק. חברה שלי מורה בכיתה א´ שם.

הי רונה פיתחת פה דיון נורא מענין

ואני גם לא מתאפקת להוסיף משלי.תכלס בעיני החינוך מתחיל קודם כל בבית, מה שאתה נותן ומשקיע כהורה בילד/ה שלך זה יהיה הבסיס שלו/ה עם זה הם יצאו לחיים,בית ספר בודאי שמוסיף אבל תזכרי שאחרי בית הספר תמיד חוזרים הביתה. בעיני מהות ההורות זה לעדות כמיטב יכולתנו לגדל אדם שיהיה בעל ערכים,איכפתי לזולתו ולעצמו,שיתרום לחברה וידע גם לעמוד על שלו.אני עצמי באה ממישפחה של רפורמים,הורי אומנם חילונים אבל אבי הוא צאצא למסורת חסידית מכובדת וירש מסבי השקפה יהודית גאה וסובלנית וכך חונכתי גם אני ובלי להגרר למיסיונריות אנשים שתדעו יש אלטרנטיבה!!!! שלך חנה גונן

rona71

New member
תודה לכולם על התגובות (ארוך...)../images/Emo70.gif

אני מסכימה שהחינוך הוא קודם כל מהבית, אבל ההשפעה שיש לחברה (בעיקר בגיל ההתבגרות)- היא אדירה! גם אני למדתי במסגרת חילונית ויצאתי בסדר (יש שלא יסכימו...
), אבל זה היה בזמנים אחרים. יוצא לי לא מעט להתרשם מהילדים והנערים "של היום"- האלימות, הקללות, הגסות, המתירנות, הנהנתנות לשמה... מה אני אגיד, מפחיד אותי. שלא תהיה טעות: זה לא רק באיזור מגורי (ואני לא מאזור מצוקה) ובטח שלא כולם, אבל הרבה מאוד. הילדה בהריון היתה על דרך ההקצנה, להעביר את הנקודה: ברור שזה יכול לקרות גם אצל דתיים, אבל מה הסיכוי??? ואלכוהול? וסמים? היום בנות מתחילות לקיים יחסים כבר בגיל 14-13! שוב, לא כולם, אבל קולגה שלי שעוסק בגניקולוגיה, סיפר לי שכל פעם הוא נדהם מחדש מהילדות האלו שבאות לבקש גלולות... ושהתופעה הולכת ומתרחבת. בעניין הערכים: בקרו במד"א, ראו מי הם רוב הנערים והנערות שמתנדבים שם! כמה כיפות סרוגות אתם רואים ביחידות המובחרות, ביחס לחלקם באוכלוסיה? אתם יודעים כמה חבר´ה "משלנו" לא עושים צבא / מילואים כי זה לא נוח (דרך מניפולציות להשגת פרופיל 21), בעוד שבחברה הדתית-ציונית זאת בושה לשמה? אני באמת מרגישה ניוון מוסרי שהולך ומתקדם אצל החילוניים ובהרבה תחומים! האמונה בבית שלנו: אני מאמינה וכאמור באתי מבית מסורתי (להוריי "עבר" חרדי) ולא ממש חילונית גמורה. עם זאת אינני דתיה כי קיום המצוות כולן באמת קשה לי. כלומר- אני לא יודעת עד כמה הקונפליקט חמור, כי בכל זאת אנחנו לא מנותקים לגמרי מהדת ו´אנטי´ כלפיה. לעומת זאת, בעלי לא בטוח שהוא מאמין (נו, טוב, בן קיבוץ...), אבל הוא מסכים ללכת בראש שלי, או כדבריו: "קודם תפסיקי לעשן בשבת". ההתלבטות היא פשוטה: האם בחינוך ממלכתי-דתי הילד שלי יסבול כי הוא "שונה"? כי הוריו "חוטאים"? שוב, אני לא מדברת על החינוך החרדי או ש"ס! אולי, כמו שציפי אמרה, יש מסגרות עם % מסורתיים גבוה ואז זה לא ´ביג דיל´? אולי נתחיל מגן ממ"ד ואז נראה מה הלאה? שוב תודה, רונה.

ציפי ג

New member
אני מכירה כמה דתלש"ים

שאת ילדיהם שלחו לחינוך דתי. גם משום שהם טוענים, שאם שוללים מהילד את הידע הדתי, הוא למעשה נמצא בעמדת אי בחירה מוצהרת, והם רוצים שהילד שלהם יוכל לבחור אם להיות דתי או חילוני. אני חושבת שלהתחיל נסיון בגן זה לא מזיק, כי גן דתי זה באמת לא ממש כמו שזה נשמע. (לכן אחרי ישראל, למדתי לקח, וכל ילדי לומדים בחינוך חרדי בגיל הרך). ילד חילוני יכול להסתדר שם נהדר. אבל זה כן דורש מההורים - אמהות נדרשות לא ללכת בגופיות, כהן מביאות או מחזירות את הילד מהגן, אבות נדרשים לבא בכיפה (כך בכל אופן במקומותי). את צריכה לדעתי ללכת להתסכל בגנים השנה. לראות איך נערכת קבלת שבת, איך מתנהל יום לימודים לשמוע מה דורשים מהית, ורק אז להחליט.

מירי,

New member
כנראה זה תלוי באוכלוסיה

כי כפי שאמרתי אצלנו מעולם לא דרשו לבוש צנוע או כיפה בזמן הבאה לקיחה של הילד מהגן , לגבי ארועים אחה"צ זה צויין השנה אבל לי זה משום מה ניראה ברור שלא אגיע עם מיני למסיבה בגן גם אם הוא חילוני (ולו בגלל הישיבה על על הכיסאות הקטנים הללו) לגבי גופיה... אין לי מושג! דיברו על צנוע - וצניעות היא דבר יחסי....

שרהודיה

New member
אני בהחלט מסכימה ששווה לך

להתחיל במסגרת של גן ממ"ד, כי ככה תוכלי לראות איך הילד משתלב במערכת, אם זה טוב לכם.. שיהיה לכם המון המון בהצלחה !!

Almost me

New member
אני מאמינה שהדואליות מזיקה

כאמור למדתי בבי"ס ממ"ד בר"ג (אושא אם את מכירה) מרבית המורות שם (לפחות בזמני) היו חרדיות מבני ברק, בסה"כ בשמונה שנים "עברתי" על שתי מורות לא חרדיות. הילד שלך יסבול כי אף אחד לא יאכל מהאוכל שהוא יביא, אף אחד לא יסמוך על הכשרות שלו (שלך), הורים יסתכלו עליך במבט לא יפה כשתגיעי לאסיפה במכנסיים, אם במקרה הוא יראה אדמדם ביום ראשון, ישר יניחו שהוא בילה בים. ינסו לשכנע אותו שהוריו חוטאים, מרבית הסיכויים שלפחות לתקופה מסויימת הוא גם יאמין בזה ויחזור בתשובה... אותי בפירוש ניסו לשכנע ללכת לפנימיה חרדית (אור החיים) וכשראו שלא מצליח ניסו לשכנע אותי לפחות ללכת לבי"ס תיכוןחרדי ברמת גן (אני לא זוכרת את שמו, היו מוכנים לקבוע שאני גאון על מנת לקבל אותי לביה"ס מכיוון שה בי"ס למחוננים). אני למדתי בממ"ד ועד היום אני מצטערת על ההחלטה של הוריי.

ציפי ג

New member
אושא?

אני למדתי בביה"ס החרדי ברמת גן, ולמדה איתנו אחת מאושא, קראו לה אודליה. ד"א ביה"ס לא למחוננות. לא יודעת מי אמר לך זאת, אבל זה ממש לא נכון, היו לנו בנות ממש רחוקות מזה בכיתה.

Almost me

New member
לא דיברתי על אושא

אושא היה היסודי שלמדתי בו, ניסו לשכנע אותי ללכת לבי"ס תיכון ברמת גן, לא זוכרת את שמו (כי מן הסתם לא למדתי בו) אולי תזכירי לי את שמו?

ציפי ג

New member
את מתכוונת

לתיכון חרדי לבנות בית יעקב אבות ע"ש הרב שאול לוסטיג ז"ל - או בקצרה לוסטיג. ועליו אני אומרת שהוא לא בית ספר למחוננות.

Almost me

New member
והוא שאמרתי...

מן הסתם אם הייתי גאון לא היו מצליחים "למכור לי עוד לוקש". אבל על מנת לסבר את אוזן המתלבטת, איך את וילדך הייתם מתייחסים לילד מסורתי מהכיתה שלו? היית נותנת לו להתארח אצלו? לאכול מעוגת יומולדת שהוא יביא וכיו"ב?

ציפי ג

New member
הילדים שלי בחינוך פרטי

ושם אין ילדים חילונים. (גם לא דתים ללא כיסוי ראש). התארחנו לא מזמן אצל בני דודים של בעלי, ששומרים כשרות, יש להם מערכות נפרדות לחלוטין לבשר וחלב, אבל הם חילונים. לא אכלנו כלום (כולל הילדים). אמרתי להם, שלקחנו על עצמנו חומרות רבות בעניני אוכל, ואנחנו לא מצפים מכל מי שמארח אותנו להתחשב בכל שטיק שיש לנו בראש. מה שהפריע לנו לאכול אצלם, היתה העובדה שהם לא מפרישים תרומות ומעשרות, ולא מקפידים על בדיקת תולעים. אם למדת בבית ספר דתי, את יודעת שיש גם דתים רבים שלא מקפידים על כללים אלו (כולל חמי וחמותי, שנאלצו לבלוע כמה לוקשים ממני ומבעלי) או אחי הבכור. אבל לאחי אני אומרת - חמודי´לה לא הפרשת. תודה. לא בדקת. תודה. לאדם חילוני אני לא אגיד כך. אני אהיה מאוד מנומסת, ואסרב בנימוס. ואם בעניני כשרות את שואלת, זה לא רק הבדלים בין דתים לחילונים אלא גם בין דתים לבין עצמם. לספרדים יש הלכות כשרות מעט שונות מלאשכנזים, וכאשר באים אלי אורחים ספרדים אני טורחת ומתאמצת עבורם. והואיל ויש לי גיס ספרדי, והתארחו אצלי כל המשפחה של בעלי, ולהם נתתי אוכל מיוחד, התברר פתאום לחמותי, שגיסי בעצם אוהב מאוד בשר בקר, רק במשך שנים הוא לא אמר לה את זה כי הוא לא רצה לפגוע בה, ולציין שהוא יותר מחמיר. אני אוכלת חלב עכו"ם ויש הרבה שלא, אז לפני שאני מגישה לילד ממתק עם חלב עכו"ם אני שואלת איך נוהגים בבית. ויש הרבה שפשוט לא אוכלים את הממתק במקרה כזה. כאשר מגיעים אלי האחיינים שלי, הם לא יקבלו ממני שום אוכל שלא בהכשר הבד"צ. הענין הוא, שכאדם דתי, יותר קל לי לקבל את זה שלא כל דבר שאני מכינה כל אחד יאכל. אני יודעת שיש מי שמחמיר פי כמה ממני. אנשים מסורתים, שמקפידים על כשרות, יעלבו כי הם יראו בזה מתן ציון. ולענין השאלה הספציפית :ככלל, היום מבקשים (בכל אופן בגנים החרדים של הילדים שלי) לא להביא עוגה מהבית אלא לקנות עוגות הבית של עלית או של אוסם ואותן לחלק וכך נפתרות כל הבעיות של הבדלים בכשרויות.

דליה.ד

New member
איני מבינה מדוע מכלילים

וכל בתי הספר הממלכתיים אינם טובים. יש בתי ספר ויש בתי ספר. ואני מכירה כמה מעולים במיוחד. דווקא עד כמה שידוע לי בתי הספר הממ"דיים לא מי יודע מה מושקעים ולא מקבלים השכלה כללית מקיפה כפי שכל אדם נאור זקוק לה בימינו, שלא לדבר על הבתי הספר החרדיים. מפריע לי גם נושא האפליה בין בנים ובנות.

חדוה1

New member
לא קראתי את כל הדיון

אבל לפי מה שאני יודעת הרבה ילדים מבתים חילוניים לומדים בבתי ספר ממלכתי דתי- כך שהילד לא ממש ירגיש חריג. וכמובן אסור לזרוק את החינוך על בית ספר- כי חינוך צריך לבוא מהבית. בכל מקרה אף פעם לא מאוחר להחליף בית ספר- אם הוא לא נראה לך.

rona71

New member
תודה לכולם, גרמתם לי לחשוב...

הסוגיה לא כל כך פשוטה ופשטנית כפי שראיתי אותה בתחילה. יש לנו עדיין זמן להחליט ובינתיים הוא אצל גננת נהדרת שאני סומכת עליה יותר מעל עצמי (אמאל´ה שלי)... תודה.

מירי,

New member
למה מחילוני לא תצפי?

מאוד מקובל עלי שיש אנשים שלא יואכלו אצלי... יש לנו חבר שחוזר בתשובה , והגיע להתארח , אז למרות שקניתי בשר בהכשר בד"ץ ובישלתי בכלים חדשים , הוא לא אכל מכל מיני סיבות שאני כמובן לא ידעתי עליהן , אבל גם אמרתי לו שיברר אם עשיתי הכל כראוי... ולא! זה לא היפריע לי ולא העליב! וגם אצלנו מבקשים עוגה קנויה , ואני יודעת שיש הורים שמכינים והגננת מקבלת , וזה ניראה לי הגיוני! היא מכירה את אוכלוסיית הגן , היא יודעת מה מתאים לה... וגם אם הייתי אופה מעולה היה לי ברור שלא כוללם יכולים לאכול את מה שאני מכינה (כרגע אי אפשר כלל לאכול עוגה שלי
)
הוסבר לי בעבר (ע"י חרדים מצפת, שלהפריש ניתן גם יותר מאוחר- לאחר הבישול/אפיה????

ציפי ג

New member
למה מחילוני אני לא מצפה

אולי מכיוון שנעלבו ממני בעבר, בעיקר במשפחתו של בעלי. כ-ו-ל-ם שם כל כך מקפידים על כשרות, אבל הם ממש לא יודעים הלכות. או השכנה שלי מלמעלה, שטוענת שהיא מקפידה משהו שמשהו, וכשראיתי איך היא מכשירה בשר, נהיה לי רע. אם אני לא שותה כוס מים אצלם, (אני פשוט לא צמאה) ישר מתחילות אלף הנמקות אלף הסברים, יש לי תחושה של חוסר נעימות. אין לי את התחושה הזו כשאני שואלת את דודה של בעלי הדתיה, אם הירקות שהיא קנתה הם גוש קטיף, או באיזה חנות היא קנתה את הירקות בשמיטה. אולי האשם בי, ולא בצד השני, אני צריכה לבדוק את עצמי. לגבי תרומות ומעשרות, אכן ניתן להפריש אחרי (וגם חלה) אבל בדיקה של תולעים ניתן לעשות רק קודם הבישול.

מירי,

New member
דברים שרואים משם...

אולי באמת כשרואים תגובה של מישהו שחשב שעשה הכל נכון...אולי גם אני ניראת נעלבת אחרי שאני בטוחה שעשיתי הכל בדיוק כמו שצריך ומגלה שעשיתי מליון שגיאות
, אבל כשאני לא יודעת אני לא יודעת! זה לא אמור להעליב , אבל כנראה זה כן...

למעלה