חינוך ביתי

חינוך ביתי

נדחפת אליכם אם השאלה האם יש כאן כאלה שמבצעים חינוך ביתי???? בכל יום אני נדמהת יותר ויותר ממה שקורה בבתי ספר איך שוקלים ? מה עושים? האמת שאצלי הם עדיין לא בגיל ובכ"ז נראה לי שצריך לחשוב על זה עוד מהיסוד ........

צימעס

New member
מה ההתלבטות שלך?

הילדים שלי, בני חמש, בבית. נדמה לי שזה לא רעיון טוב לעשות חינוך ביתי "כי לא מצאתי בית ספר מספיק טוב". את צריכה החלטה שלמה שלך (ושם בן זוגך) שאת רוצה לחיות עם הילדים שלך 24-7. איזה מידע מענין אותך? אילו מקורות מידע את מעדיפה? פגישות עם אנשים? ביום חמישי הקרוב מתקיים בפארק הלאומי ברמת גן יום עיון של באופן טבעי. זו הזדמנות לראות הרבה "כאלה", וגם לשאול שאלות. http://www.beofen-tv.co.il/cgi-bin/chiq.pl?יום_עיון_באופן_טבעי_2006‎

Nausicaa

New member
שוביניזם ישראלי טיפוסי

מה עם הבן-זוג? חינוך ביתי = אישה בבית 24/7???? מדהים אותי כל פעם מחדש...

צימעס

New member
זה מה שקורה במרבית המשפחות

(אבא עובד במשרה מלאה, ואמא עם הילדים בזמן זה) יש גם משפחות אחרות - עם כל מיני אופני התחלקות בין בני הזוג.

לא, זה השובניזם הישראלי הטיפוסי

(לאו דווקא ישראלי, סתם שובניזם מודרני, או פוסטמורדני, איך שבא לכם) לפיו אישה שלא בוחרת בקריירה "גברית" איננה ממלאה את תפקידה כראוי.

iris mom of two

New member
לא מבצעת

אבל מכירה כמה, בארה"ב איפה שאני חייה זה מקובל מספיק שיש אפילו אירגוני עזרה לחינוך ביתי. מה שאת צריכה זה: 1. יכולת השקעה ורצון אמיתי ללמד את הילדים שלך. 2. תמיכה מהבית (בן הזוג והילדים עצמם) וקבוצה קרובה יחסית של מחנכים בחינוך הביתי שאת מסכימה איתם עקרונית על צורת החינוך (עוזר מבחינה חברתית לילדים, ועוזר לגיוון כך תוכלי להתחלף עם הורים אחרים במקצועות שאת אולי לא מצטיינת בהם). 3. את צריכה ממש להאמין במה שאת עושה ולקרוא את הספרות מסביב. על מנת שחינוך ביתי יהיה עדיף לזה בבית הספר לא מספיק לשאול שאלה בפורום. צריך להשקיע בשיעורי בית. את צריכה ללמוד את הקוריקולום של בית הספר על מנת שהילדים שלך לא יקבלו חינוך נחות. את תצטרכי לקרוא הרבה ספרות וללמוד יך ללמד. הילדים שלי הולכים לבית ספר ציבורי רגיל, ואני יודעת כמה קשה ללמד את הילדים של עצמך. תצטרכי המון משמעת עצמית. אם יש לך את כל אלא, תמשיכי ללמוד ותגיעי להחלטה מודעת. אם לא, עדיף להשקיע את המרץ בשיפור רמת החינוך בבית הספר שהילדים שלך ילכו אליו.

איך וכמה אתם מעורבים בחינוך בביה"ס?

האם אתם באמת יודעים מה קורה שם? מי באמת שומר על ילדיכם ? כמה באמת מנסים להעלות ולשפר את הידע שלהם ? האם הילדים שלכם הם "אותם" ילדים בבית ובבית הספר??????

פלגיה

New member
תשובות לשאלות שלך

כמה אנחנו מעורבים? זה משתנה מילד לילד. ילד שנוצרות איתו יותר בעיות בבית הספר, מגביר את המעורבות שלנו. יש שהכל הולך "חלק" - אני כמעט ולא מתערבת. מי באמת שומר על ילדי? מבחינת בייביסיטינג או מבחינת אישיות חינוכית? יש מורות שאני מאוד מעריכה, יש כאלה שפחות. אף אחת מהן לא ממש גרועה. כמה באמת מנסים להעלות ולשפר את הידע שלהם? מנסים. עם הילדים שלי זה קצת קשה, כי הם לומדים המון בבית, מעבר לשעות הלימודים. הבית שלנו מהווה סביבה אוריינית עשירה, ונראה לי שחלק גדול מהידיעות שלהם הגיעו מהבית, ולא מבית הספר. לבית הספר יש גם תפקידים אחרים - כגון העשרה חברתית, חוגים, והקננית דברים שאני לא מסוגלת לתת (אומנות, מוזיקה, למידה בשיתוף אחרים, שרידה בהפסקות ועוד) אף ילד הוא לא "אותו" ילד בכל סביבה שהוא נמצא. יש לו אינטראקציה אחרת עם הבית, ואינטראקציה שונה, עם החברים, ועוד אחת שונה בבית הספר. זה לא מפריע לי. זה מפתח צדדים אחרים באישיות של הילד.

iris mom of two

New member
במקרה שלי

אני נמצאת בבית הספר על תקן מתנדבת לפחות פעם בשבוע. אני מדברת עם המורות של הילדים, עם הורים אחרים ועם המנהלת באופן קבוע, וגם חברתי (ודרך אגב, אמא שלי עשתה זאת בארץ כשאני גדלתי). אני פעילה בארגון מורים והורים שקיים פה, ומגיעה לעתים לפגישות החודשיות (מודה, השנה לא הגעתי יותר משלושה פעמים מתוך 9). אני מכירה את ההורים של רוב החברים של הילדים שלי, ומדברת איתם על בעיות בבית הספר. אנחנו מגייסים כספים לבית הספר (אין פה דמי לימוד כלל, הכל זה תרומות). הילדים שלי הם בהחלט אותם ילדים בבית ובבית הספר.

צימעס

New member
את מתיחסת רק לסוג אחד של חינוך ביתי

הוא באמת הכי נפוץ בארה"ב, אבל לא הנפוץ בארץ. לגבי "אני יודעת כמה קשה ללמד את הילדים של עצמך", זה אולי נכון לילדים שלומדים בבי"ס. זה לא נכון כאקסיומה למשפחות חינוך ביתי. אני לא מרגישה שום קונפליקט עם הילדים כשהם לומדים. חלק מהענין (כמו בהנקת פעוט) - אני לא מלמדת, הם לומדים. ועוד - "תצטרכי המון משמעת עצמית", זה גם לא הכרחי. אני לא הייתי מסוגלת לחיות חיים מסוג שדורשים ממני להיות בשליטה (מתח, משמעת) כל הזמן.

iris mom of two

New member
תראי

אני שמחה שהחינוך הביתי מצליח בשבילך. אבל אני ניסיתי ללמד את הילדים שלי עוד לפני בית ספר, והאישיות שלי היא כזו שלא הצלחתי. זה לא אומר שזה לא אפשרי, אבל זה קשה וקשה במיוחד לאנשים מסויימים (אגב, אני שוחה ברמה של לתת שיעורי שחייה, וילדים אחרים כן למדו ממני. את הילדים שלי הצטרכתי לשלוח לשיעורי שחייה כי היה קשה להם להפריד בין אמא למורה). משמעת עצמית זה כן הכרחי. זה לא אומר שצריך להיות כל הזמן בשליטה, אבל זה כן אומר שצריך לעשות תיכנון מראש של מה שמלמדים ולעקוב אחרי אותו תיכנון לפחות בגדול (כמובן שיש שינויים בהתאם למזג האויר, מחלות, ויכולת הקליטה של הילדים. אבל בגדול אם תכננת ללמד אותם לספור עד עשר עד תאריך מסויים אני מקווה שהם למדו לספור עד עשר לא יותר מחודש אחרי זה, כמובן בתנאי שהם מסוגלים לספור עד עשר - ספירה עד עשר היתה דוגמא פשוטה בכוונה). יש הרבה סוגים של חינוך ביתי בארה"ב. הכי נפוץ הוא החינוך הנוצרי דתי. היות ובבית הספר לא מלמדים על דת ולא מזכירים את קיומו (או חוסר קיומו) של האלוהים, יש הרבה משפחות שרוצים ללמד על ישו וערכים דתיים ויכולים לעשות זאת רק על ידי החינוך הביתי. השני שנפוץ ביותר הוא של אתלטים, ילדים שרוב זמנם מושקע בקידום הקריירה האתלטית ואין להם זמן לבית ספר. החינוך נעשה אז אחריות ההורים. ואמנם לבית ספר אין זמן אבל ללימודים יש ויש חשיבות. הרבה מאותם ילדים יכולים על סמך אותו חינוך להתקבל לקולג'ים טובים. השלישי הוא של הורים שחושבים שבית ספר לא טוב מספיק. אני מסכימה שזה מיעוט.

צימעס

New member
חינוך ביתי חופשי - unschooling

הוא בלי תכנית לימודים שנקבעת מראש. למשל - לא החלטתי מתי הם צריכים לדעת לספור. לא ישבתי ולימדתי אותם. לכן, בגישה שלי, לא צריך משמעת עצמית, והמשפט "אמא לא יכולה להיות מורה" אינו רלבנטי, כי אני באמת לא מנסה להיות מורה. למיטב ידיעתי, גם בקבוצה השלישית שמנית - "שחושבים שבי"ס לא מספיק טוב", יש אנשים שעושים "בית ספר בבית" (עם תכניות, לו"ז, חוברות), ויש אחרים שעושים "לא בית ספר". מקווה שהסברתי את עצמי, ואת ההבדל בין אופני הלמידה.

iris mom of two

New member
יש לי שאלה אלייך

האם הילדים יקבלו כלים להצליח בחברה שבנוייה על תעודות? האם בעזרת החינוך שאת נותנת להם בבית הם יוכלו ללכת ללמוד באוניברסיטה (בלי לעשות קודם הרבה קורסים) או לעבור את הבגרויות? אני שואלת, כי אנחנו לא חיים בוואקום, והילדים שלך יום אחד יצטרכו לפרנס את עצמם. אם יום אחד לילדים שלך יהיה רצון ללכת ללמוד בבית ספר רגיל (אני מכירה כאלו שהיו בחינוך ביתי וזה לא התאים לילד) האם הם יוכלו להיכנס ישירות לכיתה המתאימה לגילם? ללא ספק יש יתרונות לחינוך ביתי. את יכולה ללמד אותם הרבה דברים ללא העזרות בספרים, ויש המון זמן לבקר מוזיאונים ולפתוח אופקים. ודרך אגב, לי אישית עדיפה דרך למידה שמשתמשת בעולם כספר. אבל, זה לא תרוץ לשבת בבית ולראות טלויזיה.

היום, בארץ, קשה לי להאמין שלא.

אולי הצבא לא יראה זאת בעין יפה (לא אולי, די בטוח), אבל לגבי ללמוד באוניברסיטה - אני יכולה לומר שלי השהות במסגרת לא הפריעה בכך, אבל בטח ובטח שלא תרמה. האם השהות בה העשירה את עולמי? לומדים מכל דבר, אבל כחופשיה אני בהחלט למדתי ולומדת יותר. אני לא אומרת שכולם ככה, או שחינוך ביתי זה ה-אידיאלי (האמת, קשה לי לדמיין איך זה בכלל יכול לעבוד, אבל זה מן הסתם מושפע מהסביבה בה גדלתי אשר בוודאי לא התאימה לכך), אבל שחוסר השתלבות במסגרת בית ספרית בהחלט לא חייב לגרור כשלון בהמשך. באשר ל"יוכלו להכנס ישירות לכיתה המתאימה לגילם" - לי נראה שהתשובה חיובית עבור כל ילד ששולט במיומנות הקריאה, הכתיבה והחשבון הנרכשות בכיתה א'. אני לא אומרת שצריך לעמוד עם טיימר, אבל הורה שלוקח על עצמו ללמד בבית או unschooling או מה שלא יהיה ולא מקפיד שילדו ישלוט בכל אלה הוא בעיני ממש חסר אחריות. בן אדם שלא יודע קרוא וכתוב וחשבון בסיסי לא יוכל ללמוד דבר מהעולם, וילד שלא מגיע לכך בעצמו (לאו דווקא לומד מהאוויר בלי שאף אחד בכלל שם לב) כנראה סובל מקושי שאסור להזניח. (גם מהטלויזיה אפשר ללמוד הרבה מאוד)

צימעס

New member
לגבי צבא

יש בארץ בוגרי חינוך ביתי שהצבא שחרר ("אין 12 שנות לימוד"
), ואחרים שמשרתים בצבא. הכל אפשרי.

אני בטוחה שיש.

יש לי רשימת שמות של כאלה שעזבו את בי"ס בשלב זה או אחר (אמנם לא חינוך ביתי רחמנא ליצלן, אבל מספיק בעייתי בשביל הצבא) אשר מבין אלה שאני יודעת מה קורה איתם היום (14 במספר) זה בדיוק חצי-חצי - חצי התגייסו וחצי לא (או שהשתחררו מאוד מהר אחרי הגיוס). אני בטוחה ש"בוגר חינוך ביתי" שתהיה לו מוטיבציה לשרת בצבא יוכל (אם כי בהעדר תעודת בגרות כמות ואיכות האפשרויות הפתוחות בפניו תפגענה. אם בנמצא השכלה אקדמית חלקית - אני יכולה לעזור), אבל אם לא יתחשק לו הוא מאוד מאוד בקלות (עד לכדי סחבת סטנדרטית) יקבל פטור.

צימעס

New member
אין לנו טלויזיה בבית ../images/Emo13.gif

מנסיון של אחרים - ילדים של חינוך ביתי (חופשי) מצליחים להשתלב בלימודים גבוהים, מצליחים לקבל תעודות - אם הם רוצים, מצליחים להשתתף בלימודים תובעניים (מוסיקה, מחול). בשבוע שעבר שמעתי מאב לבת 13 בחינוך ביתי חופשי שרוקדת, שהמורים שלה אומרים שהיא ה*תלמידה* הכי טובה - פעם שהיא בחרה ללמוד במסגרת, היא עושה מה שמצופה ממנה, בלי התנהגויות וטריקים עוקפי-מטלות שכל תלמיד בי"ס שולט בהם.

למעלה