חילוני שומר הלכה

חילוני שומר הלכה

אני כותב דברים אלה כדי למצוא בני שיח פוטנציאלים ולשתף אחרים במצוקה בבחינת "צרה בלבו -ישיחנה" הדבר שמציק לי ביותר הוא שאני מנהל אורח חיים דתי (מתוך בחירתי האישית) אבל אני בעצם חילוני. לא, לא התחרפנתי- ככה אני מרגיש. עליתי מרוסיה לפני 12 שנה ועוד שם התחלתי לחזור בתשובה. למדתי בהסדר ועכשיו אני סטודנט מ.א. אלא מה? לפני כשנתיים פתאום הרגשתי שמה שגורם לי לנהל אורח חיים דתי אינו אמונה בקב"ה אלא רצון עז להיות שותף לתרבות העם היהודי. אבהיר את כוונת הדברים: 1) כפי שאמר דוסטוייבסקי באחד הרומנים "אם אין אלוקים אז הכל מותר ". בעולמנו הפוסט-מודרני שמתדרדר לרלטיביזם מוסרי מחריד, כל דבר עלול להפוך ערך. נדמה לי שרק המושג של אלוקים יכול להוות בלם רציני להתרדרות כגון זו. 2) התרבות היהודית בין אם רוצים או לאוו היא דתית ומועברת לדוד לדור במאצעות סמלים ואורח חיים מיוחד. אינני חושב שיש הרבה מן המשותף בין הרב סולובייצ'יק מחד גיסא לרס"ג מאידך גיסא פרט למחוייבות לאורח החחים הזה. במלים אחרות ניתן להגדיר את היהדות לא כאורתודוקסייה אלא כאורטופרקסייה-חשוב מה שאתה רוצה אולם עשה מה שאתה מחויב. אי לכך אי אפשר לקיים זהות ותרבות יהודיות ללא אורח החיים הזה. בגלל זה אינני רפורמי או חילוני. אי אפשר להיות יהודי בלי אורח חיים יהודי, את ההתרפקות על ערכים יהודיים או "דתיות בלב" אי אפשר להעביר מדור לדור ואז הדרך להתבוללות פתוחה. 3) אם רוצננו בהמשך קיומה של מדינת ישראל כחברה מאוחדת המסוגלת להתייצב בפני אתגרי הזמן חייב להיות איזשהו מכנה משותף תרבותי עמוק. אחרת ניקלע ( או שכבר נקלענו?) למצב שתיאר אותה יפה המשורר היהודי-פולני יוליאן טובים: "מה שמאחד אותנו בתור יהודים הוא לא הדם הזורם בעורקינו אלא הדם הזורם מעורקינו.אם איננו אלא קבוצה שמלוכדת בגלל שנאת הערבים מצבנו בכי רע. כמו כן המושג "תחרתיות" חל גם על תרבות. לעניות דעתי התרבות העברית החילונית אינה יכולה להתחרות בתרבויות אירופיות וותיקות פשוט בגין גילה הצעיר ובהרבה מקרים בגלל רדידותה. צר לי אבל מדינת ישראל והתרבות העברית לא הצמיחו שום גדול דור או איש רוח בקנה מידה ובישעור קומה רוחני כלל -יהודי או בינלאומי. (כמו לווינס, אברהם יהושע השל) הערה אישית- אני ישראלי וחושב עברית ואני קורא ואוהב ספרות עברית. אולם כיוון שאני דובר עוד כמה שפות אני מרגיש שייך באותה מידה לעוד כמה תרבויות כמו למשל רוסית וצרפתית. היות ואני משוכנע בנכונות שלושת העקרונות הנ"ל אני מקיים אורח חיים הלכתי. אך אין זה אומר שאני מאמין בכל מילה שאמרו חז"ל ואינני מאמין בקב"ה שפועל בהיסטוריה או משהו כזה. בוודאי שהשקפה זו כוללת סתירות מיניה וביה אך יש לזכור שרק נוסחה מתמטית (וגם זה לא תמיד) יכולה להיות בלי סתירות. ככל שאתה "מרובע" פחות כך יש לך יותר סתירות. אילו החברה החילונית הייתה יותר יהודית (ולו רק מבחינת הידע של טקסטים יהודיים למען יצירת שפה משותפת) אין ספק שהייתי הרבה פחות דתי. ובסופו של דבר מה שמציק לי זה התחושה של "נישט אהין אונ נישט אהער". אני יהודי מאוד אך בו בזמן אני אירופאי-גוי-מתייוון.כתוצאה מכך אני דתי עם חילונים, חילוני עם דתיים,ישראלי בעיני עולים ועולה בעיני ילידי הארץ. כל מי שיש לו מהשהו לומר מוזמן לכתוב לי גם בדוא"ל [email protected]

ינקידוד

New member
אני לא יודע מה המטרה

ובכול זאת אנסה לגשש בחושך לתשובה , אני זוכר לפני כמה שנים ממש קינאתי באנשים דתיים, חשבתי אולי משהו לא בסדר אצלי אולי חסרה לי הרגשה או תחושה או תפקוד ,משהו חוסם את דרכי אל האמונה הפשוטה, אמונה בלי הוכחות וחישובים, אמונה אמיתית, וישבתי וקראתי את התנך במשך כמה שנים, הייתי יושן מאוחר לעיתים לא נרדם ובולע המון ספרי הגות יחד עם ספרי היהדות, מאוד אהבתי את ספר התנך חיפשתי אישושים תמיכות מבחוץ לספר לא כדי לאשש או להפריח אמונה , אלה כדי להצליח להגיע כמה שיותר עמוק למקור של הדברים לקונטקסט שבו הם נכתבו ובו הם נקראו והובנו, ונפתח בפני צוהר קסום שמשך אותי פנימה במשך כמה שנים, ספר דניאל כמעט הפיל אותי מדובר בספרות יפה , ספרות מופת ואולי מהראשונות והמשפיעות שאי פעם נכתבו, מדהים, אני זוכר שעשיתי השוואה בין ספר יחזקאל דניאל ואחרים שנבאו את בוא הגאולה ואפילו חשדתי שאם אני אעמיק מספיק אולי גם אני אפצח את חידת סוף הזמנים, כזה תמים היתי, החומר סחף אותי רחוק, אבל האמת ככול שהתעמקתי יותר בצד אותה הערכה אל הכותבים אל היצרה, הבנתי שהאמונה לעולם לא תוכל להיות נכונה, זה נאיבי להאמין למשל, שנוח הצליח בתיבה שגודלה ידוע להכניס כ"כ הרבה סוגי בעלי חיים, נאיבי לחשוב שהוא הכיר את כול סוגי בעלי החיים ואפילו הצליח לאסוף אותם מכול היבשות וכולי, הכי נאיבי הוא לחשוב שנוח- אגדה שומרית במקור שנכנסה מאוחר יותר לספר הספרים יכולה בכלל להיות נכונה, בקיצור ככול שהעמקתי בחומר הבנתי שמדובר בגן עדן אבוד סגור בפני, גן קסום של אגדות ילדים, עיר שעשועים גם לאנשים מבוגרים אבל אנחנו גם יודעים דבר אחד או שניים על החיים וגם יודעים היכן לחפש אם רוצים, בשבילנו מבחינתי הגן סגור,

למעלה