חיים עם המוות.

0Pandemonium0

New member
חיים עם המוות.

אולי אם מישהו כאן מבין קצת את דרך המחשבה של הסמוראים, הוא יוכל להסביר לי את רעיון החיים עם המוות שלהם? אני יודע שהם היו אמורים לחיות כאילו כבר מתו וכך לא לפחד מהמוות או משהו כזה. מישהו יכול להרחיב? תודה.

last day

New member
בדיוק קראתי על זה

ב"יפן המודרנית, תרבות והיסטוריה מהדורה מתוקנת ומורחבת" מאת בן עמי שילוני. הוא רשם שם קצת על סמוראים. שיותר חשוב להם למות מאשר לחיות בבושה. (יש פעמים שמרכיחים את הסמוראים לבצע האראקירי) לא נראה לי הם חיים בחוסר פחד. הם חיים בנאמנים לאדונם. אם תתקל בספר, בסוף הפרק הראשון יש הרחבה קטנה עליהם

TheSegal

New member
לא סתם היו מכריחים אותם לבצע ספוקו

(שממה שהבנתי זאת עוד מילה להאראקירי). ברגע שהייתה ניתנת פקודה לסמוראי לבצע ספוקו בדרך כלל הוא היה אמור להרוג לפני זה את כל משפחתו. לא לשכוח שהיו גם נשים סמוראיות שגם הן "לא פחדו" מהמוות. הגברים היו מבצעים ספוקו ע"י הכנסת החרב לבטן ואז הם היו חותכים אותה, ועל מנת לא לבייש את עצמם בעוויתות של כאב היה נהוג שהם יבחרו משנה שיערוף להם את הראש לאחר שהם מסיימים לחתוך את עצמם. הנשים הסמוראיות היו מבצעות ספוקו ע"י חתיכת הגרון של עצמן.

ToHrU

New member
omoshiroi....

לא שמעתי על נשים סמוראיות ^_^ אכפת לך לפרט קצת? או למישהו?

0Pandemonium0

New member
הסמוראים היוו מעמד חברתי, וליתר דיוק המעמד

החברתי הגבוה מכולם. מן הסתם, היו גם נשים סמוראיות. אף-אחד לא אמר שהן נלחמו.

TheSegal

New member
הן לא נלחמו כי תפקיד האישה היה לעשות את

כל החובות פרט להילחם כדי שהגבר יוכל להילחם בלי לדאוג לכלום. אבל אני בטוחה שהיו מקרים בהם גם הנשים הוכיחו את עצמן.

GnomeBubble

New member
הנשים היו חלק מהמעד

הם לא היו לוחמות, אבל כמו שכבר אמרתי קודם, מלבד אחוז קטן גם הגברים עצמם לא היו לוחמים. הם היו פקידים מהוללים עם חרב. זה הפרדוקס הגדול של תקופת אדו, שבה האתוס הסמוראי הגיע לשיאו, אבל הסמוראים שפיתחו אותו כבר לא היו לוחמים. דווקא בגלל שהם כבר לא היו צריכים להקדיש זמן רב כל-כך למלחמות והיה להם זמן לפנאי, הם התפנו לעיסוקים אינטלקטואלים, אמנויות, פיתוח צורות לחימה למטרות לא-קרביות (מה שהיום נקרא אמנויות לחימה) וכדומה. הכבוד כמובן עדיין היה קיים, וסמוראים ביצעו ספוקו, אם כדאי לזכור שברוב המקרים זה היה עונש שנכפה עליהם. מי שלא היה רוצה להרוג את עצמו היה מוצא להורג בכוח. גם את זה אפשר לראות ב"סמוראי הדמדומים" (בכלל סרט מומלץ לכל מי שרוצה לראות איך באמת חיו סמוראים בשלהי תקופת אדו, בלי כל האידיאליזציות המערביות והיפניות). אם נחזור לנשים בכל אופן, היה להן כמובן איזה GIRI מסויים שבא מהמעמד, וברור שהן היו צריכות לרסן את עצמן יותר מנשות איכרים. היה מנהג נשי דומה לספוקו, שנקרא Jigai 自害 ("פגיעה עצמית"). אני לא יודע עד כמה זה היה נפוץ בתקופת אדו (לפני תקופת אדו, הרבה נשים כמובן העדיפו להתאבד אחרי שבעליהן הפסידו בקרב, כי הן ידעו מה היה בא אח"כ), אבל אני יכול לחשוב שוב על דוגמה מסרט: זאטואיצ'י (החדש, של טאקשי קיטאנו). כדאי לקרוא גם כאן: http://www.immortalgeisha.com/ig_bb/viewtopic.php?p=74195&sid=9d39cf15a176a7300023d34b4bb13f28

ToHrU

New member
מממ . . .

אם אני לא טועה הם היו המעמד השני בחשיבותו (?) או שתלוי באיזו תקופה . . . סליחה על הבורות, אבל אם כך מדוע הרגו נשים סמוראיות את עצמן?

last day

New member
הסמוראים היו המעמד העליון

(לפחות בתקופת טוקאגאוה) והן הרגו את עצמן בגלל עניין הכבוד, בעלה, הסמוראי הכפיש את שם המשפחה, ולכן עלייה לבצע האראקירי גם כן.

last day

New member
המעמד החברתי הגבוה מכולם הוא כמובן, הקיסר ../images/Emo3.gif

GnomeBubble

New member
בתיאוריה כמובן ../images/Emo8.gif

בפועל הם היו ציפורים בכלוב של זהב, והשליטים האמיתיים היו השוגונים. גם לא תמיד השוגון הרשמי היה השליט בפועל - לעיתים קרובות השוגון היה פורש באופן רשמי מהתפקיד ומעביר אותו לבנו, אבל בפועל היה ממשיך למשוך בחוטים מאחורי הקלעים. ועוד אנקדוטה מעניינת: הרבה אנשים שוכחים שבצורה שבה סודרו ארבע המעמדות, המעמד השני בחשיבותו אחרי הסמוראים היה מעמד האיכרים! בגלל שהם היו המעמד שאחראי לגידולי האוכל, המחשבה הנאו-קונפוציאניסטית ששלטה ביפן של תקופת אדו החשיבה אותם לחשובים יותר מהסוחרים או בעלי המלאכה. מעמד הסוחרים היה לכאורה המעמד הנחות ביותר (מלבד ה-穢多 ETA, שהיום נקראים בוראקומין 部落民, ועדיין קיימת אפליה לא ממוסדת כלפיהם מצד יפנים שמרנים), אבל בפועל בסוף תקופת טוקוגאווה הם היו עשירים יותר מהסמוראים (צריך לזכור שהסמוראים היוו כ-5% מהאוכלוסיה, ורק מיעוטם היו שליטים שהחזיקו באדמות גדולות - היו גם משפחות סמוראים עניות, כמו שאפשר לראות בסרט "סמוראי הדמדומים").

last day

New member
האיכרים היו יותר חשובים מהבורגנים לא?

אבל השוגון אמנם שלט, אבל רק על חלק מהמדינה, והוא שלט באופן לא ישיר..... רציתי גם לרשום שהסמוראים לא כאלה חשובים, אבל לפי מה שכתבת צדקתי רובם היה פקידים שהשתכרו על קצבת אורז שנתית.... ואו אני זוכרת מהספר שאני קוראת! והו!

GnomeBubble

New member
כן, הם חיו על קוקו (Koku)

ככה קראו לקיצבת האורז השנתית. ככל שהסמוראי היה "בכיר" יותר הוא היה משתכר יותר, ככה שהיתה בעצם הפרדה מעמדית (עם הרבה מאוד רמות) בתוך מעמד הסמוראים עצמו. את זוכרת טוב מאוד
השוגון שלט עקרונית על כל המדינה (בימים שהיתה שושלת שוגונים יציבה לפחות), אבל לא ישירות. יפן היתה מדינה פאודלית, כמו מדינות אירופה בימי הביניים, כך שרוב השטח היה שייך בפועל לשליטים שהיו כפופים לו.

0Pandemonium0

New member
עליו שמעתי. אני התכוונתי לקוק אחר.../images/Emo3.gif

תגיד koku במבטא ותראה איך זה נשמע. משפט מעניין, "תראה איך זה נשמע"...

למעלה