חיים על המאדים

• פותח הנושא redox
  • פורסם בתאריך

redox

New member
חיים על המאדים

כמובן, בעקבות 3 הנחיתות (זו שנכשלה, זו שהצליחה וזו שצפויה) חזר לראשי אותו חלום נושן שרואים רבות במסע בין כוכבים. מה זה מתאים לי "להאריץ" את מאדים. מה אתם אומרים: אפשרי או לא?

g r e e n n i r

New member
טרנספורמציה של מאדים

האם היא אפשרית ? אם כן, כיצד ? ובכן, התשובה איננה פשוטה מכל וכל. נאס"א, סוכנות החלל האמריקנית, שוקדת זה מספר שנים (כעשור) על תחום הטארפורמינג ("terraforming", לא בטוח מה הביטוי המקביל בעברית) - כלומר, שינוי הנוף, האטמוספירה והמהות של כוכב לכת. הניסויים שנערכו לאורך השנים במתקן המחקר Ames Research Center של נאס"א, הוכיחו מעבר לכל ספק כי טרנספורמציה של מאדים הינה אפשרות מדעית הגיונית וניתנת לביצוע. על כך אין היום כמעט עוררין בקהילת החלל הבינלאומית. נקודת הפתיחה, שממנה יוצאים החוקרים, הינה שאין כיום חיים על המאדים (ואל משנה עד כמה מיניאטוריים). קיומם של חיים על המאדים, באם יוכחו, מבטלים כל אפשרות לטראפורמינג, משום שנאס"א לעולם לא תאשר החלפת חיים חוצניים בבקטריות מכדה"א. אתיקה פשוטה והגיונית. באם יוכח מעל לכל ספק כי אין חיים על המאדים, והיה ותתקבל החלטה על טרנספורמציה של הכוכב, היא תתבצע בצעדים הבאים: ראשית, יש לטפל באקלים הקשוח מאוד של כוכב הלכת, ובמשרע הטמפרטורות העצום. כיום, הטמפרטורה הממוצעת באיזורים "הנוחים" ביותר של מאדים היא כ 25- מעלות צלזיוס, לעומת כ - 15 מעלות על פני כדה"א. משרע הטמפרטורות על גבי מאדים (ההפרש בין היום ללילה) נע בין 40 מעלות לבין 80 מעלות ואף יותר. על מנת לחמם את הכוכב, מדעני נאס"א טוענים כי יש להגדיל את אפקט החממה, כלומר לייצר תרכובות גזים מבוססות פחמן באטמוספירה הדקה של מאדים, וע"י פעולה זו, ברבות הזמן האטמוספירה תתרחב ותוכל לקלוט חום רב יותר מן השמש. באופן כללי, ניתן להסביר את התהליך ע"י דוגמא ארצית : כפי שמתקיים כיום אפקט החממה על פני כדה"א, באמצעות פליטת גזים מהתעשייה, מכוניות וכולי, כך באמצעות מאמץ טכנולוגי תעשייתי על פני המאדים, ניתן יהיה להאיץ אץ התהליך בשיעור ניכר. באופן כללי, הרעיון הוא ליצור מפעלים רובוטיים שיחפרו בסלעים מרובי הפחמן שעל המאדים, וכך ישתחרר הגז לאטמוספירה. עם הזמן, כיפות הקרח היבש שעל מאדים (קרח יבש, ולא מים כפי שמקובל לחשוב!) יימסו, וכך יואץ התהליך. לפי אנליזות שנערכו בנאס"א, תוך כ - 40 שנה ניתן להשלים את השלב הראשון בתהליך הטרנספורמציה. בשלב השני של התהליך, האטמוספירה כבר עבה יותר ולכן מגוננת טוב יותר מפני הקרינה הקטלנית של השמש. כמו כן הטמפרטורות עברו אץ סף הקפיאה, ולפיכך מים זורמים יכולים להתקיים על פני השטח, לצאת ממרבצי מי התהום (שקיימים במאדים) ואף לרדת מן השמיים כגשם, ולהקוות באגמים ובנחלים. בנקודה זו יש להכניס, לפי מדעני נאס"א, את האורגניזמים מכדה"א. מדובר על אורגניזמים המסוגלים לשרוד בתנאים של קור עז ויובש חסר תקדים, דוגמת אילו שמתקיימים בעמקים הנמוכים באנטרטיקה. מיקרואורגניזמים כאלו יוכלו, עם הזמן, ליצור אדמה פוריה יותר, ולאט לאט יתפתחו צמחים. הצמחים יקלטו את אור השמש, יבצעו תהליכי פוטוסינתיזה, וישחררו חמצן לאטמוספירה, ובכך יסללו את הדרך לאורגניזמים מורכבים יותר. לאורך תקופת זמן של מאות שנים (וכאן ההערכות אינן מדוייקות) תוכל האטמוספירה לשאת יותר ויותר חמצן, וכך יתפתחו צמחים גדולים יותר ויותר. בכל אופן, יידרשו מאות ואולי אלפי שנים, עד שהאטמוספירה במאדים תוכל לקיים בני אדם ובעלי חיים אחרים. ואפילו כן יהיה, אין כל בטחון כי כוכב הלכת הקטן מסוגל יהא לשמור על האטמוספירה שלו, ולא "לאבד" אותה אל החלל. בנאס"א מאמינים שטראפורמינג הוא דבר אפשרי, ופועלים כדי להגשימו. זהו תהליך שידרוש מחוייבות עצומה מהאנושות כולה, מטרה שיוסכם שהיא חשובה מספיק על מנת שהאנושות תפעל במשותף עבורה. וגם אז, יידרשו משאבים עצומים, טכנולוגיות שאין בידינו כיום ושנים רבות של עבודה קשה, עד שמאדים יוכל להפוך ל - "כדור הארץ השני". אפשרי ? ללא ספק כן. קשה ? ללא ספק - מאוד. הדברים האמורים מבוססים על סמינר של נאס"א בנושא מאדים, בו נטלתי חלק בשנה החולפת. ניר א. מסלול - פורום סטודנטים לקידום חקר החלל בישראל www.maslul.org

redox

New member
מגניב

מגניב שיש פורום עם אנשים רציניים. בכל אופן, הרעיון נשמע יפה. אולי כדאי לחבר צינור בין מאדים ונוגה ולהעביר את האטמוספירה של אחד לשני. כך במכה אחת הרווחנו שני מקומות חדשים (נתעלם לרגע מהחומצה הגופרתית בנוגה).
אם נניח לרגע שהואדיות שרואים על מאדים באמת נעשו ע"י מים זורמים אז ניתן גם להניח שלמאדים הייתה פעם אטמוספירה רצינית. אטמוספירה זו הלכה לאיבוד עקב כוח המשיכה הקטן יותר, אבל תהליך הארצה של מאדים לא ייהרס מייד. אולי אחד מן הפיסיקאים פה יכול לחשב את זמן מחצית החיים של חנקן על מאדים? לי זה נראה כמו משהו ארוך במיוחד בסדר גודל של מיליוני שנים. לכן מהבחינה הזו, אין בעייה.

kod kod

New member
לתהליך הפיכה של כוכב לכת...

למתאים למגורי אדם אפשר לקרוא "הארצה" מלשון ארץ, אני ראיתי את זה בספרי אסימוב המתורגמים

meshoamam

New member
הייתה על זה פעם תכנית בערוץ 8

וממה שהציגו שם (אם לא הפכתי סנילי בגיל צעיר
) אפשר ליצור אפקט-חממה גם ע"י פיצוצים-גרעיניים באופן מבוקר (נדמה לי שהרעיון היה אפילו של תלמיד ישראלי אבל אני לא בטוח)... אני מאמין שהשיקול העיקרי נגד מבצע כזה היא חוסר היכולת שלנו לחזות את תוצאותיו...מדובר על שינוי נרחב כ"כ שאיני חושב שמישהו יכול לחזות מה יקרה במאדים והאם לא נהפוך אותו מ"קשה ליישוב" ל"נוגה מספר 2"...

למעלה