חייבת עזרה..

einat38

New member
חייבת עזרה..

צריכה לדעת מקורות השמות משפחה ברנדר ו דסקלו...יודעת שדסקלו=מלמד בעברית וברנד בלי ה-ר' = בערה, שרפה... אבל ממש פרושים ומוצא לאן כמה מתי ולמה...אם תוכלו לעזור אשמח. עינת

soring

New member
דסקלו

דסקלו הוא אכן מלמד ברומנית. לפי מאמריו של מרצ'ל ברטו - יהודים רומניים אשר החלו לאמץ שמות משפחה, בחרו (או בחרו להם) בין השאר בשמות המעידים על מקצועם. סבתא רבה שלי נולדה ב 1883 בעיירה Harlau לשמיל דסקלו.

einat38

New member
כלומר..לבלבל את האוייב?

לבחור שם משפחה רומני אשר הציעו להם בעיריה כדי שלא יזהו את יהדותם?

soring

New member
לא חושב

בן דוד של סבי סיפר לי שסבא שלו, כאשר בא לעירייה להרשם בתור כהן, אמרו לו - אנחנו מכירים אותך בתור Rotaru (עושה גלגלים). אין לי ספק שהבן אדם היה ידוע בעיירה שלו, על מנת שייאמר לו משפט כזה, ומן הסתם גם ידוע בתור יהודי. בנוסף, מאחר ובמאה ה19 רב היהודים היו דתיים - השם לא סיפק מסווה. דבר נוסף, השמות האלה היו מתוך מגוון עיסוקים שיהודים עסקו בהם, ולא שמות רומניים טיפוסיים (שום דבר לא מנע מרומני לשאת אותם). אני חושב שרק במאה ה20, עם תחילת תהליך מסויים (לא גדול) של התבוללות, או עם התגברות הפשיזם, החלו יהודים לשנות את שם משפחתם ולאמץ שם משפחה רומני "טיפוסי".

einat38

New member
תודה ל soring

ברצוני לדעת על שם משפחתי לאחר נישואיי והוא :ברנדר.... שם משפחתי בצעירותי המקורי הוא דסקלו וכעת הוא ברנדר יש למישהו מידע לגבי מקור השם איך למה מתי והיכן ?..תודה מראש

שרי סילבר

Active member
ברנדר לצערי איני יודעת את מקור השם או הפירוש, אך הברנדרים מרביתם חיו ברחבי הקיסרות האוסטרו-הונגרית, ובעיקר בבוקובינה. אשמח לדעת מהיכן הברנדרים שלכם. יש אצלי חיבור נישואין לברנדר שחיו בוינה, אליה הגיעו מסדיגורה, בוקובינה.

einat38

New member
ברנדר

משפחתו של אישי הוא ברנדר ולכן זה הפך אותי לברנדרית , אביו נולד וגדל בצ'רנוץ אוקראינה-רומניה..תלוי באילו עיניים מסתכלים וגם תלוי בדפי ההיסטוריה ..מי כבש את מי קודם....

soring

New member
גם התרבות תלוייה בתקופה

עד 1918 היהודים אימצו לעצמם במידה כלשהי תרבות גרמנית. אינני יודע כמה הסתגלו לרומנית במשך 20 שנות השלטון הרומני. אלו שנולדו אחר שנות ה40 הם כבר דוברי רוסית.

נינה 18

New member
גם אני מקורבת לברנדר ע"י

כלתי השייכת למשפחת ברנדר שמוצאם מצ'רנוביץ, רומניה, ואת קורותיהם אני חוקרת, אשמח לבדוק קירבה אפשרית. סבא של כלתי והוריו היגרו בשנת 1925 לוונצואלה, אבל היתה שם גם משפחה שניספתה בשואה. האם השמות שמופיעים ביד ושם מוכרים לך ?

שם משפחתי הקודם אסקל גם מרומניה

וגם אין לי מושג מה הפרוש, אולי גם מאותו מקור?

מירלה1

New member
מידע על משפחת אסקל וייס ושנדורפי

במקרה עברתי על ההודעות בפורום ומצאתי את ההודעות שלך, אולי אני יכולה לקשר בין קרובי משפחה שלך. אני משתתפת בפרויקט של יד ושם ללמילוי דפי עד בקרב ניצולי שואה בבני ברק ולפני כמה ימים עזרתי למלא דף עד של גב קשישה ששם משפחתה מנעוריה היה אסקל מ alba julia ולסבתה שניספתה בשואה יחד עם ילדיה קראו וייס והם היו מטרנסילבניה מעיירה sarmas ששם נערך טבח נוראי עי ההונגרים לפני שנסוגו בפני הצבא הרוסי. לגבי שנדורפי , אני מכירה מישהו שגר בפרדס כץ והוא סיפר שמשפחתו קבלה את השם שהיא מעין תואר אצולה הונגרי על תרומתם במאמץ מלחמתי. השם בהונגריתSANDORFY . אם הפרטים נראים לך רלוונטיים את יכולה לפנות אלי במסר אישי מירי

למעלה