חידה פיזיקלית

atheist22

New member
חידה פיזיקלית

אפשר לבנות תחנת כוח שתפעל על גאות ושפל של האוקיאנוס. מהו מקור האנרגיה של התחנה? ז"א, איזו אנרגיה פוחתת כדי שיופק החשמל? אני אגב יודע את התשובה. לקח לי אבל הרבה זמן לעלות עליה. עוד הייתי אז בתיכון בכיתה י"ב.

יניב ריז

New member
אולי...

כוח הכבידה של הירח והשמש? הרי שגאות ושפל הם תוצר של משיכה כבידתית...

1100F

New member
תופעת הגאות ושפל נובעת מהאינטרקציה

הגרוויטציונית עם הירח ובמידה יותר פחותה עם השמש. לכן האיאנרגיה שתפחת תהיה אנרגיה גרויטציונית כך שכתוצאה משימוש בתחנות כוח המופעלות על ידי גאות ושפל תגרום להתרחקות הירח מהארץ אבל בכזאת כמות זניחה שמבחינת האנושות זהו מקור "אינסופי" של אנרגיה

טל ר

New member
האם התרחקות הירח מכדור הארץ

אינה מגדילה את האנרגיה הפוטנציאלית הגרוויטציונית?

1100F

New member
האנרגיה הפוטנציאלית אען גדלה

אבל האנרגיה הכללית תרד

טל ר

New member
ושוב אשאל

האנרגיה הכללית של גוף במסלול מעגלי סביב גוף גדול ממנו בהרבה היא:
-GmM/2R​
כלומר היא עולה ככל ש-R עולה.

1100F

New member
אוםס, טעות שלי, אתה צודק,

עדיין התשובה המקורית נשארת אותו הדבר פרט לכך שצריך לכתוב מתקרב במקום מתרחק

atheist22

New member
מישהו עוד רוצה לנסות?

או שאני אתן את התשובה? זה מעניין מישהו בכלל? עכשיו ישבתי על זה ועשיתי את החישוב ואכן יצא מה שחשבתי שיצא.

2_be

New member
המוח שלי לא פועל כעת

ובכל זאת אני סקרנית

atheist22

New member
אז ככה

יש לנו בתוך המערכת שני מאגרי אנרגיה: אנרגיית הסיבוב של כדור הארץ והאנרגיה הפוטנציאלית של הירח. אז מאיזה מהם מגיעה האנרגיה שמתבזבזת בגאות ובשפל? יש לנו פה שני חוקי שימור: חוק שימור אנרגיה וחוק שימור הטנע הזוויתי. חוק שימור התנע הזוויתי אומר לנו שאם הירח יתקרב, אז סיבוב כדור הארץ יואץ ואם הירח יתרחק, אז סיבוב כדור הארץ יואט. אז איזה מן המצבים יתרחש? קודם כל תחשבו על זה באופן אינואיטיבי. קצב הסיבוב של כדור הארץ גבוה יותר מזה של הירח. הגאות נעה בכיוון הפוך לכיוון הסיבוב. הייתי מצפה שהירח יגרום לתאוטת קצב הסיבוב. עכשיו איך מחשבים זאת במדוייק? יש לנו את את חוק שימור התנע הזוויתי ואת חוק שימור האנרגיה. נתחיל מחוק שימור התנע הזויתי. נכתוב את התנע הזוויתי של המערכת. נקבל כי התנע הוא פונקציה של מהירות הסיבוב של כדור הארץ ושל מהירות הסיבוב של הירח. נוכל לגזור את המשוואה לפי מהירות הסיבוב של כדור הארץ ומה שנקבל הוא כיצד מהירות הסיבוב של הירח משתנה כאשר מהירות סיבוב כדור הארץ משתנה. עכשיו נלך לחוק שימור האנרגיה. אנחנו יודעים שהאנרגיה במערכת פוחתת עם הזמן והפרמטרים של המערכת ינועו בכיוון של ירידה ברמת האנרגיה. נכתוב את סך כל האנרגיה של המערכת. עכשיו נגזור את האנרגיה לפי מהירות הסיבוב של כדור הארץ. נציב בתוך המשוואה את הנגזרת של מהירות הסיבוב של הירח לפי מהירות הסיבוב של כדור הארץ שחישבנו קודם מתוך חוק שימור התנע הזוויתי. עכשיו יש לנו את הנגזרת של אנרגיית המערכת לפי מהירות סיבוב כדור הארץ כפונקציה של מהירות סיבוב כדור הארץ. אם הנגזרת היא חיובית, זה אומר שעליה בקצב הסיבוב גורמת לעליה באנרגיה כוללת. אם הנגזרת היא שלילית, זה אומר שעליה בקצב הסיבוב תגרום לירידה באנרגיה. כיוון שאנחנו יודעים כי האנרגיה פוחתת אם הזמן, מתקבל כי ערך חיובי של הנגזרת פירושו שכדור הארץ מאיט. ופירושו של ערך שלילי הוא כי כדור הארץ מאיץ.

אחמס1

New member
התשובה היא

האנרגיה הסיבובית של כדור הארץ. האנרגיה הזאת יוצאת מהמערכת וקצב הסיבוב של כדור הארץ סביב צירו מאט, הוא מאבד את האנרגיה הקינטית הסיבובית שלו. כמובן שבניית תחנת כוח כזו לא תאט אותו יותר, החיכוך בין המים ליבשה (בגלל תנועה הירח סביב כדה"א) מאט את הסיבוב העצמי בכל מקרה. בסופו של דבר, היום יתארך עד שישתווה לזמן המחזור של הירח סביב כדה"א.

טל ר

New member
נכון מאוד!

ובמקביל, עקב שימור התנע הזויתי, יוגדל רדיוס הסיבוב של הירח סביב כדה"א, ומהירותו תקטן.

atheist22

New member
נכון בהחלט

ושימו לב שהמערכת נעה לכיוון מצב יציב עם הזמן. ככל שהירח מתרחק, כך גובה הגאות יורד וככל שכדור הארץ מאט בסיבוב סביב צירו, כך הגאות נאה לאט יותר ומתבזבזת פחות אנרגיה.

למעלה