חידה מתמטית

חידה מתמטית

סדרה מוגדרת כך:
a[0] = 0 a[n+1] = a[n] + e^(-a[n])​
מה ניתן לומר על "התנהגותה" כאשר n שואף לאינסוף?

RichardSmith

New member
בוא נראה...

a0=0 a1=1 a2=1.36879 a3=1.62252 a4=1.8199​
אני מהמר על שאיפה לאינסוף. אנסה לתכנת את זה בג'אווה.

RichardSmith

New member
התוכנה אומרת...

public class e { public static void main(String[] args) { double x=0; for(int i=0;i<20000;i++){ x=x+Math.exp(-x); System.out.println(i+") "+x); } } } 19996) 9.903649642583698 19997) 9.903699634479853 19998) 9.90374962387688 19999) 9.90379961077503​
נראה שזה ממשיך לאינסוף, אם כי בצורה איטית.

איייייל

New member
טוב

לא קשה להוכיח שהסדרה שואפת לאינסוף - אם נניח בשלילה שלא, אז היא שואפת למספר חיובי כלשהו L (כי היא מונוטונית), ואז ניקח גבול משני הצדדים ונקבל L=L+exp(-L), וזו סתירה.

מכיוון שזה לא פורום מתמטיקה,

נסה קודם לנחש (למשל בעזרת המחשב) איך הסדרה שואפת לאינסוף, ואח"כ נסה למצוא הוכחה מתמטית לכך.

זה בעיקרון בשביל כולם,

אם כי התכוונתי להגיב ישירות להודעה שלך, וקצת פספסתי בשרשור.

RichardSmith

New member
מכיוון ש...

חיבור האיבר הקודם בסדרה עם e בחזקת האיבר הקודם במינוס יתנו תוצאה גדולה מאחת, הסדרה תתבדר. אני לא מוצא שום ייחוד לסדרה.

המממ

ההסבר שלך אינו מובן (להבדיל מההסבר הפשוט של איייל). אז טוב, כבר אמרנו שהסדרה שואפת לאינסוף. עכשיו השאלה היא, באיזה סדר-גודל היא שואפת לאינסוף? דווקא לא קשה לנחש את זה, בעיקר בעזרת מחשב. מעניין יותר: להוכיח שזה נכון (גם לא מי יודע מה).

ובכן:

מנוסחת הרקורסיה נובע שככל ש- An גדל, ה"צעד" אל האיבר הבא קטן: A_n+1-A_n = e^-(A_n) zz לכן, למשל, על מנת להגיע מ- 1000 ל- 1001 מספר הצעדים שיידרש הוא לכל הפחות e^1000 (כי כל צעד קטן מ- e^-1000) ולכל היותר e^1001 (כי כל צעד גדול מ- e^-1001). מכאן אפשר לחסום משני הכיוונים את מספר הצעדים אל כל מספר נתון x, והוא (עד כדי קבוע) e^x. לכן גידול הסדרה הוא גידול לוגריתמי.

עריסטו

Active member
מעין הוכחה

הסדרה מתבדרת בערך כמו סכום הסדרה ההרמונית, כי בסדרה ההרמונית סכום n האיברים הראשונים הוא בערך lnn, כלומר לאיבר שערכו lnn מוסיפים 1 חלקי n לקבלת האיבר הבא, ו - 1 חלקי n זה e בחזקת lnn-. כלומר אני משער שיש קבוע k כך שהאיבר ה-n-י בסדרה שנתת פחות lnn שואף ל - k.

ניסוח חדש של החידה.

מכיוון שהניחוש כמובן נכון, הסדרה שואפת לאינסוף "כמו (ln(n", ננסח אותה עכשיו כך: צריך להוכיח ש:
lim[ a[n] / ln(n) ] = 1​
ואם אפשר, אז גם למצוא את:
lim[ a[n] - ln(n) ] = ?​
בעיקרון, זה לא מסובך.

פתרון לא מפורט

השיטה שכתבתי בהודעה הקודמת נותנת את הגבול הראשון. כעת, e^-(a[n]-ln(n)) = n * e^-a[n] = n * (a[n+1]-a[n]) zz מהגבול הקודם, נוכל להחליף את a[n+1] zzz ב- ln (n+1) zz ואת a[n] zz ב- ln(n) zz (שוב, חסרה כאן הוכחה מפורטת אך עד כמה שבדקתי זה ניתן לביצוע) - ומתקבל ש- lim e^-(a[n]-ln(n)) = lim n *(ln(n+1)-ln n) = lim ln((1+1/n)^n) = ln e = 1 לכן lim a[n]-ln n = 0.

יהי

b[n] = e ^ a[n] a[n] = ln(b[n]) b[n+1] = b[n] e ^ (1/b[n]) :שטולץ lim { [ b[n+1] - b[n] ] / [ (n+1) - n ] } = = lim { b[n] [ e ^ (1/b[n]) - 1] } = = lim { [ e ^ (1/b[n]) - 1] / ( 1/b[n]) } = 1​
וכו'. זה שנתן לי את החידה אינו אוהב את שטולץ. הוא שלח לי פתרון בלי שטולץ.

למעלה