חידה למבוגרים בלבד

חידה למבוגרים בלבד

התלבטתי אם זו חידה לפורום מוסיקה עברית או לתרבות עברית אבל מכיוון שעדיין לא יצא לי לברך על הפורום החדש אז אני מנצלת את ההזדמנות לאחל הצלחה לידידי אשר בהנהלה ולכל הכותבים. שירו של מאיר אריאל ´לילה שקט עבר על כוחותינו בסואץ´ נפתח בבית הבא: קורא איים בזרם מאת ארנסט המינגווי תרגם את זה יפה אהרון אמיר. אז עוד מעט הוא יצחק אותה על המיטה הרחבה שלו והוא אחד העצובים בעיר. מהיכן לקוח ´יצחק´ כביטוי למעשים אשר עושים על מיטות רחבות...

למה צחקה מיכל...

למה צחקה מיכל לדוד? אולי מכאן? בטח יש דוגמאות טובות יותר

גרי רשף

New member
לא לכך התכוון המשורר..../images/Emo22.gif

צפו"ש ומאיר אריאל מכוונים אותנו לשורש צח"ק בבנין פִּעֵל שמשמעותו בתנ"ך היא לזיין. מתנצל על המילה הלא דיפלומטית, אבל לא מצאתי פועל אחר שיתאים לרוח המקרא. במקור יש לפועל משמעות זולה, רחוקה מאוד מהאווירה האירוטית של שיר השירים (למשל). בשל תקלה טכנית, אינני מצליח להביא מראי מקום מתאימים.

מוגג

New member
יופי צפוש תוקעת../images/Emo111.gif

את מאיר אריאל לכל מקום... כל הכבוד גם אני מת עליו. אפרופו "מת על" הנה אני מתעל אתכם לקישור שחיפש גרי: ו וַיֵּשֶׁב יִצְחָק, בִּגְרָר. ז וַיִּשְׁאֲלוּ אַנְשֵׁי הַמָּקוֹם, לְאִשְׁתּוֹ, וַיֹּאמֶר, אֲחֹתִי הִוא: כִּי יָרֵא, לֵאמֹר אִשְׁתִּי, פֶּן יַהַרְגֻנִי אַנְשֵׁי הַמָּקוֹם עַל רִבְקָה, כִּי טוֹבַת מַרְאֶה הִוא. ח וַיְהִי, כִּי אָרְכוּ לוֹ שָׁם הַיָּמִים, וַיַּשְׁקֵף אֲבִימֶלֶךְ מֶלֶךְ פְּלִשְׁתִּים, בְּעַד הַחַלּוֹן; וַיַּרְא, וְהִנֵּה יִצְחָק מְצַחֵק, אֵת, רִבְקָה אִשְׁתּוֹ. ט וַיִּקְרָא אֲבִימֶלֶךְ לְיִצְחָק, וַיֹּאמֶר אַךְ הִנֵּה אִשְׁתְּךָ הִוא, וְאֵיךְ אָמַרְתָּ, אֲחֹתִי הִוא; וַיֹּאמֶר אֵלָיו, יִצְחָק, כִּי אָמַרְתִּי, פֶּן אָמוּת עָלֶיהָ.(בראשית כו) אבימלך מציץ יצחק מצחק ומת על אשתו...

הי גרי, מה דעתך על

לדעת מישהי במובן התנכי או לחלופין לבוא על יצועה של מישהי וכד´ לא שיש לי משהו נגד לזיין (חלילה - נהפוך הוא) אבל אם רוצים ביטויים יפים מהמקרא בשביל לזיין - לא קשה למצוא

גרי רשף

New member
לזה בדיוק התכוונתי../images/Emo22.gif

יש לשער שהכותב הקדמון ידע מתי לכתוב "לדעת" מישהי ומתי "לצחק".. וזה מזכיר לי את הסיפור על השחקנית האמריקאית השנונה מיי ווסט ששאלו אותה אם מין חייב להיות משהו מלוכלך, והיא אמרה שלא חייב אלא אם כן עושים את זה כמו שצריך.. זה אולי הזמן לברר לעומק מה מקור הכינוי שבחרת: האם אתה תופס ועוֹגב או שאתה מרמז למוזיקאי הראשון, יובל, שהיה אבי כל תופשֹ כנור ועוּגב?

כפל לשון ולא הוא שחשבת

כפל הלשון שלי הוא לא עוֹגב ועוּגב (למרות שאין דבר וחצי דבר נגד עַגבים, נהפוך הוא) אלא אכן אכן בראשית ד´ 21 "ושם אחיו יובל והוא היה אבי כל תופש כנור ועוגב" - שמי יובל, והכפל הוא שאני מוסיקאי ולא סתם אלא גם (ואולי בעיקר) נגן עוגב. זה אולי לא המקום, וזאת גם בעצם פרסומת, אבל גם זה שייך לתרבות ואפילו עברית: אז בחול-המועד אני אגיע לארץ ואנגן רסיטל עוגב שחציו מוסיקה ישראלית בפסטיבל המוסיקה הבינלאומי של המרכז למוסיקה חיפה, האודיטוריום ע"ש הכט באוניברסיטת חיפה, ביום ב´ האחד באפריל (וזאת לא בדיחה) ב16:00

גרי רשף

New member
האמנם?..../images/Emo22.gif

אני יכול להעיד שבאולם בו נערך ערב השירה בציבור משירי אטינגר לפני כשבועיים ואשר עליו דיווחתי בהרחבה כאן בפורום, יש עוגב (dearj יאשר את דברי)! ביני לבין עצמי תהיתי אם זה עוגב אמיתי או אולי דקורציה, אבל עכשיו אני מבין שיש לי הזכות והעונג להכיר את זה שיפרוט ויתפוש ויעגוב עליו, ו..גם אתה אינך צריך לטרוח ולגרור מהבית את העוגב שלך (?) מכיוון שאני יכול להרגיע אותך שכבר יש שם אחד.. אשתדל להגיע ולשמוע מכיוון שמעולם לא ראיתי עוגב אמיתי בפעולה!

zimes

New member
גרי, אתה ממעיט בערכם של בני שיחך

היעלה על הדעת כי תופס לא ידע שבאולם הכט מותקן עוגב? הכל, כמובן, נאמר ברוח טובה
סביר שאני אהיה שם, מישהו מצטרף?

גרי רשף

New member
רציתי לחסוך לו טרחה מיותרת..../images/Emo22.gif

הוא עוד היה נגרר עם העוגב באוטובוס קו 37 עד לאוניברסיטה..

zimes

New member
../images/Emo45.gif חברות טובה, תכונה חשובה ../images/Emo13.gif

פלפל.

New member
הצחקת אותי! ../images/Emo2.gif ../images/Emo88.gif ../images/Emo57.gif ../images/Emo5.gif

גרי רשף

New member
צחוק צחוק, אבל..../images/Emo22.gif

עיון בקונקורדנציה מלמד אותנו שבספר בראשית כולם צחקו וציחקו ללא לאות. הגדילה לעשות שרה: ´ותצחק שרה בקרבה´ (בראשית יח12), ´כל השומע יצחק לי´ (בראשית כא6), ´למה זה צחקה שרה´ (בראשית יח13). ולבסוף- ´ותכחש שרה לאמור לא צחקתי כי יראה ויאמר לא כי צחקת´ (שרה מתווכחת עם המלאך וטוענת שצחוקה הוצא מהקשרו בבראשית יח15). אגב, מי יודע על מה היא צחקה?.. גם בעלה אברהם לא חסר לו: ´ויפל אברהם על פניו ויצחק´ (בראשית יז17), ולא פלא שלבנם קראו יצחק. זה אותו יצחק המצַחק את רבקה אשתו (בראשית כו8). בספר שמות, בזמן חטא העגל: ´וישב העם לאכול ושתו ויקומו לצַחק´. שמתם לב? אוכלים ושותים בישיבה, ומצחקים בעמידה.. טוב, מי שמסוגל לעשות ולשמוע בדיבור אחד, מסוגל גם לצַחק בעמידה. לוט היה כמצַחק בעיני חתניו שהזהירם מפני חורבן סדום ועמורה ("לוט? מה אתה מזיין את השכל? שתה משהו, אתה שיכור קלות.."). שרה מאבדת את חוש ההומור המפורסם שלה כשהיא רואה את ישמעאל מצַחק ביום היגמל את יצחק (בראשית כא9). אשת פוטיפר מעלילה על יוסף שהוא בא לצחק אותה על מיטתה הרחבה (בראשית לט 14-17). לבסוף- שמשון נקרא לצַחק על ידי הפלישתים, במקדש דגון שבעזה.

פלפל.

New member
צחוק בצד.. אבל

מִצְחָק היא המילה שאקדמיית השפה העברית בחרה לסטנד-אפ קומדי. כך, לפי מילון ספיר , שהוא המילון האהוב עליי, ושמשום מה אין בו זכר למשמעות הבראשיתית למונח מֶצַחֵק. המילון ה´אמיץ´ ביותר הוא מילון אלקלעי , שאמנם נקט בלשון עדינה - פירש את צְחֵק כ´השתעשע באהבים´ וכדוגמה נתן את יצחק המצחק את רבקה אשתו. ובעוד אלקלעי משתעשע, דן בן-אמוץ ונתיבה בן יהודה, במילון העולמי לעברית מדוברת הגזימו ונתנו למושג צְחֵק עליו את הפרשנות המרחיבה "פיתה אותו". (להאמין במשהו, בשובבות. "הוא לא התכוון ברצינות. הוא ציחק עליך"). עד כאן. שלושה מילונים. שלושה פירושים מקוריים. פיתה אותו..? ציחק עליו..? צחק בצד..? שלום על ישראל

לייטית

New member
ויצחק

בבראשית לט (חיפשתי במיוחד בשבילכם איפה זה) מספרת אשת פוטיפר לבעלה על יוסף שבא כביכול לצחק איתה, והיא צעקה (יעני אונס) והוא ברח וכנף בגדו נשארה בידה כהוכחה..

ST

New member
הנה משהו... ../images/Emo29.gif

מצאתי כמה פעמים בתנ"ך (ויש יותר, אבל זה לא לעכשיו): "ותרא שרה את בן הגר המצרית אשר ילדה לאברהם מצחק" רש"י מביא כמה הסברים ואחד מהם הוא "לשון גילוי עריות" (ומזכיר את "לצחק בי" - אם אני לא טועה- אומרת את זה אשת פוטיפר לבעלה, על יוסף..) "וישקף אבימלך מלך פלשתים בעד החלון וירא והנה יצחק מצחק את רבקה אשתו" ורש"י על הפסוק אומר "וישקף אבימלך וגו´ - שראהו משמש מטתו" מקווה שזה מספיק... גרי - בפעם הבאה אפשר לשאול..
לילה טוב! בשורות טובות, אסתי.

למעלה