חידה היסטורית

קוכולין

New member
חידה היסטורית

התייר המטייל באירופה יכול לראות כי ברוב הארצות עשויות הכנסיות מאבן בלבד. לעומת זאת בשוודיה, נורבגיה ודנמרק ניתן למצוא עוד כנסיות רבות עשויות עץ. מישהו יודע מדוע? רמז- מסתתר כאן סיפור היסטורי.

nazgulheir

New member
לפי מה שאני יודע

הכנסיות בסקנדינביה נבנו בדיוק כמו המקדשים האליליים - כלומר מעץ.

קוכולין

New member
לא תשובה מלאה

מה שכתבת נכון, אבל למה רק בסקנדינביה בנויות הכנסיות מעץ, ואילו בשאר אירופה- מאבן?

אני לא זוכר את מקדם מעבר החום...

...של האבן והעץ(ערכים ממוצעים)...אבל בברור ידוע שמעבר החום דרך העץ יותר איטי מהאבן... לכן מבנה המחומם מבפנים ישמור חום במבנהו יותר ממבנה אבן...כמו כן, המעבר ההפוך מהסביבה הקרה שבחוץ לפבנים יתקדם לאט, חימום פנימי יתגבר על הבריחת חום החוצה...בניה של קיר כפול מעץ יוצרת אויר כלוא שמשמש גם כשכבת בידוד... מאידך האבן יוצרת תהודה בחלל המבנה, כנירא שאפקט זה רצוי בכנסיות, אז הסקנדינווים ויתרו על ההדר של התהודה והסתפקו בחום התנור...

יונית א

New member
גם בארצות אחרות באירופה

יש עדיין כנסיות עץ יתכן שהסיבה היא שהכנסיות באירופה נשרפו ביתר קלות(אין לי מושג למה), והחדשות נבנו כבר מאבן? (כמו הגשרים). אולי תיאולוגית סברו שאם בונים כנסייה מעץ, היא מהווה חלק מהצלב של ישו-כמו יתר כפיסי העץ שנשמרו כרליקים? לא תשובה. הימור בלבד.

קוכולין

New member
עלית על זה

על אף שלא על הסיפור המלא. אני אכתוב אותו כעת, והמקור הוא פרופ' מיכאל הר-סגור. עד התקופה של פלישות הויקינגים היו כנסיות עץ בכל אירופה. הויקינגים שרפו את כנסיות העץ בכל מקום אליו פלשו, ולכן התחילו לבנות באירופה כנסיות מאבן. ובאיזה ארצות יש עדיין כנסיות עץ? שוודיה, דנמרק ונורבגיה- בדיוק הארצות מהן הגיעו הויקינגים. לתיאוריה השניה לא ראיתי ביסוס תיאולוגי, אף כי בנצרות הכל כמובן אפשרי

יונית א

New member
לא מבינה בתיאולוגיה- גמבלרית

של הסתברויות. מסביר אולי למה בנורמנדי נשארו כמה כנסיות עץ. יחד עם זאת, מבלי לפגוע בכבודו של פרופ' הר סגור-כמה מהמיתוסים על הויקינגים, הם מיתוסים בלבד. בגלל העויינות של התרבות האירופאית- הנוצרית אל הויקינגים, (הברורה מאליה) הרי נוצרה נטיה לצייר אותם "פרימיטיבים, ואכזריים" שאולי הם אכן היו, אבל לא בשונה מקודים תרבותיים אחרים באותה העת.

קוכולין

New member
נכון, אבל לא נראה לך הגיוני

שהם שרפו כנסיות? לי דווקא נראה שכן. אפילו צבאות אירופיים עשו זאת לפעמים במלחמות בינם לבין עצמם

forglemmigej

New member
מאיפוא הר סגור

הביא את הרעיון של כנסיות מעץ בסקנדינויה ?אני מתגוררת באחת הארצות, ולא ראיתי אפילו כנסיה אחת עשויה מעץ !אפילו קתדרלה העתיקה ביותר בדנמרק אשר נמצאת בעיר Århusומאד מומלצת לביקור, עשויה מלבנים. שלא לדבר על כל הכנסיות שראיתי בכפרים השונים מתקופות שונות אף אחת לא בנויה מעץ. זה נכון שמאד קר פה בחורף -17מעלות לפעחים והבידוד היחידי זה שיטת בנייה air tightאיןלי מושג מה זה בעברית..

Air Tight...משמעות אוויר כלוא...

...כי אוויר מבודד היטב...ע"י יצירת מספר שכבות של קיר מוצק ניתן לכלוא בינהן אוויר, או ע"י יצירת קיר פורוזיווי בחללים מרובים... אני חושב שקוכלין ויונית א התכוונו לכנסיות ממש עתיקות...כאלה שכבר נהרסו ובמקומן באו מבנים מאבן...

יונית א

New member
בוודאי שכנסיות נשרפו

אבל אני לא בטוחה שרק הויקינגים הם האחראים. שהרי מטבע הדברים השריפות נגרמו מכל מיני סיבות כמו ברקים, כמו גג רעפים שהושלך עליו חתיכת קש בוערת ,שריפות כלליות של הישוב כולו וכן הלאה. בוודאי שהויקינגים, כמו כל כובש אחר עשו שימוש בכוחם ושרפו את הנכבש(שיטה די מקובלת עוד מימי הרומאים הרי) לא חושבת שרק הויקינגים עשו זאת לא חושבת שרק אלו היו הסיבות. יתכן שבסקנדינביה ,כאשר כנסיות נשרפו, הן נבנו מחדש מעץ (שהיה זמין ומבודד חום טוב יותר מאבן קרה) ואילו ביתר אירופה הבניה המחודשת הייתה מאבן. יתכן שהסיבה לבניה מחודשת באבן הייתה הבניה הרומנסקית שהפכה כנסיה למבצר אטום ושימשה את עולי הרגל בדרכם לסנטדיאגו דה קומפוסטלה או לורד, ולכן הייתה בניה מסיבית ומגננתית יותר. כן חושבת שלכיבושים הויקינגים היה חלק בשריפה. כמו לכוווווווווולם בימי הביניים (ואחריהם גם קצת) ואני גם חושבת שכנסיות נשרפו מכל מיני סיבות שאינן קשורות לויקינגים,אבל נבנו מחדש מאבן, במרבית אירופה, ופחות בסקנדינביה. דוגמא לכנסייה שנבנתה מחדש מעץ לאחר שנשרפה אפשר לראות באונפלר בנורמנדי בצרפת. (תמונה מטושטשת...אבל זה מה שיש ).

שריפת הכנסיות על ידי הפושטים

הויקינגים\נורמניים היא עובדה מתועדת. באשר ל"אכזריות" היתרה של הוויקינגים, מדובר כמובן בהבדלים בין אמות מידה מוסריות. זה עניין להודעה ארוכה יותר.

למעלה