חידה בתרבות עברית

חידה בתרבות עברית

מה מקור הבטוי "וי ביי דער רעבעצען אים בעט" - כמו אצל הרבנית במיטה ?, ומה פירושו?

תמצא עוד על המקור ועוד סיפורים על

מיטת הרבנית בפרום יידיש 27/9/06 מקורה של האמירה הינו בבדיחה על תמימותם (או שמא - נאיביותם) של החסידים. על כך מספר דרויאנוב ב"ספר הבדיחה והחידוד": "חסיד טעה ונכנס לחדר משכבו של הרבי. נבהל ונרתע לאחוריו: גדולים מעשי אלוהינו! הינה מיטתו שלו - מלאכים שיעשעו עליה (כלומר - מוּצעת ומסודרת כאילו איש לא ישן בה) והנה מיטתה שלה - סוסים מיוזנים, רחמנא ליצלן, הילכו בה...". (בדיחה מס' 615).

משם לקחתי את השאלה כמובן....אבל

אבל התשובה שלך לא מדויקת - מה פירוש כל הסיפור?

את הסיפור לקחתי משם, כמובן.

לפי הבדיחה התרשם החסיד שבמיטת הרבנית הילכו "סוסים מיוזנים". המקור הוא ירמיה ה' ח' - סוסים מיוזנים היו עמי - איש אל אשת רעהו יצהלו. אמנם רשי מסביר שאלה סוסים שהזינו אותם, אבל אז אין להבין מה לזה ול- "יצהל איש אל אשת רעהו" אני מבינה את הבדיחה כמשל, כדימוי. בעוד הרב ישן שנת ישרים אשתו מתגלגת מצד לצד, לא מצליחה להרדם ולכם מיטתה נראית כאילו הסוסים המ... בקרו בה. ולמה נדדה שנת הרבנית. איני יודעת. אולי כל הסיפור הוא משל ליהודים שהבעל תלמיד חכם לומד תורה, ועל אשתו להיות אישה, אם עקרת בית ולפרנס את המשפחה. כשיש כל כך הרבה דאגות - השינה לא משהו...

תמימה = היגיון של אישה?

הסוסים המיוזנים אצל הגבר תמיד מזיי... נו אני תמימה אז לא נעים לי לגמור את המילה...

../images/Emo52.gifתם אכן תמימה. תשובה שהתקבלה

מחיניה מפורום יידיש מעידה שאכם הכל קשור לזיו... בלי פלפול. הרב והרבנית (וכל הדתיים) ישנים במיטות נפרדות מחשש נידה.כשחשקה נפשו של הרב בתשמיש המיטה הוא משליך לעבר זוגתו את הכיפה והיא מרימה/לא מרימה.זה משמש לו סימן והוא הולך למיטה שלה. היא ל ע ו ל ם אינה הולכת למיטה שלו. מכאן שהמיטה שלה היא המבולגנת ומזה נולד המשל.

מוגג

New member
יש דבר כזה

זה מסתר קצת מגוחך אבל כנראה יש כאלה שיכולים רק כך. ש: במה נבדל רב רפורמי, או קונסרבטיבי, מרב חילוני? "יש כאן הבדל פילוסופי מאוד עמוק. עם כל הכבוד לתנועות הרפורמית והקונסרבטיבית על התפקיד החשוב שהן ממלאות בישראל ובעולם היהודי בכלל, ועל הפלורליזם שלהן - שתיהן תנועות דתיות, והשקפתן שונה לחלוטין מזו של היהדות החילונית. את הטקס החילוני לא מנהל איש דת, אלא אדם העוסק בתחומים הקרובים לעולם הערכים היהודי, והוא בעל ידע נרחב בסוגיות החברה הישראלית והיהדות בת זמננו. הטקס גם לא מתמקד בתכנים דתיים, ולא מתקיים בבית כנסת, אלא באתרי אירועים והתכנסות חילוניים. אנחנו לא דתיים, ודאי לא חרדים, ולא זקוקים שרבנים יספרו לנו מה נכון ומה לא נכון לעשות, ומיהו 'טהור' או 'טמא'. מאחורינו עומד עולם עשיר של ערכים ותרבות יהודים, עבריים וישראלים, לדורותיהם".

אלי ו.

New member
קצת מזכיר לי את הטענה של ליבוביץ

שטען ההפך. ליבוביץ ראה בתנועה הרפורמית תנועה שמאמצת מסורות וטקסים שמתאימים לאדם המודרני, תנועה ששמה את האדם במרכז (אתנוצנטרית). לפי ליבוביץ כל הרעיון של תנועה דתית היא שלא האדם במרכז אלא האל במרכז (תאוצנטרית) ולכן הוא ראה בתנועה הרפורמית תנועה חילונית.

יוסי ר1

Active member
נו, שויין. מזכיר לי את מי שבוחר

לפתור את עינייניו עם הסביבה באמצעות נבוט, אבל מתעקש לקרא לעצמו בן תרבות. וחסר למי שינסה לתקן את דעתו...

יוסי ר1

Active member
הרבה בבית הכנסת שלכם מאד שמרנית

אם היתה באמת משוחררת, מן הסתם לא היתה לה כבר חזיה להשליך.

למעלה