חטפים חטפים...

• פותח הנושא or99
  • פורסם בתאריך

or99

New member
חטפים חטפים...

כל מי שמנקד טקסט ייתקל מתישהו בבעיית החטפים. חטף בא באות גרונית שהייתה אמורה לקבל שווא עפ"י משקלה. במבטא של היום רק עפ"י המשקל נוכל להבדיל בין חטף לתנועה. מי שלא יודע לדוגמה שבמילה אהבה הה' באה בחטף ואינה תנועה, זו בעיה שלו, ושום כלל לא יעזור. יש להכיר את המשקל. גם אני, כשבאתי לנקד שיר לאחרונה, כמעט וניקדתי אָהָבָה. ליתר ביטחון פתחתי מילון והתברר שטעיתי. (לאחר מכן נזכרתי במילה אַחֲוָה שגם היא באותו משקל, ושתיהן באות בצמד בברכת הנישואין - "...אַהֲבָה וְאַחֲוָה ושלום ורֵעות") ניתן לחלק את התופעה לשניים: 1. חטף שבא באות גרונית שהיה אמור לבוא בה שווא נע. 2. חטף הבא באות גרונית בה היה אמור לבוא שווא נח. 1. המקרה הראשון פשוט יחסית. במקרה זה תמיד יבוא חטף: דוגמאות (בסוגריים - מילה באותו משקל בה האות אינה גרונית, ומופיע שווא נע במקום החטף): חטף קמץ (מבוטא כ-O): חֳדָשִים (על משקל גְּדָלים) חטף פתח: עֲבָדִים (על משקל כְּלבים), נוֹהֲגִים (על משקל שומְרים) חטף סגול: עֱנוּ (על משקל צְאוּ) אמנם קצת קשה לדעת איזה סוג חטף יבוא, אבל הניקוד פשוט ביותר, משום שכל חטף נשמע בדיוק כפי שנכתב. המגבלה היחידה היא כאמור ההבחנה בין חטף לתנועה רגילה, שנעשית עפ"י המשקל. 2. המקרה השני קצת יותר מסובך. ראשית יש לדעת שאם יבוא חטף במקום שווא נח, סוג החטף יקבע עפ"י התנועה שלפניו. אם ארצה לדוגמה לנקד את המילה מעגל, באופן טבעי אנקד כך: מַעֲגָל. אלא שזו טעות. הניקוד הנכון הוא מַעְגָּל. ואם ארצה לנקד את המילה מחזוריות, מניין אדע שהניקוד הנכון הוא דווקא מַחֲזוֹרִיּוּת? במקרה בו האות הגרונית באה במקום בו אמור להופיע שווא נח, לפעמים השווא נח יישאר ולא יופיע חטף. הבעיה היא שבלשון הדיבור הלא תקנית אנו הוגים שווא זה כחטף. לפעמים המקרה הפוך. באות צריך לבוא חטף ובלשון הדיבור אנו הוגים אותו כשווא. לבעיה זו, בניגוד לבעיה הקודמת, ישנו פיתרון (לפחות חלקי), משום שישנם כללים שלפיהם ניתן לקבוע מתי יבוא חטף. עפ"י הספר דקדוק הלשון העברית לדוד ילין הכללים הם כאלה: 1. כשפ' הפועל או ע' הפועל הם א', הן יבואו תמיד בחטף. דוגמאות: הֶאֱמִין, הֶאֱפִיר, נָאֳמוֹ, (קמץ קטן, וחטף קמץ - מבוטאים O). 2. כשפ' הפועל או ע' הפועל הם ה'ח'ע' ולאחריהם יש בג"ד כפ"ת, לא יבוא חטף. באות הגרונית יישאר שווא נח. ולאחריו יבוא דגש. דוגמאות: מַעְגָּל, מַחְבֶּרֶת, זַעְפּוֹ. 3. כשפ' הפועל או ע' הפועל הם ה'ח'ע' ולאחריהם אות שאינה בג"ד כפ"ת, יבוא חטף. לדוגמה: מַחֲשָׁבָה, מַהֲלֻמָּה. 4. ל' הפועל באה בשווא נע. דוגמאות: יָדַעְתִּי, בָּרַחְנוּ. חוץ מלפני כינוי נוכח שאז יבוא חטף: יִשְׁלַחֲךָ. לכללים אלו יש הרבה יוצאי דופן שמפורטים שם בהערות. המחבר מביא יוצאי דופן מן התנ"ך, שאיני יודע כיצד נוהגים היום לגביהם. בשורש אש"מ לדוגמה יש מחלוקת מילונים: אבן שושן: יֶאְשַׁם, רב-מילים: יֶאֱשַׁם. בקרוב אוסיף את הכללים לאתר שלי, ואני מקווה שאוכל לברר עוד לגבי היוצאים מן הכלל. אגב, המילה אַהֲבָה, איך לא, יוצאת מן הכלל.
גח"ט! אחרי שכתבתי את ההודעה הסתכלתי שנית במילון, והתברר שיש הרבה יותר יוצאים מן הכלל, פי כמה מהכתוב בהערות שבספר. (לדגומה: המילה מחסום היא בשווא ולא בחטף). אם למישהו יש כלל אחר טוב יותר, אשמח לקבל.

streetball

New member
תודה

אז החטפים, בהתייחסות בהגדרות ייחשבו כשוואים נעים או כתנועות? ועוד שאלה באשר לחלוקה להברות: ברור הדבר שכשאשרק יש דגש משלים או תבניתי, בעצם צריך להכפיל את האות, כאשר הראשונה באותיות תהא מנוקדת בשווא נח, והשנייה, תהא מנוקדת בתנועה מסויימת. אך מה קורה במקרה שיש שווה נח ומיד לאחריו אות עם דגש חזק(משלים או תבניתי) אם נעשה את אותה חלוקה זה בעצם יוצא: שווה נח, שווא נח ותנועה ואז השווא השני הוא בעצם שווא נע? ועוד משהו, בחלוקה להברות כשיש דגש משלימים לא צריכים ממש לכתוב את האות פעם נוספת נכון? אלא פשוט לחלק נכון...? ושאלה אחרונה, במילה מיודעת צורת היסוד היא יחד או רבים מיודע, או יחיד\רבים שאינו מיודע?

or99

New member
1. לעניין החלוקה להברות...

הם נחשבים שוואים נעים לכל דבר. 2. אין מקרה כזה. 3. בכתיב רגיל אף פעם לא כותבים את האות עוד פעם. אולי בתרגילי/הסברי חלוקה להברות כן כותבים. אני לא יודע. 4. אינני יודע מה ההגדרה של "צורת היסוד".

אִיתַי

New member
מספר תשובות

1. ידוע לי שקיימות 2 גישות בנוגע לחטפים (והשוואים הנעים) במסגרת החלוקה להברות: גישה ראשונה מצרפת אותם לתנועה שאחריהם (לפי הכלל הקובע ששווא נע פותח הברה), וגישה שנייה מפרידה אותם מהתנועה שאחריהם ומגדירה אותם בנפרד, כתנועה חטופה. אני, כתלמיד, הייתי נוהג לפי הגישה השנייה. 2. כפי שאור ציין , לא יבוא דגש חזק אחרי שווא, למעט מקרה בודד, במילה: שְׁתַּיִם (קיימת דילמה בנוגע לסוג השווא ולסוג הדגש המופיעים בה, ולא תידרש למקרה זה). 3. בחלוקה להברות, לפי הכללים הנדרשים מתלמידים הניגשים לבגרות בלשון, יש צורך להעתיק כל מילה שיש בה אות המנוקדת בדגש חזק. במילה ה"חדשה" נכפיל את האות הדגושה בדגש חזק, כאשר האות הראשונה תנוקד בשווא נח והשנייה - בתנועה המקורית (כך אנו, למעשה, משחזרים את התהליך שקדם ליצירת הדגש החזק, במיוחד בדגש חזק משלים). 4. צורת היסוד מוגדרת כצורת היחיד באותו זמן. אינני יודע לענות לך בנוגע ליידוע. בד"כ לא נדרשים למילים מיודעות ולצורות היסוד שלהן בבחינת הבגרות.

אסופית02

New member
צורת היסוד בפועל ובשם

יש להבחין ביניהן!! בשם: יחיד נפרד דוג': שולחנותיהם- צורת היסוד: שולחן. בפועל: נסתר באותו זמן. דוג': תלכי- צורת היסוד: ילך (נסתר, עתיד)

אסופית02

New member
צורת היסוד היא יחיד נפרד

לא שייך פה עניין היידוע. ובקשר לחלוקה להברות- חבל לדבר בתיאוריה, כשתהיה לך מילה בעייתית הבא אותה, ונעזור לך לחלקה כפי שלמדת בשיעור. עליך להבין ששיטת החלוקה היא לצורך לימוד, ולא מובנת לכולם.

אסופית02

New member
אבחנה בבג"ד כפ"ת

כיוון שניקוד הגרונית לפני בג"ד כפ"ת מותנה בהגייה, הן מתחלקות ל-2 קבוצות: בכ"פ גד"ת וכל הכללים: שווא נח/חטף- 1. ניקוד הגרונית לפני בכ"פ מותנה בהגייה: שווא נח נותר בגרונית לפני בכ"פ שביצוען פוצץ. דוג': העְפּלה, מעְבּדה, מהְפּכה ולהפך לפני בכ"פ שביצוען חוכך בא חטף. דוג': האֲפלה, יעֲבוד. 2. שתי דרכים בניקוד הגרונית לפני גד"ת: גרונית בשווא+גד"ת דגושות. דוג': מעְגּל, נהְדּר גרונית בחטף+גד"ת רפויות. דוג': תאֲגּיד, נהֱדּר. 3. שתי דרכים בניקוד חי"ת: חי"ת בשווא נח. דןג': החְליף, מחְסן. חי"ת בחטף. דוג': החֱליף, מחֲנה. 4. בשאר המקרים יבוא חטף כנגד שווא נח. דוג': מהֲלך, האֱמין, העֳמד. הערות נוספות: (מקווה אינני חוזרת על דבריך.. דילגתי לקראת הסוף..) * לא יבוא חטף במקום שווא נח שסוגר הברה מוטעמת. דוג': מעְלה, שמעְתי. * שווא נח שלפני יו"ד נוטה להישאר. דוג': רעְיון, מעְיין, רעְיה. * בבניין הופעל מקובל לנקד את תחילית הבניין בקמץ קטן לפני גרונית חטופה (כדי לשמור על התאמת התנועות בין החטף לתנועת התחילית). דוג': הָעֳבר. חטף כנגד שווא מרחף חטף יבוא בגרונית במקום שווא מרחף תמיד (למעט: לחְיות, להְיות ואחְיות- (בנסמך)), ובכך הוא דומה לשווא נע. החטף יותאם לתנועה שלפניו. את הדברים הבאתי מחוברת "שיעורים ביסודות הלשון ותורת הניקוד" מקורס ניקוד באוני' ב"א.

Yuvalenko

New member
כמה דברים ../images/Emo26.gif

ראשית, אם כבר יום כיפור - סליחה על היעדרותי בזמן האחרון, קיבלתי על הראש בגלל זה, ואני לא רוצה לציין ממי (אבל זה מגיע מהצינורות הגבוהים..
). שנית, אור - לא התייחסת לאות ר', הנחשבת אף היא לגרונית. יש לציין שהיא אינה מקבלת חטף בשום מקרה, לפחות לא מקרה שידוע לי עליו. נכון, יש המחמירים ואף אינם מכלילים ר' כאות גרונית. בעיה דומה ישנה באות ח', שכיום נהגית מהחך כמו כ' רפה, ולא מהגרון. לכן יש נטיה שלא להחטיף אותה במקרים בהם היא אמורה להיחטף. כמו כן, ישנן דוגמאות רבות לשבירת הכלל האומר כי ח' לא תיחטף כאשר תבוא אחריה אות בג"ד כפ"ת, ולהפך. לדוגמא - הפרח "קחון" - מנוקד עם שווא נח בח'. באות ע' ישנן צורות שונות ומגוונות. בחלקן הצורה נכתבת על פי צורה דומה או אף זהה לה, כלומר, כאשר ישנה צורה אחת בה ישנו חיטוף, בצורה דומה לה לא יווצר חיטוף - לצורך בידול משמעות. לדוגמא - מעברה. ע' בשווא נח, וב' בדגש קל. בדיוק לפי הכלל שציינת. מעבר - חטף פתח בע', וקמץ בב'. כאן החוק אינו חל. לטעמי - בידול משמעות. דוגמא טובה יותר - האפיל/העפיל (מעפיל/מאפיל): ב"האפיל" - חטף סגול בא', ופ' אינה דגושה. אך לעומת זאת העפיל - שווא נח בע' ודגש קל בפ'. שוב - לצורך בידול משמעות. שים לב שבידול זה היה חייב לקרות בתקופה האחרונה, ולא בעבר הרחוק, כיוון שבעבר היו מבטאים היטב את ההבדל בין א' לע'. לדעתי, הבידול נוצר בתקופה מאוחרת יותר, לצורך העניין לאחר שעלו לארצנו יהודים מארצות מערב אירופה, יוצאי "אשכנז". בין היתר, הם לא ביטאו את ההבדל בין א' לע' (מן הסתם שזה תהליך), ונוצר הצורך להבחין בין צורות דומות שכאלו. אשמח להערות/הארות בנושא.
יובל.

gilsasson

New member
אני יודע שמדובר על פורום של השפה

העברית אבל אם כבר אתם בנושא הניקוד יש מצב שאתם יודעים למקד גם בערבית? אני יודע לנק הכל חוץ מוצלה ואליף מרחפת... אשמח אם תגידו לי איך עושים זאת. אחרי הכל העברית והערבית הן שפות אחיות..

למעלה