חזרתי, ואתי שאלות

RonenYi

New member
חזרתי, ואתי שאלות

מה שלומכם? משום ההתעסקותי התכופה בדקדוק העברי הרגשתי שאני זקוק למנוחה קלה (בינתיים, התפניתי ללימודי התחביר והשחבור). אבל, קפצתי כעת לגיחה כי יש כמה נקודות שלא נותנות לי מנוח... 1. האקדמיה השיבה לי בדוא"ל: "הֶכְרֵחַ (צירי, פתח גנוב) גם בסמיכות, שלא כהיסַח הדעת". אבל, בחוברת כללי נטיית השם בהוצאתה נכתב בפירוש ש"ליד הצירוף היסֵחַ הדעת יש גם הסַח הדעת". רבותיי, יש כאן סתירה! 2. "בנקים": במלרע? הרי היא מילה שאולה כמו "אקדמיה" אשר נהגית במלרע, כמו בכללי השפה העברית. 3. "ירד", "ישב" וכן הלאה (כולם בעתיד-נסתר): בכתיב מלא מאוית ביו"ד אחת? אם הבנתי נכון, כך האקדמיה קבעה, ולא "יישב", למרות שביו"ד אחת נראה כעבר-נסתר. קחו למשל את המילה "ילך", ותראו ש"יילך" לא מסתדר, אז אולי יש בדוגמה זו לחזק את עצם קומה של יו"ד אחת בלבד. מה דעתכם? תודה רבה לכם, יקיריי.

גנגי

New member
בקצרה:

1. האקדמיה משנה את דעתה כל שני וחמישי, זה לא חדש שהיא מוציאה חוברת כללים מסוימת וסותרת את עצמה בפרסום הבא שלה. 2. כל צורות הריבוי בעברית (בין אם מדובר במילים מקוריות-עבריות, ראה גם מלעיליות, ובין אם נשאלו מלשונות זרות) ייהגו במלרע. חשוב על אבשלום קור או על דן כנר אומרים "אכן, השביתה כוללת את כל הבנקים". יש בכלל אפשרות שמילה כזאת תיהגה בפיהם במלעיל?! (אה, וכשאתה פונה בפעם הבאה לאקדמיה בבקשה אל תספר להם שאני הוגה במלעיל, בסדר?) 3. שתי י' - רק בפיעל עבר: ייצר, ייצב, ייצא, ייבא, יילד, יישם. כדי לא לטעות, בצורות העתיד של בניין קל בגזרת פ"י לא אמורה לבוא י' נוספת. (אתה שואל אם אני כותבת שם י' נוספת? בוודאי. אחרת איך יבינו שזה יישב ולא ישב?
לפעמים, כשצריך באמת לשמור על הכללים מסיבות של רשמיות, אני מנקדת בצרה. אבל לרוב אני מצפצפת על הכללים שלא נראים לי הגיוניים ומסתפקת באלה שנראים לי טובים.)

Yuvalenko

New member
פיפ! פיפ! ../images/Emo73.gif

זה היה צליל הצפצוף של גנגי על הכללים.
לגבי ריבויים - לדעתי את טועה, שהרי לא תשמעי את אבשלום קור אומר "אקדמיות" במילרע.. נראה לי שמילים מלעיליות מסוימות עוד נהגות במלעיל בריבוים כגון זה, כיוון שהטעם נשאר על אותה ההברה. אך במילה אוניברסיטה לדוגמא, הטעם כבר מרוחק הברה נוספת, אולי בגלל זה הריבוי הוא במלרע - אוניברסיטאות. התשובה לא נראית לי כזאת פשוטה לגבי הטעם במילים לועזיות בריבוי.

גנגי

New member
אתה טועה.

אם יצטרך לריבוי של "אקדמיה" הוא יהגה זאת במלרע. וזה נכון לגבי כל מילה בריבוי, בין אם היא ממקור עברי ובין אם לא.

Yuvalenko

New member
לא ידעתי זאת. אם כך רוב שדרני

החדשות ברדיו ובטלויזיה שוגים!

RonenYi

New member
זה חדש לך?

לא מעט אני מזהה אצל קרייני החדשות טעות בהגייה, למרות שזו הקבוצה הכי קפדנית. מחיים יבין למדתי שיש לומר "עבודת-פֶרֶך", כאשר ה"פרך" סגולי. תקנות שפתם של הפוליטיקאים היא גרועה מאוד, אמנם יוסי שריד הוא מצטיין אמתי. אגב, מה שלומך, יובל?

bateliezer

New member
המילה "אוניברסיטה"

היא מלעילית, כלומר ההטעמה היא בהברה אחת לפני האחרונה. אמנם לא שמעתי במו אוזניי אף דובר עברית, כולל קרייני החדשות, מטעים כך את המילה, אבל זו ההטעמה התקנית. נכון שב-University הטעם הוא בהברה ver, אבל בעברית אין חיה כזאת. ההטעמה היא או בהברה האחרונה או בזו שלפניה.

גנגי

New member
בעברית תקנית

המילה "אוניברסיטה" היא בעלת הטעמה מלרעית.

למעלה