חותמות "הצלב המלטזי"

doroni10

New member
חותמות "הצלב המלטזי"

מאחר והרבה זמן אין לי, אני מביא כאן סיכום שטחי יחסית על צלב זה, מקורו ושימושיו בדאר הבריטי. לכל מי שיש תוספות לכתוב- מוזמן לרשום (בעיקר אברהם- שכן אוספך העיקרי הוא בולי בריטניה מהתקופה הוויקטוריאנית). חותמות "הצלב המלטזי" חותמות ה"צלב המלטזי" הינן כנוי לחותמות הראשונות שנעשה בהן שימוש בדואר הפני (Penny post) על גבי הבולים הראשונים של בריטניה. השימוש בהן היה נפוץ בעיקר בין השנים 1840 ל- 1853. ראשית, יש לציין, שהכינוי "הצלב המלטזי" שניתן לחותמות אלו על ידי אספני הבולים הינו מושג מוטעה, שכן אלו אשר הדביקו כינוי זה לחותמות הללו חשבו לתומם שהוא בא לחקות את הצלב בעל שמונה הקצוות שהיה סימלם של מלכי מלטה. אולם בפועל צלב זה נועד לחכות את ורד הטודור (Tudor rose)- סימלה של המלכה אליזבט הראשונה (ששמה הוא למעשה גלוריאנה טודור)- ולמעשה סמל המשפחה כולה. הורד הטודוריאני מסמל את עליית אנגליה לגדולה – תחילת תור הזהב הבריטי (1485-1603). סמל זה ליווה מאז את כל מלכות בריטניה באשר הן. כאשר הוחל השימוש בחותמות אלו נעשתה הנפקה מיוחדת לחותמות ידניות עבור כל עיר גדולה ומחוז בבריטניה- כך שלכל מחוז/עיר חותמת שונה במעט. צבע החותמות בד"כ שחור, אדום, כחול, ירוק- תלוי בד"כ בבולי עליו מוחתם, שכן הבולים הראשונים של בריטניה קשה לקרא עליהם חותמות שחורות או כחולות.. למשל.. ובולים אדומים/חומים מאוחרים יותר קשה לקרוא עליהם חותמות אדומות- אם כי דוגמאות לכך לא חסרות. התמונה הראשונה המופיעה בהודעה זו מציגה את החותמות הידועות לפי ערים/איזורים בבריטניה על פי הסדר הבא: שורה ראשונה: Belfast שורה שניה (משמאל לימין): Brighton, Crock, Coventry, Dublin, Dursley. שורה שלישית (משמאל לימין): Eyrecourt, Greenock, Hollymount, Kanalinseln, Kelso שורה רביעית (משמאל לימין): Kilmarnock, Leamington, Leeds, Limerick, London I. שורה חמישית (משמאל לימין): London II, Manchester, Montrose, Mullingar, Norwich. שורה שישית (משמאל לימין): Perth, Plymouth, Scottland, Settle, Stirling. שורה שביעית (משמאל לימין): Stonehaven, We;shpool, Whitehaven, Wotton-under-Edge, York בחלק מהמקומות החלו להופיע חותמות זהות הכוללות גם מיספור וצלב קטן בקצה העליון של החותמת- חותמות אלו הופיעו כאשר דואר הפני החל להשתרש ונדרשו יותר ידים עובדות במיון והחתמת מכתבים- בצורה זו ניתן היה לעקוב אחר הפקידים עצמם.

doroni10

New member
והנה מספר דוגמאות על גבי בולים

נסו לזהות את החותמות
דורון,

תמיר1991

New member
מדהים!

האם יש אספנים שמתמחים בבולים בריטיים עם חותמות אלו? תמיר.

doroni10

New member
אברהם מהפורום המקביל בוואלה

כפי הידוע לי- הוא מומחה בבולים אלו.

yblumann

New member
צלב

תמיר ואחרים, ישנה ספרות עניפה באנגלית על הדאר הבריטי לפני ואחרי 1840 . דורון הציג יפה ובקצרה דוגמאות של חותמות שמשרדי הדאר בבריטניה השתמשו בהם. יש אספנים כאן שמקדישים את חייהם ליצור אוסף מלא ושלם של חותמות כאלו. יש חותמות יותר נפוצות ויש חותמות די נדירות, אבל לא קשה לרכוש במחיר סביר -בערך 50 שקל -דוגמא על מעטפה . אבל החותמת הזו לא ענתה על הצורך להעיד מתי דבר הדאר נשלח, ובסיכומו של דבר החותמת הוחלפה. היו נסוים בצבע החותמת אדום ירוק ולבסוף שחור. Yoram

elcool

New member
חוץ משתיים-שלוש שיש להם/חסר להם

ריבוע באמצע, ועובי הקו... אני לא מבדיל בניהם

למעלה