חורים שחורים

בן1234

New member
חורים שחורים

מישהו יכול להסביר מהו בדיוק חור שחור, איך הוא נוצר ומה קורה אם "נכנסים לתוכו" (אם ניתן). אם אפשר הסבר גם בשפה פשוטה וגם הסבר מדעי יותר איך הכל מתרחש תודה רבה

MajorGad

New member
הסבר

אני אסביר כמיטב יכולתי..אני בטוח שיבואו אנשים שיתקנו אותי פה ושם ויוסיפו..ההסבר שלי לא ממצה. חור שחור הינו גרם שמיימי שקרני האור אינן יכולות לברוח ממנו עקב כח הגרביטציה החזק שלו לכן אין אנו יכולים לראות אותו. כאשר כוכב מגיע לסוף ימים הוא עובר כמה תהליכים שבסופם הוא נדחס לרדיוס קטן פי כמה אלפיות ויכול להפוך לשלושה סוגים של גרמים שמיימים ננס לבן - גרם שמיימי קטן בעל צפיפות של מאות אלפי ק"ג לסמ"ק. גרם שמיימי זה רק "מעקם" את קרני האור העוברות לידו. (השמש שלנו תהפוך לננס לבן) כוכב ניטרונים - גרם שמיימי שהצפיפות בו היא מיליוני ק"ג לסמ"ק מרוב שהכח הגרביטציוני שלו חזק האלקטרונים בו נפגשים עם הפרוטונים והופכים כולם לניטרונים ולכן שמו. גרם שמיימי זה "מעקם" עוד יותר את קרני האור. חור שחור - גרם שמיימי שהצפיפות בו היא אינסוף ק"ג לסמ"ק מגרם שמיימי זה קרני האור כבר אינן יכולות לברוח והן נשארות כלואות ב"אופק האירועים" - אזור שאי אפשר לברוח ממנו. לגבי הכניסה לתוכו...נניח אסטרונאוט חסר מזל ייכנס לתוכו...לאחר שהוא ייכנס לתוך "אופק האירועים" (event horizon) לא תוכל לקבל ממנו יותר שדרי רדיו, טלויזיה או כל שאר סוגי תקשורת ולא תוכל לראותו יותר..האסטרונאוט עצמו יקרע לגזרים בתוך החור השחור (זה לפי ההסבר של הוקינג)

Levos

New member
כזכור לי הדברים שתארת קורים רק

לכוכבים גדולים למדי, ואילו כוכבים קטנים כמו השמש שלנו פשוט יתפזרו לענן גז בסיום חייהם. אם אתה מגיע קרוב לחור שחור אז קורה אותו דבר כמו עם כל גוף שמימי - או שאתה הופך ללוין שלו (במהירות מאד גדולה) או שאתה מתרסק אליו (ומוסיף למסה שלו).

voguemaster

New member
לא

השמש שלנו לא תהיה ענק אדום. ענק אדום זה הדבר היפה האדום והגדול הזה שרואים אחרי סופרנובה של כוכב מאסיבי. בעצם, הדבר האדום הזה הוא המעטפת שהועפה בפיצוץ כתוצאה מהקריסה (יש פה שימור אנרגיה פוטנציאלית... לא חשוב). היות ולכוכב החביב עלינו אין מסה מספקת כדי לקרוס לסופרנובה, לא תעוף המעטפת. שני תנאים לסופר נובה: 1. ליבת ברזל שמסתה גדולה ממסת צ'נדרחסה (1.48 או 1.54 מסות שמש נדמה לי חחח) 2. כוכב עם מסה התחלתית של מעל 10 או 11 מסות שמש בערך בסופו יקרוס. חבל שאין לי את תרשים הזרימה (הפשטני משו) של חיי כוכב...

voguemaster

New member
התכוונתי:

שאין לי את הכח לחפש את התרשים במחברת

סמפיק

New member
זה לא ציטוט מדויק:

ענק אדום הוא לא כוכב אחרי סופרנובה אלא כוכב (בגודל דומה לשמש) שמלאי המימן להיתוך שלו הידלדל והוא החל לקרוס בגלל שלחץ הקרינה דעך. הקריסה מעלה את הטמפרטורה לכזו שמאפשרת היתוך הליום לפחמן, ואז לחץ הקרינה לפתע מתחזק פלאים והכוכב מתנפח, בלי להתפוצץ, ומשיל בעדינות (במהירות של עשרות ק"מ לשנייה) את המעטפת החיצונית שהופכת ל"ערפילית פלנטרית" והליבה שנשארת מאחור מכונה "ננס לבן". (מתוך "יסודות האסטרופיסיקה" / מאיר מידב, נח ברוש, חגי נצר)

voguemaster

New member
זה ציטוט ?

כי זה לא מדויק בעליל! סופרנובה זו התנפחות של כוכב לענק אדום שבו המעטפת מועפת מהכוכב. אין פיצוץ אמיתי (אם כי, לא חושב שקיים משהו שיכול לשרוד פגיעה של המעטפת
) במובן הרגיל של המילה.

סמפיק

New member
תראה,

כשאומרים פיצוץ מתכוונים בד"כ להתפשטות מהירה של חומר חם. אם כך, אז גם סופרנובה וגם ערפילית פלנטרית הם פיצוצים, וסליחה על חוסר הדיוק. במקור המלה "פיצוץ" לא מופיעה כלל. אני כתבתי רק את עיקר הדברים, דהיינו שענק אדום הוא שלב ביניים במותו של כוכב דומה לשלנו. גם כוכבים מאסיביים ביותר עוברים שלב כזה, אבל התפשטות החומר בסופרנובה מהירה פי כמה לכן שלב הענק האדום של כוכב מאסיבי הוא קצרצר.

להיות לווין...:) מגניב..

בס"ד לדעתי מישהו הבטיח כאן שאם נכנסים לחור שחור קופצים בזמן :> <אולי הוא התכוון שקופצים למימד אחר..:)>

ailag

New member
הבטיח?

אף אחד לא יכול לדעת או להבטיח, בטח לא דבר שכזה. זו רק השערה. אף אחד גם לא יכול להפריך (כמעט) שום תאוריה, כך שאם אני עכשיו אחליט לומר שכשנכנסים לחור שחור מתעוררים ומגלים שכל החיים היו חלום, או שבחורים שחורים יש דונאטס חינם על כל קניית כוס שוקו, אף אחד לא יוכל להגיד שאני טועה. יוכלו רק להגיד "לא נראה לי הגיוני". אז אולי קופצים בזמן, אולי לא. בכל מקרה, אם את רוצה דונאט, תכיני כסף לכוס שוקו ותכנסי לחור שחור. אם זה לא עובד, תצאי ותגידי לי , אני אחזיר לך את הכסף
*גליה הזויה בשעות ערב/לילה* נ.ב. מה זה "קופצים למימד אחר"? אנחנו עכשיו בכל מימד אפשרי - השלושה הראשונים (אורך, רוחב, גובה), הרביעי (מימד הזמן) וכו'. נראה לי שהתכוונת למעבר בין יקומים מקבילים, דבר שאנחנו אפילו לא יודעים אם הוא קיים באמת.

mandark

New member
לדעת חברה פה יקומים מקיבילים

אכן קיימים. http://sciam.com/article.cfm?articleID=000F1EDD-B48A-1E90-8EA5809EC5880000&catID=2

סמפיק

New member
מקרה פרטי

בתוספת לדבריו של הרס"ן, אז במקרה שבו בן-אדם הוא הדבר הנכנס לחור שחור, אז הוא ימות הרבה לפני שיעבור את "אופק האירועים" (הנקודה שמעבר לה אפילו אור לא יכול לשוב), וזאת מכיון שכבידה משפיעה עליו כמו תאוצה וגוף האדם לא עומד בתאוצות גבוהות. וזה לא משנה מה עובי החללית שבה הוא טס.

atheist22

New member
לא ממש

בנפילה חופשית אתה נמצא בחוסר משקל, בדיוק כמו האסטרונאוטים בתחנת החלל. זה בטח לא יהרוג אותך. מה שיהרוג אותך כשאתה תתקרב יותר מדי לחור שחור זאת העובדה שכוח הכבידה משתנה עם אחד חלקי r בריבוע. אם תיפול עם הרגליים פנימה, אז על הרגליים שלך יפעל כוח יותר חזק מעל הראש שלך וזה יקרע אותך לגזרים. אם אבל החור השחור הוא מאוד גדול(ידועים חורים שחורים בעלי מסה של מיליוני מסות שמש וסביר להניח שיש גם יותר גדולים) אז רדיוס אופק האירועים יהיה מספיק גדול כדי שהפרשי הכבידה למטר יהיו סבירים ותוכל להיכנס פנימה. מה יקרה לך אז? לא יודע. הסיבה לכך שניתן להיכנס לחור שחור גדול היא הבאה: כוח הכבידה פרופורציונלי בערך ל-M חלקי R בריבוע. השנותו למטר(הנגזרת שלו) פרופורציונלית בערך ל-M חלקי R בשלישית. רדיוס אופק בארועים - R פרופורציונלי למסת החור השחור - M. ז"א שהשתנותו למטר של כוח הכבידה ליד אופק הארועים תהיה פרופורצינלית לאחד חלקי M בריבוע.

Levos

New member
אבל כשתתקרב יותר לחור השחור

אז שוב הבדלי כח המשיכה יגדלו ואתה תמתח.

למעלה