חוני המעגל

orange2006

New member
חוני המעגל

מסופר על חוני המעגל בגמרא שתהה על הפסוק היינו כחולמים... ולכן הקב"ה דאג שישן 70 שנה ומה שקרה אח"כ שהתעורר ולא הכיר אף אחד ואף אחד לא הכיר אותו השא' שלי מכל הסיפור הזה... מסופר איפשהוא במפרשים או ספרים אחרים על איך זה שלא תהו על היעלמותו חבריו משפחתו ובכלל כל הדור שכן אם אני מבין טוב, הוא היה מגדולי הדור שאלתי גם בפורום לשאול את הרב וייעץ לי mgb לשאול גם פה

ישנה אפשרות מסויימת

כהנחה בלבד, שחוני המעגל לא היה, אלא משל היה (כמו איוב או כמו יונה) אשר סיפורו אמור להביא אותך למסכנות מסויימות שמביא הגמרא רוצה שתגיע אליהן. אינני בקיא בדיוק בסיפור זה, אני מוכן לברר, אך יש לציין שלפי דעתי אין כל טעם בשאלה הזאת, גם נניח ואומר לך שמשפחתו התאבלה עליו קשות או לחלופין לא התאבלה כלל, לחלופין שלא היתה לו משפחה או לחלופין שלא היה חוני, מה כל זה נוגע למה שרצה אותו מביא גמרא לספר לך? לחשיבותו האמיתית של הסיפור? האם ישנה חשיבות מסויימת לקיום עובדתי לסיפור או שתוכנו של סיפור הוא העיקר? ניתן לשאול גם שאלה זו בנוגע למאבקו של יעקוב אבינו עליו השלום עם המלאך, האם אכן התגלה לעיני יעקוב מלאך אשר נלחם איתו במעבר הדרך? או אולי מאבק זה נתקיים בתודעתו של יעקוב? הרמב"ם סובר שאכן ארוע זה נתרחש בתודעתו של יעקוב, עליו מקשה הרמב"ן ואומר שאם אכן מאבק זה נערך בתודעתו מדוע נאמר שהוא צלע על ירכו (שבעיקבות פגיעה זו אנו לא אוכלים את גיד הנשה)? עליו משיב אברבנאל שניתן לחוות פגיעה פיסית מפעילות פסיכית מוגברת ועל כן אין סתירה בדברי הרמב"ם. ניתן לשאול הרבה מאוד על ארועים שונים שהתרחשו במקרא ובתנ"ך כולו האם הם התרחשו או לא. הדבר החשוב ביותר הוא לנסות ולהבין מדוע הדברים מובאים בדרך שבה הם אכן הובאו לפנינו.

orange2006

New member
ובכל זאת...

שאלתי כי מעניין אותי והרבה פעמים אע"פ מה שמסקנת הגמרא באה ללמד מה שבכוונתה היא מרחיבה או אחרים בנוגע לדברים אחרים מסביב ולכן אני שואל אם ידוע למישהו משהו בנושא, ספר כלשהוא אולי

אלי ו.

New member
לא ממש תושב"ע

אבל לסיפור מותו של חוני המעגל יש עוד גרסה, אולי קדומה יותר מגרסת הגמרא. יוסף בן מתיתיהו (יוספוס פלאוויוס) מספר על המלחמה בין בניו של אלכסנדר ינאי, הורקנוס ואריסטוסובולוס. במהלך המלחמה, צבאותיו של הורקנוס צרו על ירושלים שהוחזקה ע"י אריסטובולוס. הורקנוס דרש מחוני שיתפלל למפלת אריסטובולוס והיושבים בירושלים אבל חוני סירב והתפלל שאף אחד מהיהודים לא יפגע במלחמה. בתגובה רגמו אותו חיילי הורקנוס באבנים והוא נפטר. לפני כתבו השערה כאילו חוני הוא סיפור אגדה. יתכן וסיפור מותו הוא אגדי אבל הגמרא הקודמת לספור מותו מספרת לנו שהנשיא, ר' שמעון בן שטח הוכיח את חוני על התנהגותו ואמר לו "אלמלא חוני אתה הייתי גוזר עליך נידוי" (הציטוט מהזכרון כך שודאי שיבשתי) ביקורת כזו אינה מתאימה לסיפור אגדי. מכאן ומהאזכור של יוספוס ניתן לשער שחוני אכן היה צדיק קדום מתקופת אלכסנדר ינאי/ר' שמעון בן שטח.

למעלה