חומר למחשבה...

חומר למחשבה...

http://www.zofim.org.il/magazin_item.asp?item_id=34516066225 11 שנים אחרי רצח רבין - הנוער האובד העצרת ה11 לזכר רצח יצחק רבין, הגענו כמה שכב"גניקים מהשבט. כמובן שרוב האנשים שהיו בעצרת הגיעו מהתנועות הכחולות. לא עברה דקה מהרגע שדרכנו בכיכר וכבר התחילו לשגר אלינו הערות נאצה מרושעות. עוברים ליד ריכוז של אנשים מבני המושבים, וכמה אנונימיים שנבלעו בתוך ההמון הכחול הזה זורקים הערות בסגנון של "יא חסרי ערכים","למה באתם?!", "איך אתם בכלל קשורים לפה?!", ואני שואלת את עצמי-איך זה שמאותה קבוצה של "אידיאליסטים", שמתנהגים כאילו שבכניסה לעצרת צריך להציב עמדה לסלקציה, יוצאת בחורה שמחלקת סטיקרים שעליהם כתוב "סובלנות-לא סובלים מזה". אני חושבת שאם מישהו פה צריך לחשוב שוב למה הוא הגיע לעצרת אלה לא אנחנו, אצלנו זה לא מובן מאליו שבכל שנה באים לעצרת כתנועה, אין לנו ערכים מהסוג הזה. אנחנו כשבט בתנועה א-פוליטית הוצאנו אוטובוס של אנשים פרטיים לעצרת, כשכל אחד בא אליה מהסיבה שהתאימה לו כאדם חושב. ובאמת שכבר התרגלנו לשמוע כל חצי דקה עוד הערה מפה, עוד הערה משם, אפילו ישבנו עם אנשים והסברנו את עצמנו בצורה הכי סימפטית שאפשר, אבל בשלב מסוים כבר ממש לא היה כוח לזה. דווקא באירוע כזה עם משמעות כל כך עמוקה של עם מאוחד שרוצה שלום, מצאנו את עצמנו בקרב תנועות נוער, מנודים על ידי זרם כחול של אנשים שמכל מיני סיבות רדודות שברורות רק להם, מרגישים יותר שייכות מאיתנו למקום. למה הגעתי לעצרת מלאה במטען אמוציונאלי כבד, בטוחה שהעצרת הזאת תחזיר את אותה תחושה של אופטימיות וגאווה בעם שלי, ויצאתי משם בתחושה של חוסר תקווה, איך זה שדווקא הגופים שרואים את עצמם נאורים ופלורליסטים כל כך בוגדים ככה בעקרונות של עצמם? למה אנחנו שבאנו לעצרת כנוער ישראלי שרוצה שלום, הנוער שגדל על רקע השבר של רצח ראש ממשלה, היינו צריכים לשבת ולהסביר שהתנועה שלנו דווקא בסדר, שצריך להכיר כדי להבין... הגענו כמחאה על שחיתויות, פגיעה בחופש הביטוי, סתימת פיות, עם געגוע למנהיג כריזמטי וישר שנורא חסר היום. עצבנית וכועסת שהשכיחו ממני את הסיבה שבגללה הגעתי לכיכר. בר, שישיסטית מהנהגת דרום.

jast

New member
../images/Emo4.gif

יודעת מה, לא חשבתי על זה ככה.. כן, יכול להיות שגם אני מאותם אנשים שצועקים הערות כאלה לצופיפניקים, לא דווקא בעצרת רבין, לפעמים סתם ברחוב
האמת שאם הייתם באים לשם, בתור עצמכם, אנשים שבאים להזדהות, אפילו בשביל משו פוליטי -הרי שכחתם שזאת עצרת פוליטית?- לא היו אומרים לכם כלום. אבל אתם באים כתנועה, יעני עם המדים האלה שלכם, שזה דיי אומר "אני א פוליטי!" אז אני פשוט לא מבינה למה אתם באים? כי הדבר הראשון שעובר לי בראש זה "יופי, הנה עוד אנשים שבאו לפסטירבין לשמוע את אביב גפן". כשאתם באים עם המדים שלכם, אתם מייצגים את התנועה שלכם. והתנועה שלכם- א פוליטית! והעצרת כן פוליטית. כלל המעבר- מה אתם עושים פה בכלל!?

פורה

New member
חשבת אולי שלפני שהם צופיפניקים

הם בני אדם, שבאו למטרות שלהם- אם זה לראות את אביב גפן ואם זה לעצרת עצמה, אין סיבה שבעולם שהם צריכים לקבל הערות כאלה. תתפלאי, אבל אני הייתי בתוך ההמון ודיי קרוב לבמה בזמן הנאומים (אם אפשר לקרוא לזה נאומים) ומאחורי, עמדו כמה בנות נחמדות, עם חולצה כחולה ושרוך לבן, ושאלו כל שנייה מתי אביבוש בא, ו- מה?! מתי קרן פלס עשתה פסים בשיער? וכל הנאום של דוד גרוסמן הם חפרו לי בשכל עד שנאלצתי להעיר להן בדרך מאוד לא יפה. אז לא לצופים יש מה לשנות. גם לנו. והבנות האלה- אם כבר, הן היו א-פוליטיות, למרות שהן לבשו שומרית.

jast

New member
שוב,

כשהן לובשות מדים של הצופים הן מייצגות את הצופים. ומכיוון שזו עצרת פוליטית, אני לא יכולה להבין מה תנועה א פוליטית עושה שם. ומה לעשות שיש גם בשמוצ אנשים כאלה?! אנשים צריכים להבין שעם שומרית הם מייצגים ת'תנועה שיתנהגו בהתאם.(כן, צבוע מצידי לומר כשאני בעצרת עישנתי עם שומרית. אבל מה לעשות)

חן לכול אדם יש דעה פוליטית

(אדם פרטי) וזכותן ללבוש את המדים שלהם למרות שזאת תנועה שהיא א פוליטית וחוץ מזה כשאני הייתי בעצרת התביישתי נורא בשביל הלנוע"ל שיש שם בנות כאלה היינו במקדונלדס בשירותים הם פתאום עקפו את כול התור כי הן צריכות לשירותים אמרתי להן שמעו בנות יש כאן תור אתן לא יכולות לעשות את זה והם עם סגנון דיבורי פרחי למדי יאללה אני צריכה לשירותים ניראה לך שאני שואלת תך אז אמרתי לה שמעי זה לא יפה יאללה יאללה כנסי לשירותים שך אמרתי לה את בסך הכול מביישת את התנועה שלך והיא עונה לי יאללה יופי נכנסתי ואמרתי אני מתביישת שאת חלקמהתנועתהחולצות הכוחולות נכנסתי לשירותים ואז הם נתנו מכה כאילו "איימו" עלי על הדלת ואדז כשהן נכנסו לתא הן המשיכו לקלל אותי כמו סתומה זאת מה ניראה לה אני אתן לה מכות וכול מיני דברים שממש "הפחידו" אותי כול מיני הערות פרחיות וערסיות כאחד והינה הן היו עם חולצה כחולה ושרוך אדום ממש התביישתי שהן תנועת אחות של התנועה שלי נו אז מה את אומרת על זה? גם הן מייצגות את הנוע"ל

אני אעתיק לפה את התגובה מהפורום נוע

גם זה מקרה מצער מה שקרה לך אבל אני לא חושב שהוא ממש רלוונטי, בעיקר בהתחשב בעובדה שמקרה פרטי ויחיד הוא לא מייצג שום דבר. אין מה לעשות, כמו שאמרה spraizler ילדים טיפשים באמת שיש בכל מקום. אותו דבר אני בטוח שהיה יכול לקרות לך גם מצד חניכים מכל תנועה אחרת, כי מה לעשות,עם כל הצער שבעניין, זה קורה. דרך אגב, שוב אני מתקן, הצופים היא לא תנועה א-פוליטית אלא תנועה א-מפלגתית (ע"ע ההודעה שלי למטה) ופתאום קלטתי שלא הבהרתי את זה כאן- אני לא אותה בר שכתבה את הכתבה אלא סתם מדריך אחר מהצופים. ראיתי את הקטע שבר כתבה באתר התנועתי שלנו וחשבתי שהיה מעניין לשמוע מה אתם אומרים על זה, ובכלל שיותר יעיל להביא את הנושא הזה לדיון עם תנועות אחרות מאשר בינינו לבין עצמנו.

אז זהו שפה אני נתתי דוגמא לחן שגם

התנועות הכחולות הם לא בסדר!!! כאילו יש כאלה שהם לא בסדר כשהם מייצגים את התנועה שלהם

צופים- לא א-פוליטיים...

זאת טעות נפוצה, אבל התנועה שלנו היא לא תנועה א-פוליטית. להיפך, התנועה שלנו דווקא מעודדת את חניכיה להיות מעורבים כמה שיותר בפוליטיקה ובחברה בכלל. אך מצד שני, התנועה היא כן א-מפלגתית. פירוש העניין הוא שהתנועה כגוף רשמי לא יכולה לתמוך באף מפלגה, או להביע דעה פוליטית המזוהה עם מפלגות מסויימות. כלומר, שהקטע בעניין הוא לא הימנעות מהשתתפות בהפגנות, אלא השתתפות בהפגנות משני הצדדים, גם ימין וגם שמאל מכל קצוות הקשת הפוליטית.

ManelB

New member
אתם לא תנועה א-פוליטית?

"אנחנו כשבט בתנועה א-פוליטית הוצאנו אוטובוס של אנשים פרטיים לעצרת, כשכל אחד בא אליה מהסיבה שהתאימה לו כאדם חושב." אבל זה לא העיקר פה. באמת, זה לא שיש לנו משהו נגדכם... עצוב, אבל יש כל מיני מקרים שבהם גם הצופים זורקים הערות ברחוב כשהם רואים אותי עם החולצת תנועה שלי. הייתה גם ילדה קטנה שניסתה לירוק לעברי והיא צעקה"צופים, צופים". זה לא אומר שאתם רעים כתנועה, זה אומר שיש מקרים מסוימים שהחניכים מבינים מסרים שגויים מהמדריכים שלהם או מהסביבה ואז חושבים שהתנועה האחרת, היא האויב. מה שלא נכון. קרה לי גם מקרה בו המדריכה, יחד עם החניכים שלה, השפילו אותי ועוד כמה חברים לקבוצה שלי בגלל שהיינו עם החולצות תנועה שלנו... כן, זה לא נחמד במיוחד, אבל ככה זה בנתיים. עכשיו לעניין, מקרים כאלה יש הרבה, זה שרק עכשיו נתקלת בזה לא אומר שהם אף פעם לא היו... אם את לא רוצה שדברים כאלה יקרו,תתחילי בקטן, לא לחנך את החניכים שתנועה מסוימת זאת תנועה רעה. אני לא אומרת שזה יעזור באופן פתאומי, אבל זה גם משהו. בקיצור, בעיה נפוצה שממש קשה לגרום לה להיעלם מהשטח.

שוב-אני לא בר אלא מדריך אחר בצופים.

1. כמו שאמרתי הטעות היא מאוד נפוצה, כ"כ נפוצה שאפילו חברי התנועה שלנו לפעמים מתבלבלים בביטוי עצמו, אבל היא, לעומת אנשים מתנועות אחרות, כן מכירה את הפרינציפ שמאחורי המושג אפילו אם היא ביטאה אותו בשם לא נכון. 2. אנחנו מודעים לחלוטין שהבעיה היא הדדית וקיימת לצערי גם אצלנו. 3. לא נאמר כאן שהנושא הזה לא קיים כבר הרבה מאוד זמן, אבל בכל זאת חשוב לדעתי להעלות אותו למודעות 4.גם אצלנו לפחות אני ורוב המדריכים שאני מכיר עושים כמוני ולא מרשים שום סוג של הערות או מורל שהוא אנטי תנועת נוער אחרת או משהו בסגנון בקיצור הסיבה שהבאתי את הנושא הזה לכאן הוא פשוט כי רציתי להעלות טיפה את המודעות לזה ולתת לאנשים אולי נק' מבט מזווית שונה. ואולי סתם נדמה לי אבל אני חושב שזה דווקא כן פותח לאנשים את הראש טיפה.

jast

New member
נו, כמו שאמרתי

אז אסור לכם בתור תנועה להביע דעה מסויימת או לתמוך המפלגה מסויימת. כשאתם באים לעצרת אתם מביעים דעה מסויימת. אתם רוצים להביע את הדעה שלכם? כל הכבוד, תבואו עם בגדים רגילים. כשאתם באים עם הבגדים האלו, אתם מייצגים כלום. ובקיצור, אין לי כוונה לחזור על זה שוב.. אין לי בעיה שתבואו לעצרת, רק תלבשו בגדים רגילים.

כנראה שלא הבנת אותי...

אנשים שבאים לאירוע פוליטי עם החאקי, מייצגים את התנועה מהבחינה שהם, כחברי התנועה שמעודדת אותם להיות מעורבים בפוליטיקה, בחרו בדעה הזאת. כלומר זה שבן אדם הולך עם חאקי ומביע עמדה מסויימת, זה לא אומר שכל תנועת הצופים עומדת מאחורי העמדה הזו, אלא שחלק מחבריה עומדים מאחורי עמדה זו. מכאן, שהם מייצגים את המעורבות (או לפחות הרצון להתערב) של תנועת הצופים בנושא הזה, בדיוק כפי שעושות תנועות אחרות. ההבדל כאן הוא שתנועות בעלות עמדה פוליטית מובהקת מגבילות את חניכיהן להבעת תמיכה בצד אחד של המתרס בלבד. שוב, תנועת הצופים לא שוללת אף נקיטת עמדה, אלא תומכת בכל העמדות הפוליטיות. הרעיון מאחורי הניטרליות המפלגתית הזו, הוא לאפשר לכל חניך בתנועה לגבש דעה אישית על סמך הצגת עובדות בצורה כמה שיותר מאוזנת. כך למשל, אף מדריך לא יכול ללמד חניכים שלו על יתרונות התכנסות מבלי להראות גם את החסרונות והסכנות שעלולות להיות טבועות בהם, ומצד שני גם אף מדריך לא יכול להעביר בפעולה שרמת הגולן היא חבל ארץ בלתי נפרד ממדינת ישראל, מבלי להציג גם את היתרונות והשלום שויתור על הרמה יכול להביא.

jast

New member
מה טוב בזה?

וואללה באמת כל הכבוד שמחנכים לכך שכן תהיה דעה פוליטית(כי "אדם לא פוליטי הוא פחות אדם" אם אין לך דעה פוליטית זו פגיעה בדמוקטיה, אבל אני לא אכנס לזה).. אין לי כח להסתבך עם זה, אבל הרבה יותר יעיל שיש דעה אחת וזהו.. בגלל זה עדיף שיהיו כמה תנועות ושכל אחד יבחר את התנועה שהכי מתאימה לו מבחינת אידיאולוגיה וכאלה... וגם אנחנו מראים את שני הצדדים פשוט מכוונים לדבר מסויים... שכל אחד יבחר את דעתו, אבל שיבין שאם דעתו לא קרובה לזאת של התנועה אין לו מה לעשות פה.

יכול להיות שבאמת היה עדיף...

...אם כל ילד היה בוחר לאיזו תנועת נוער להשתייך ע"פי דעה פוליטית (והאמת שאני מכיר איזה כמה אנשים שגם עשו את זה ואני מאוד מעריך אותם על זה). אבל מצב כזה הוא לא מעשי מכיוון שלרוב תנועות הנוער אין משאבים שמאפשרים להם להתרחב ולהקים סניפים בכל אזור ועיר בארץ. מסיבה זו, ילד שדעותיו תואמות את של נוע"ם (תנועה של נוער מסורתי) אולי יצטרך ללכת מרחק גדול בשביל להשתתף בפעילות שלהם. אבל מצד שני, ממש ליד הבית יש את הקן של הנוער העובד. הם באו ושיחקו איתו בהפסקה ולכל החברים נראה מגניב ללכת ולשחק פעמיים בשבוע שם (הרי בואו נודה בזה, גם המדריך הכי שמאלני וחדור ערכים לא נכנס לכתה בבי"ס ומתחיל לצטט את כצנלסון). בסופו של דבר החניך מתרגל ללכת לתנועה ולאט לאט כשהוא מתבגר הוא מתחיל יותר ויותר להקשיב למה הן בעצם העמדות של התנועה שהוא חבר בה. כשהוא מגלה שהוא לא מסכים עם העמדה של התנועה, הוא עומד בפני בחירה לא סימפתית במיוחד- או שיעזוב מקום שהוא גדל לאהוב וסביר להניח שרכש בו חברים וצבר חוויות רבות, או שיישאר בתנועה בשביל האנשים ופשוט יישאר מתוסכל מכל פעם שינסו לכוון אותו להאמין בדרך שהוא לא מאמין בה. ומכאן גדולת הממלכתיות של התנועה. כל חניך יכול למצוא ביטוי במסגרת התנועה גם לדעה שלו, ולא להיאלץ לתמוך בדעה שהוא לא מסכים איתה מתוך חוסר ברירה. יתרון נוסף לתכונה הא-מפלגתית של הצופים הוא שבצורה זו נטמעים עקרונות הפלורליזם והסובלנות בצורה טובה. בשבט שלי למשל, לפני הבחירות האחרונות עשינו מערך שבטי על עקרונות הדמוקרטיה וסיימנו אותו בהפנינג בחירות בשבט שבו לרוב המפלגות היה דוכן עם חומר תעמולתי ונציגים שעמדו והציגו את מצע המפלגה. החניכים עברו בין הדוכנים ואז הצביעו בקלפי. התוצאות, דרך אגב, היו דומות מאוד לתוצאות הבחירות האמיתיות (חוץ מזה שהירוקים עברו בהרבה את אחוז החסימה וירד כוחם של הגמלאים והחרדים), כראוי לתנועה בעלת מגוון דעות רחב ומייצג של החברה הישראלית. ונחתום את העניין בציטוט של רבין עצמו, שלפי דעתי מבטא בצורה נפלאה את מהות הניטרליות והפלורליזם בצופים:"גם אם אין רואים כולם עין בעין, גם אם יש חילוקי דעות ובלבד שהם אינם בבחינת 'ייהרג ובל יעבור' גם אם יש הבדלים טוב וחשוב להתווכח אבל גם לחרוק שיניים, לנשוך שפתיים, ולהמשיך ביחד, כדי להגיע למטרה המשותפת, כאשר טובתה של המדינה קודמת לכל חשבון אישי ומפלגתי." פיייה, פתאום קלטתי כמה יוצאת לי כל הודעה שאני כותב לך. כמאמר המשורר(ת?)-"היא כותבת לי שורות קצרות, אני עונה במגילות" p:

jast

New member
בכל דבר יש יתרונות וחסרונות

אני מכירה כמה אנשים שעזבו את השמוצ כי אנחנו שמאלנים.. והאמת כשבאו אלינו לבצפר בכיתה ט', ישר דיברו על פוליטיקה וצדק חברתי ואני הצטרפתי בגלל הדעות של התנועה בעיקר.. אם לא הייתי מסכימה, הייתי מצטרפת לתנועה אחרת... זה נכון מה שאמרת שלא לכל תנועה יש כסף להקים קינים בכל מקום.. אבל מה יש לי לעשות בצופים? אם אני נמצאת בשמוצ, אמנם גם בשביל האנשים, בשביל הפעולות, בשביל ההדרכה וכאלה.. אבל גם בשביל ההפגנות, בשביל לעשות דברים בשביל מה שאנחנו מאמינים, דברים שסביר להניח הצופים לא עושים.. לא ביחד בכל מקרה, זה כל אחד והדעה שלו.. ופה אין כל אחד והדעה שלו, פה יש דעה אחת פחות או יותר.. יש את האווירה הזאת ביחד, מאחד כזה:] ואנחנו גם מאד פלורליסטים, מן הסתם אנחנו חושבים שהתנועה שלנו הכי טובה, כמו שאני חושבת שהדעה שלי גם הכי נכונה, אבל אנחנו מקבלים גם את התנועות האחרות(חוץ מהנוע"ל כי הם סתם מכוערים
).. והקן שלנו עושה כמה דברים בני עקיבא... גם מחנכים לקבל את כל הדעות, ובפעולות על רבין על זה שאסור לפעול באלימות בגלל שלא מסכימים עם מישו וכל זה..(למרות שאני מאלה שטענתי שירצחו את ראש הממשלה אם הוא יהיה היטלר. למעשה אני היחידה) אז יופי שכל אחד יכול להתבטא אצלכם בתנועה(גם אצלנו, אבל לא מומלץ אם אתה אנטי-ציוני או ימני), אבל תנועת נוער זה דבר פוליטי. תנועת נוער ממלכתית סותר את כל הרעיון של תנועת נוער.. אני אתן דוגמא שלא ככ קשורה, ואל תהפכו אותי לנאצית עכשיו בגלל זה:} בשואה, מרדכי אנילביץ(מורדי
) וכל החברים האלה שלו שעשו את מרד גטו ורשה היו שוה"צניקים... אני לא רואה תנועה ממלכתית עושה משו נגיד שהוא נגד המדינה.. ועוד משו שרציתי לומר, אם אתם כן פוליטיים כמו שאתם אומרים, איך זה שלא רואים אתכם נגיד באחד במאי או בכל מיני הפגנות כאלה?

המקרה שלך שונה מהנורמה נראה לי...

כי רוב חניכי תנועוות הנוער לא מצטרפים מכתה ט', כלומר גיל שבו יותר בקלות אפשר להבין את המסרים הפוליטיים והמפלגתיים של התנועה. אמת שהצופים כגוף רשמי, לא מארגנים או משתתפים בהפגנות, אבל יש עוד הרבה מישורים שאפשר לפעול בהם בשביל מה שאנחנו מאמינים בו. בנושאים שמן הסתם יש עליהם קונצנזוס רחב, מתערבת התנועה. וכך יש לנו בתנועה את פרוייקט שב"א (שילוב בני אתיופיה), הכנה לצבא (בעיקר במקומות שבהם לא כ"כ מודעים לאיך הם מגיעים לצבא ומה הם עושים שם),פרוייקט חניכי צמי"ד (צרכים מיוחדים, האמת שלי יש טיפה בעיה עם הנושא הזה אבל לא נכנס לזה עכשיו), ובנוסף לעוד רבים כאלה, מתווספת הפעילות השבטית שמתרכזת בדר"כ בתוך הערים או המועצות (ארגון התרמות למטרות שונות, עבודה בבתי תמחוי, עזרה בפורים בחלוקת "מתן בסתר"). בכל הנוגע לפעילות שמזוהה עם דעה פוליטית ספציפית, חניכי הצופים חופשיים לפעול איך שבא להם בנושא. בין אם מדובר בעמידה בצמתים וחלוקת סטיקרים (נדיר, אבל פעם ביובל רואים גם מישהו עם חאקי שם) , ובין אם מדובר בארגון הפגנות (שגם בהם הם על חאקי).-וסתם דרף אגב מסקרן אותי, חוץ מהפגנות, אילו עוד פעילויות פוליטיות-מפלגתיות יש לכם? בנוגע לקביעה שתנועת נוער היא דבר פוליטי אני מסכים לחלוטין. ופשוט לרענן את זכרונך (או אולי לחדש), אבל פוליטיקה= עיצוב החברה על ידי התייחסות לכוחות הפועלים בה. אבל שינוי החברה לטובה יכול לבוא גם מבלי לכפות דעה על החניכים, וללא תמיכה במפלגה כלשהי. והסיבה שאת לא רואה כ"כ הרבה צופים בהפגנות היא שמטעמי לוגיסטיקה ופרסום, כשאין גוף משומן מאורגן וממומן מאחורי הגעת החברים להפגנה, אז יש לצפות שיגיעו הרבה פחות אנשים. ובאחד במאי מן הסתם לא תראו אותנו מכיוון שזהו יום החג של הסוציאליסטים, ואנחנו לא (אפילו שדווקא יש לי חברים שהלכו לפני שנתיים). ואותם האנשים שכן רואים את עצמם כסוציאליסטים ולא באים, שוב מתוך חוסר פרסום או ארגון, ואולי גם קצת חבל שכך. אה ובקשר לעשייה נגד המדינה, תסלחי לי אם אני טועה, אבל אני גם לא כ"כ רואה אתכם עושים משהו שהוא נגד המדינה. אולי אני טועה אבל גם איפשהו במסמך הערכי שלכם בטח יש איזשהו משהו שאומר שאתם אנשי חוק לא? בכל מקרה, במקרים שבהם נעשים מעשים שנוגדים את ערכי הדמוקרטיה בצורה בוטה וללא הצדקה, אני מבטיח לך שכל תנועה בארץ נוער או לא נוער, יקומו ויפעלו.

יש את וועידת העשוקים

[מול וועידת העסקים]. הפגנה שמורמת בעיקר[?] ע"י השמו"צ. מחאה על הקפיטליזם וכו'.

אין כאן ויכוח את לא יכולה להגיד

לאדם תהיה פוליטי לפי דעתי כולם לא בסדר גם שמלאנים גם ימינים וגם מרכז זו היא דעתי מה יש לעשות? למה אני צרייכה להשתייך לדעה שאני לא מאמינה בה

למעלה